Wonen

Meubeltrends 2021: deze kleuren en vormen zijn nu in

Zodra het nieuwe jaar is begonnen, gaat het al om de trends: welke meubels worden in 2021 populair, hoe moet de inrichting eruit zien? 2020 was moeilijk op het gebied van woning- en inrichtingsbeurzen, en 2021 wordt niet eenvoudiger. Toch hebben de interieur- en meubelontwerpers er alles aan gedaan!

1e trend: licht en warm in beige en zandtinten

Cappuccinokleurige keuken met glanzende fronten Houten en ijzeren eettafel

Eenvoudig, elegant en zo min mogelijk – de chic van weinig kleur is voelbaar in 2021. Met de zachte crème- en bruintinten nadert de trend naar eenvoud en pastels een andere trend: de trend naar de natuur of in ieder geval een natuurlijke look. Licht hout ontspant en zelfs grote meubels passen er in Massief houten eettafel uitstekend in het concept. Doordat massieve meubelen van licht essen, esdoorn of zacht berken door de lichte kleuren veel lichter lijken. Scandinavische tendensen qua vormen en materialen zijn consistent, want de lichte houtsoorten zijn thuis in het noorden.

2e trend: gestoffeerde meubels in vrouwelijke vormen

meubeltrends 2021 woonkamer met bank in poederkleur

Onderdeel van een heel gezellig, warm interieur Gestoffeerde meubels natuurlijk. De hoekige banklandschappen, waarvan de hoeken van 90 graden al tientallen jaren de woonkamer domineren, zijn in 2021 op kleinere schaal veranderd in gebogen en ronde zitmeubels. Dit jaar mag iedereen zijn eigen fauteuil hebben, je hangt niet meer met zes personen op een enorme bank. De vloeiende, gebogen lijnen van de fauteuils uit de jaren 50 kennen we nog en deze trend van de curvy sofa werd eigenlijk al in 2020 aangekondigd. Ook de Scandinaviërs ontbreken in deze trend niet: de Julep bank van Jonas Wagell (Zweden) nodigt met zijn zachte, gebogen vorm gewoon uit om te gaan zitten! En dat doorbreekt al de eenvoud van de gedempte kleuren, warme natuurlijke tinten en lichte houtsoorten, want de vloeiende rondingen hebben veel ruimte nodig en zorgen voor dynamiek..

3e trend: minimalisme kan ook luxe zijn

de luxe van minimalisme is ook merkbaar als het om meubels gaat

We lazen het al in de opiniepagina’s van kranten in 2019 en 2020: Echt minimalisme kan alleen betaald worden door wie het zich kan veroorloven. Nu is de luxe van minimalisme ook voelbaar op het gebied van meubels. De luxe minimalistische designmeubeltrend maakt indruk in kleinere woonruimtes met bijzonder hoogwaardige highlights. Met andere woorden: als de ruimte niet veel afleiding biedt, valt het beetje marmer, graniet of echt leer nog meer op. Kleine details van goud, zilver of brons zijn voldoende om de faciliteit in de gewenste richting te bewegen. Het Amerikaanse label Studio Twentyseven werkt bijvoorbeeld met reflecterende oppervlakken en sprankelende details die de sculpturale tafels, stoelen, ladekasten en krukken iets nobels geven.

4e trend: slimme meubels combineren comfort en technologie in 2021

Slimme meubels combineren comfort en technologie

Via een onbegrijpelijke gebruikersinterface kun je instinctief denken aan vervelende setups van bijna onzinnige apparaten. Maar daar gaat het niet om. Slimme meubels zijn eenvoudig zo ontworpen dat alledaagse technologie indien nodig eenvoudig kan worden geïntegreerd. Bedden hebben nu geïntegreerde verlichting, luidsprekers en een scherm met een televisiefunctie – aparte lampen en televisies zijn overbodig geworden, het slaapmeubel combineert de technologie al in een samenhangend totaalontwerp. Met het bed is het misschien nog een gimmick – in het thuiskantoor daarentegen is een handig bureau met een paar technische extra’s echt praktisch. Zo heeft Tabulasense aan de werkplek thuis gedacht en biedt zo’n beetje alles van de kantelbare, ergonomische plaat voor de laptop tot kabelgoten in het bureaublad.

5e trend: zeepbellen voor iedereen!

gekleurde glazen hanglampen zien er harmonieus uit in combinatie met warm hout

Klinkt speels, ziet er zo uit en druist toch niet in tegen de al genoemde eenvoud. In 2021 mogen de armaturen bestaan ​​uit eenvoudige glazen lichamen, uitgebreide lampenkappen zijn niet in trek. Maar deze glazen lichamen hebben het allemaal: ze zien eruit als zeepbellen die uit het snoer van de lamp druppelen. Transparant glas, mat glas, gekleurd of effen – alles is mogelijk. Bubbled Suspension Lights zijn de namen van de hanglampen ontworpen door onder andere de Nederlandse ontwerper Alex de Witte. Overigens voorzag hij de trend, zo niet gevormd: sinds 2013 werkt hij met de volumineuze bubbels. Boven een massief houten eettafel, in een lichtgekleurde ruimte, domineren de kleurrijke glasvormen eigenlijk het ontwerp!

Meubeltrends 2021 Massief houten eettafel en bijpassende stoelen