Wonen

Richt een ideale bijkeuken in en beheers het huishouden nog beter – tips & inspiratie

Combinatie van kasten en reksystemen voor de wasruimte

Of je nu een aparte kamer beschikbaar hebt en daar een bijkeuken wilt inrichten of de laatste vrije ruimte in je appartement hiervoor optimaal wilt gebruiken, enkele tips en ideeën zijn zeker altijd welkom. De bijkeuken, die meestal wordt gebruikt voor het wassen en ophangen van was, het scheiden van afval en het opbergen van schoonmaakspullen en wasmiddelen, is een belangrijke en zeer praktische ruimte. Het schept orde, mits goed ingericht. Dit kan een uitdaging zijn, vooral als er weinig ruimte is. Maar met onze tips en ideeën richt je de perfecte bijkeuken in en beheer je zo je huishouden nog beter en makkelijker.

Richt een kleine bijkeuken in

Moderne bijkeuken ingericht met marmeren achterwand en verhoogde wasmachine

Als u in een kleine ruimte zoveel dingen wilt opbergen en onderbrengen als gebruikelijk is voor de huishoudelijke ruimte, kan er al snel een onbedoelde chaos ontstaan. De droom van een opgeruimde en praktische wasruimte wordt dan snel verbrijzeld en huishoudelijke klusjes zijn helemaal niet leuk. Om deze reden zijn er een paar dingen om in gedachten te houden bij het inrichten van de bijkeuken om een ​​rommelkamer te vermijden:

Witte meubels voor de wasruimte en grijs laminaat

 • Maak maximaal gebruik van de ruimte voor opbergruimte.
 • Zet meubels in een U-vorm in de bijkeuken. Het ziet er netjes uit en elke kast, elke lade en elk werkblad is gemakkelijk en snel te bereiken.
 • Kamerhoge kasten zijn de ideale oplossing als er weinig ruimte is. Als er niet genoeg ruimte op de vloer is, moet de hoogte van de kamer worden gebruikt. In de moeilijker bereikbare bovenkasten berg je gewoon dingen op die minder vaak worden gebruikt. Dit kunnen dekens zijn voor winterkleding in de zomer (of zomerkleding in de winter) of waskommen, keukengerei, etc..
 • Berg de wasmachine en wasdroger op in kamerhoge kasten en plaats ze op elkaar als er niet genoeg ruimte is om ze naast elkaar te plaatsen.

Ontwerp de wasruimte in een smalle ruimte

Ideeën met een rij kasten en geleiders voor smalle kamers

Als de ruimte te smal is voor een U-vormige meubelopstelling, kan een eenvoudige rij kasten ook gebruikt worden als waskamermeubel, waarmee je de bijkeuken inricht. Met deze beperkte ruimte zijn kamerhoge kasten nog meer een must om voldoende opbergruimte te bieden voor alles wat je nodig hebt. Plaats geen losse voorwerpen zoals de stofzuiger, wasmand, strijkplank of droogrek in de kamer, dit ziet er niet alleen chaotisch uit, maar neemt ook kostbare ruimte in beslag. Probeer in plaats daarvan al deze dingen in de kasten te stoppen en weg te stoppen. Zelfs de wasmand kan ruimte vinden in een ingebouwde kast.

Bijkeuken in U-vorm inrichten en kast met wasinstallatie

Kasten voor het sorteren van wasgoed zijn ook erg praktisch. Deze hebben openingen waardoor het wasgoed gemakkelijk in de kast kan worden gedragen (waarin een mand of andere container staat). Aan de ene kant is dit niet zichtbaar en verlies je geen tijd met het eerst openen van de kast. Het vervelende sorteren van vuile was is niet meer nodig omdat het vooraf op kleur in het betreffende vak wordt gegooid. Dus als er genoeg ruimte is voor deze variant, moet je bij het inrichten van de bijkeuken zeker rekening houden met de wassorteerkast.

Richt een bijkeuken in in de buurt van de keuken

Hoge wasmachine en droger in een witte inbouwkast

Als je een kamer dicht bij de keuken hebt of een vrije ruimte die je zou kunnen verbouwen, kun je daar ook een bijkeuken inrichten. Meestal staat het daar ook opgesteld. Zo laad je ook zelf de keuken uit, waar je voorheen al het eten in blikjes en glazen moest bewaren evenals de drankjes. Combineer eenvoudig de wasruimte met een voorraadkast en reorganiseer je huishouden op deze manier.

Bijkeuken en bijkeuken gecombineerd met kasten en planken

Maar aangezien de vele blikken, flessen en etenswaren al snel chaotisch kunnen lijken, zijn afsluitbare kasten aan te raden voor de voorraadkast en als je de bijkeuken wilt inrichten in plaats van planken. Wel is het belangrijk dat er voldoende kieren en kieren in de kasten zitten zodat de lucht goed kan circuleren. Als alternatief kunt u het voedsel ook in manden of dozen bewaren en deze op hun beurt op planken. Dat ziet er ook veel netter uit dan producten direct in het schap. Als de kamer groot genoeg is en echt dicht bij de keuken staat, kun je hier ook de koelkast (of een tweede) plaatsen, waardoor er meer ruimte voor de keuken ontstaat.

Praktische ideeën voor het inrichten van de bijkeuken

Een ingebouwde kast met een hoge wasmachine en een uitschuifbare tafel voor de wasmand

 • Verhoogde wasmachine en droger – Als de wasmachine en droger wat hoger in de kast staan, maakt dit het werken natuurlijk makkelijker. Niet voor niets kiezen steeds meer huisvrouwen voor een hoge kachel, wat hetzelfde voordeel met zich meebrengt. U hoeft niet elke keer te bukken om de twee machines te laden en te lossen.
 • Opbergruimte voor een verhoogde wasmachine – Als je de machines in een verhoogde positie installeert, is een uittrekbare plank (uittrekbare plank) geïntegreerd in de kast echt heel handig voor de wasmand. Als je een speciaal gemaakte inbouwkast hebt, zorg er dan voor dat je zo’n uittrekbare plank toevoegt. Visueel ziet het eruit als een lade. Als je hem eruit trekt, verschijnt er een eenvoudig bord waarop je de waskom of wasmand kunt plaatsen zodat je deze gemakkelijk kunt vullen met de afgewerkte was. Hiervoor moet de uittrekbare plank idealiter direct onder de wasmachine / droger worden geplaatst.
 • De strijkplank voor de wasruimte geïntegreerd in de kast – een strijkplank die ofwel in de kast wordt geïntegreerd of aan de muur wordt bevestigd en indien nodig snel kan worden uitgeklapt, is zeer praktisch en ruimtebesparend. Dit bespaart u veel ruimte bij het inrichten en netjes houden van de bijkeuken. In plaats van een opvouwbaar model kun je ook gewoon een kast laten maken met hoge delen waarin je de strijkplank rechtop kunt zetten en opbergen.

Praktisch uitklapbaar droogrek voor het drogen van was

 • Opvouwbaar droogrek – Of je nu wel of geen droger hebt, een droogrek is altijd nodig. Aangezien deze veel ruimte in beslag kan nemen en er niet bijzonder mooi uitziet als hij aan de muur hangt, kun je deze ook in de kast integreren. Een scharnierend of hangend ontwerp dat indien nodig snel uit de kast kan worden gehaald en vervolgens weer in de kast verdwijnt, is erg praktisch. Afhankelijk van hoeveel ruimte je beschikbaar hebt in de kast, kan de grootte van de standaard zelfs naar behoefte variëren.
 • Een gootsteen – Een spoelbak is geen must bij het inrichten van een bijkeuken, maar kan ook erg handig zijn. Daar kun je na het afvegen het vuile water weggieten en hoef je niet naar de wc. Je kunt je was daar ook gemakkelijk met de hand wassen of snel je handen wassen als dat nodig is.
 • een aanrecht – Het werkblad hoeft niet per se groot te zijn, maar een plek waar je even iets neer kan zetten is wel een voordeel. Of je hiervoor het klassieke werkblad op een kast of een kleine aparte tafel kiest, is aan jou en hangt in principe af van de grootte van de ruimte en de planning. Als er weinig ruimte is, kunt u hiervoor ook een aanbouwplank gebruiken, maar deze keer moet deze hoger worden gebouwd. Als het niet nodig is, verdwijnt het gewoon in de kast.
 • Krathouders voor dranken – Als je de bijkeuken inricht om er ook boodschappen in op te bergen, is het de moeite waard om te denken aan een krattenhouder waarop je kratten met drank handig kan opbergen zodat ze niet in de weg staan.

Richt een bijkeuken in met een douche en een bed voor de hond

 • Afvalscheidingssysteem – Net zoals een wassysteem praktisch is, is een afvalscheidingssysteem ook nuttig. Dus als je van plan bent om ook in deze ruimte je afval te scheiden, denk dan aan een dergelijk systeem bij het inrichten van de bijkeuken. Zo kun je het afval sorteren en scheiden.
 • Douche voor de hond – Dierenliefhebbers weten hoe ongemakkelijk een bad nemen in de badkamer kan zijn. Meestal is het nodig om de kamer daarna schoon te maken. Hoe zit het met het opzetten van een kleine douche speciaal voor de hond in de bijkeuken? Dit is een geweldig idee, op voorwaarde dat je er geen eten bij doet dat nat of vies kan worden.
 • een tv – Vooral strijken kan lang duren. Om deze reden kiezen sommige huisvrouwen (of mannen) voor een televisie die ze in de wasruimte zetten. En als je toch net begint met plannen, kun je zeker ook een vak in de inbouwkast plannen. Dit maakt het strijken een stuk prettiger. Als alternatief kan er ook gewoon een radio in de kamer worden geplaatst.

Waar u op moet letten bij het plannen

Manden en dozen scheppen orde op planken in een kleine bijkeuken

Om de ruimte optimaal te benutten en een perfecte bijkeuken in te richten, moet u een aantal dingen overwegen. Aangezien u in deze kamer de was doet en de was droogt, zijn tegels de beste keuze voor uw vloer. In vergelijking met laminaat of parket staan ​​deze bekend als vochtbestendig. Linoleum is ook een mogelijke en onderhoudsvriendelijke variant. Omdat de kamer meestal vrij klein is, is wit of een andere lichte kleur het beste voor de muren. Lichte kleuren laten een kleine kamer ruimer lijken, zodat zelfs de kleinste kamer niet zo krap lijkt. Maar als dat te steriel voor je is, kun je hier en daar wat kleuraccenten aanbrengen en zo een huiselijker washok inrichten.

Grote wasruimte met doorgang naar de tuin voor het snel ophangen van de was buiten

Voordat je gaat betegelen, moet je goed nadenken over hoeveel wateraansluitingen je nodig hebt, omdat dit extra leidingen en leidingen kan zijn. De locatie van machines en de gootsteen moeten vrij zijn voordat de bijkeuken wordt opgesteld. Hetzelfde geldt voor de stroomaansluitingen. Alle apparaten hebben elektriciteit nodig, maar voldoende stopcontacten zijn ook aan te raden. Soms wil je tenslotte het strijkijzer kunnen aansluiten, eventueel de stofzuiger en zeker ook wat andere apparaten.

Wandnissen kunnen worden gebruikt voor de wasmachine of kasten

Hoewel een raam niet per se een vereist item is bij het inrichten van een bijkeuken, is het zeer nuttig. Niet alleen omdat het de ruimte een stuk lichter en vriendelijker maakt, maar omdat je het op deze manier altijd goed kunt ventileren om vocht en schimmelvorming als gevolg daarvan te voorkomen. Zeker als je daar lang strijkt, wil je zeker een aangenaam binnenklimaat en de stoom kwijt.

De bijkeuken inrichten – ideeën

Richt een bijkeuken in met een tv, behang en een hoge droger

Nu we je enkele handige tips hebben gegeven, wil je zeker wat leuke ideeën voor een bijkeuken om te gebruiken voor inspiratie. Dan kunt u naar de volgende rij foto’s kijken. Daar vindt u interessante suggesties over hoe u op een zinvolle manier een perfecte huishoudruimte kunt inrichten. Combineer eenvoudig uw favoriete ideeën met uw eigen innovatieve oplossingen en begin meteen met plannen. Dan kun je vanaf nu je eigen bijkeuken inrichten om je huishouden met gemak en plezier te beheren.

Kleine bijkeuken met wasmachine, wandkast en wastafel

Een wastafel kan van pas komen in de bijkeuken

Plan hoge delen voor de strijkplank, stofzuiger en wasmanden in de kast

Bijkeuken zonder ramen met veel planken voor opslag

Lichte bijkeuken met glazen ramen en schuifdeuren

Richt de bijkeuken in en richt deze in met behang en mobiele wasmanden

Richt een bijkeuken in naast de keuken of badkamer voor pijpverbindingen in de buurt

Richt een bijkeuken in met kamerhoge kasten voor veel opbergruimte

Richt de bijkeuken in met een kledingroede, een opvouwbaar droogrek en een hoekkast

Huishoudelijke kamer ingericht in landelijke stijl met witte meubels

Entreehal met een groot raam en witte kasten

Schoonmaakruimtes, wasruimtes en pantry's zijn praktisch en organiseren het huishouden

Grijze kasten in landhuisstijl en tegels als vloer

Richt een open bijkeuken in met ingebouwde kasten en aanrechtblad

Ontwerp een opgeruimde wasruimte met voldoende opbergruimte

Een klein werkblad als opbergruimte en een grote spoelbak om het huis schoon te maken

Richt een grote bijkeuken in voor wassen, strijken, afval sorteren en boodschappen doen

Een systeem van open planken is overzichtelijk en goedkoop

Een serveerwagen is erg handig voor het opbergen van wasmiddel

De wasmachine kan in de kast worden opgeborgen

Sluit de huiskamer af met een schuifdeur van een staldeur

Voldoende licht is erg belangrijk in de wasruimte, waar ook gestreken wordt

Uitklapbare strijkplank en droogrek als ruimtebesparend idee

Wasmanden op wieltjes maken het wassen makkelijker

Verander een hoek van de kamer in een bijkeuken

L-vormige kasten in de wasruimte met raam

Kast met uittrekbare vakken zodat schoonmaakmiddelen of boodschappen altijd bij de hand zijn

Praktisch idee voor de strijkplank om ruimte te besparen

Ruimtebesparend wasrek om aan de muur te vouwen en wasmanden op wieltjes

Plan de verdeling van de vakken in de kast goed in om alles op te kunnen bergen

Kleine bijkeuken met bergruimte en kast

Wasruimte in industriële stijl in grijs met uittrekbare tafel en bakstenen muur