Wonen

Verwarming met infrarood – welk type infrarood verwarming in welk gebied?

verwarming met infrarood glas verwarming zwarte wand infrarood verwarming

Als de zonnestralen op een warme dag – zo voelt de warmte van infraroodstralers. Het alternatieve verwarmingssysteem is een soort elektrische verwarming die niet de kamerlucht verwarmt, maar de lichamen in de kamer. Deze geven vervolgens de warmte weer af en verdelen deze gelijkmatig door de ruimte. Infraroodstralers zijn ook veelzijdig: de radiatoren kunnen in elke ruimte vrijstaand aan de muur of aan het plafond worden gemonteerd. Bij correct gebruik kan IR-verwarming nog steeds leiden tot grote besparingen op het energieverbruik. In het artikel laten we zien waar verwarming met infrarood zinvol is en welke soorten infraroodstralers in welke ruimte passen!

Wanneer is het de moeite waard om met infrarood te verwarmen??

infrarood verwarming foto populair motief glas foto verwarming

Zodat infraroodverwarming echt de moeite waard is, moet het correct worden gebruikt. Zo’n verwarmingssysteem zou bijvoorbeeld geen verstandige keuze zijn voor een oud gebouw zonder goede isolatie. Voor goed geïsoleerde nieuwbouw daarentegen of als bijverwarming in de overgangsperiode bieden infraroodstralers een goed alternatief voor conventionele verwarmingssystemen. Ze zijn veel goedkoper in aanschaf en warmen zeer snel op, wat zorgt voor een optimaal gebruikscomfort.

In tegenstelling tot standaard stralers nemen de infraroodstralers niet zoveel ruimte in beslag in de kamer en kunnen ze bijna overal worden geplaatst waar een stopcontact is. de Infrarood verwarming wordt ook aangeboden in verschillende uitvoeringen zodat u voor elke ruimte van het appartement de juiste oplossing kunt vinden. Bij aanbieders als Digel Heat is de verscheidenheid aan ontwerpen echt geweldig. Of u kiest voor beeld-, spiegel-, schoolbord- of glasverwarming met infraroodstraling, hangt vooral af van het toepassingsgebied.

Verwarming met infrarood in het woongedeelte

verwarming met infrarood beeld verwarming infrarood verwarming woonruimte

Zeker in de overgangsperiode, als de cv uit staat, heb je een alternatieve oplossing nodig om geen koude voeten te krijgen. Op dit moment biedt infraroodverwarming een goedkoper alternatief voor convectoren of luchtverhitters, die meer elektriciteit verbruiken en de geproduceerde warmte niet gelijkmatig verdelen. In het woongedeelte kan de radiator zo geplaatst worden dat u direct in het stralingsgebied staat. Zo warmt het lichaam sneller op en voel je een aangename warmte, vergelijkbaar met een open haard.

Vanuit gezondheidsoogpunt wordt verwarming met infrarood aanbevolen in de woonkamer, vooral voor mensen met allergieën. Omdat de verwarming geen luchtbeweging genereert door stralingswarmte, wervelt er geen stof door de kamer.

infrarood verwarming toepassingsgebied woonkamer foto verwarming

In de woonkamer kan de infraroodstraler zowel aan de wand als aan het plafond worden gemonteerd. Schilderijkachels zijn erg populair omdat ze de radiator omtoveren tot een prachtige wanddecoratie. U kunt de motieven zelf kiezen en aanpassen aan het interieur. Met een speciale druktechniek kan elk motief eenvoudig op de radiator worden gedrukt. Uiteindelijk is de radiator als zodanig nauwelijks waarneembaar, maar straalt hij toch aangename warmte uit in de ruimte.

Blackboard verwarming is de juiste keuze voor de keuken of het thuiskantoor. Heb je iets bedacht voor je volgende aankoop? Op een schoolbordverwarmer kun je aantekeningen maken, to-do-lijsten maken of gewoon creatief zijn.

Infrarood verwarming voor het vakantiehuis

infrarood verwarming spiegel hal entree

Infraroodverwarming is een goedkope optie waar het zelden wordt verwarmd. De installatie van centrale verwarming in vakantiehuizen en weekendhuizen is meestal niet de moeite waard, omdat dit hogere kosten met zich meebrengt dan het gebruik van een elektrische verwarming. Bij verwarming met infrarood zijn er daarentegen geen onderhoudskosten en slechts lage aanschafkosten. Bovendien kunnen de kamers snel worden verwarmd, zelfs bij een spontaan bezoek, wat met een ander verwarmingssysteem aanzienlijk langer zou duren. Welk type infrarood verwarming je kiest voor je weekendhuis hangt vooral af van het toepassingsgebied.

Infrarood verwarming in de badkamer

verwarming infrarood infrarood verwarming badkamer spiegelverwarming

In de badkamer speelt de kamertemperatuur een grote rol bij het welzijn. Als je de badkamer ‘s ochtends en ‘s avonds een paar graden warmer wilt hebben, kun je de kamer verwarmen met infrarood. Dankzij programmeerbare thermostaten is de temperatuur in de vochtige ruimte eenvoudig te regelen. Omdat de infraroodverwarmer de oppervlakken verwarmt en de kamerlucht niet droogt, kan het ook de vorming van schimmel voorkomen.

Badkamers zijn meestal klein en vaak is er niet genoeg ruimte voor een radiator. Als u echter besluit om infraroodverwarming te gebruiken, kunt u ruimte besparen met plafond- of spiegelverwarming. Spiegelverwarmers zijn praktisch onzichtbaar in de ruimte en te combineren met een handdoekhouder.

Het terras en de wintertuin worden verwarmd met infrarood

terras wintertuin verwarming tips

Ook voor op het terras of de wintertuin is infrarood verwarming vaak een optie. De uitgestraalde warmte voelt erg prettig aan en is ook nog eens goed voor je planten. In deze ruimtes is een glaskachel met of zonder bedrukking het beste. Het oppervlak van deze radiatoren is bestand tegen opspattend water en kan worden gereinigd als een normale ruit.

Afbeeldingsbron: digel-heat.com, pixabay.com (CC0 Public Domain)