Wonen

Werken met een haakse slijper – veiligheidsinstructies voor het hanteren

Werken met haakse slijper flex-smeedijzeren hek-

De haakse slijper is een veelzijdig gereedschap en behoort tot de basisuitrusting van elke vakman. De ronde slijpschijf van de elektrische handmachine draait met een zeer hoge snelheid en zaagt gemakkelijk nog hardere materialen zoals steen en metaal. Hij werkt met meer dan 12.000 toeren per minuut en heeft veel vermogen. Toon nieuwe kikkerresultaten, dat veel ongevallen met doorslijpmachines vooral ontstaan ​​doordat gebruikers het risico op letsel onderschatten en veiligheidsinstructies negeren. Daarom is het bij het werken met een haakse slijper essentieel om aandacht te besteden aan enkele veiligheidsaspecten. Lees hier meer over in de volgende gids.

Werken met een haakse slijper – werkingsprincipe en toepassingsgebieden

Werken met haakse slijper flex-safety-flying-sparks-metal-grinding

De haakse slijper, in de volksmond ook wel afgekort als Flex, is een zeer populair stuk gereedschap onder vakmensen omdat het op verschillende manieren kan worden gebruikt. Hiermee kun je keramische tegels op maat zagen of gebruiken voor het polijsten, slijpen of opruwen van metaal en steen. Door het aanbrengen van schuurpapier of speciale staalborstels kunnen ook roestvlekken op metalen eenvoudig worden verwijderd. Voor fijn werk op gevoelige oppervlakken volstaan ​​moderne apparaten met een accu, zoals de Makita haakse accuslijper van Tooler.de.

Over het algemeen zijn de kleinere eenhandsgereedschappen ook aanzienlijk lichter en handzamer in het gebruik, zodat ze bij langdurig werken met haakse slijpers geen vermoeiend gevoel in de armen veroorzaken. De grotere uitvoeringen met een slijpschijfdiameter van 230 en 300 mm worden tweehandsgereedschappen genoemd. Deze worden vooral gebruikt in de professionele sector. Ondanks deze namen, zou je het apparaat idealiter met beide handen moeten vasthouden om het voldoende stabiliteit te geven.

Werken met een haakse slijper – de juiste schijf kiezen

correct werkende haakse slijper-polijstschijf

Afhankelijk van welk materiaal moet worden verwerkt, moet de juiste slijp-/doorslijpschijf worden geplaatst. Alle benodigde informatie voor gebruik is te vinden op de schijven zelf. Neem de aangegeven gebruiksbeperkingen, de maximale werksnelheid en de toegestane snelheid in acht. Verdere informatie is: fabrikant, toepassingsnota, nominale afmetingen, schuurmiddelen en binding, keurmerk en vervaldatum. De levensduur van de slijp- of doorslijpschijven is in de regel 3 jaar vanaf de fabricagedatum. Daarna kunnen ze tijdens gebruik breken of andere schade veroorzaken.

Belangrijke informatie over de slijpschijf

Correct werken met haakse slijper slijpschijf informatie snelheid werksnelheid:

Er is een verschil tussen doorslijpschijven, slijpschijven en slijpschijven. Gebruik geen doorslijpschijven voor zijdelings slijpen of ruw slijpen van metaal, omdat deze kunnen breken. Als je een schijf hebt geïnstalleerd, is het raadzaam om minimaal 30 seconden proef te draaien. Hierdoor kun je wennen aan de trillingen.

Werken met een haakse slijper – bescherming voor het lichaam

werkende-haakse-slijper-flex-veiligheids-lichaamsbescherming

De kracht van de haakse slijper mag niet worden onderschat, omdat de resulterende rondvliegende vonken en de hoge snelheid van de roterende schijf ernstige verwondingen kunnen veroorzaken. Draag daarom voor uw eigen veiligheid speciale beschermingsmiddelen.

Oogbescherming: Aangezien vonken ontstaan ​​wanneer buig- en schuurspanen kunnen wegvliegen, moet u zeker en in ieder geval beschermende bril dragen.

kleding gemaakt van licht ontvlambare stoffen is absoluut niet geschikt om te buigen. Draag ook geen losse kleding, anders kan uw blouse of broek verstrikt raken in de draaiende flexschijf. Brandbare kleding wordt ook aanbevolen voor steen- en metaalbewerking.

werk handschoenen: Vonken kunnen de huid verbranden. Dit beschermt ook de vingers tegen scherpe en hete splinters.

oor bescherming: Bij het doorsnijden van steen en metaal wordt het enorm luid. Een haakse slijper kan tot 100 db bereiken en wie langer buigt zonder gehoorbescherming, riskeert permanente gehoorbeschadiging.

Stof masker: Bij het zagen van steen, tegels of beton ontstaan ​​enorme stofwolken. Het fijne stof kan in je mond en neus komen.

Veiligheidsinstructies voor de omgang met de haakse slijper

Werken-correct-haakse slijper-flex-veiligheid-vliegende vonken-brandgevaar

1. Verwijder in geen geval de beschermkap van de haakse slijper

2. Vonken kunnen brand veroorzaken. Verwijder ontvlambare vloeistoffen en materialen zoals papier, karton, zaagsel en stro uit de buurt van het werkgebied.

3. Gebruik alleen het toegestane toerental dat op de slijpschijf staat.

4. Doorslijpschijven mogen niet worden gebruikt voor slijpen en voorbewerken.

5. Vervang defecte slijpgereedschappen.

6. Voer na het bevestigen van de schijf een testrun uit.

7. Bevestig het te bewerken object zodanig dat het tijdens het schuren niet kan wegglijden.

Deze video geeft extra tips en voorbeelden voor veilig werken met haakse slijpers. Het laat ook zien welke fouten indien mogelijk moeten worden vermeden.