woonkamer

De muurkleur voor de woonkamer kiezen volgens Feng Shui – tips en ideeën

Taupe muurkleur woonkamer feng shui beige bank warme kleuren hout aarde element

Feng Shui houdt zich bezig met de harmonisatie van mensen en hun omgeving en beschouwt de leefruimte, of het nu een huis of een kantoor is, als een levend organisme waarmee we in harmonie moeten leven. De oosterse leer kent veel regels over wat en waar te plaatsen, onder welke hoek en zelfs op welke afstand. Maar de kleuren beïnvloeden ook onze emoties en percepties. De muurkleur bepaalt niet alleen de algemene sfeer in de ruimte, maar zorgt ook voor een goed gevoel van welzijn. Omdat iemand ongeveer de helft van zijn leven thuis doorbrengt.

Woonkamer muurkleur Feng Shui Teracotta roodbruin beige bank

De woonkamer is een plek met diverse mogelijkheden, waar u kunt ontspannen van de dagelijkse drukte en kunt praten met vrienden en familie. Het kiezen van de juiste tint kan de stemming verbeteren en je uitnodigen om te socializen. Vandaag vertellen we je welke muurkleur het beste past in de woonkamer volgens de Feng Shui-doctrine. Bij het kiezen moet men vooral rekening houden met de stroom van energie, de oriëntatie van de kamer en de bagua-zones.

Gebruik de kompas bagua bij het kiezen van de muurkleur voor de woonkamer

Plattegrond appartement kardinale richting Bagua kompas zuid west noord

Zoals altijd begint het allemaal met een analyse van de plattegrond van het huis. Dit betekent dat Feng Shui-experts vooral geïnteresseerd zijn in de richting waarin de kamer is gericht. Vervolgens wordt het Feng Shui-raster “Bagua” over de plattegrond geplaatst. De bagua verwijst naar de 8 windstreken en vormt symbolisch 9 zones die verschillende levensgebieden vertegenwoordigen. Bagua-gebieden en windstreken krijgen ook een van de vijf elementen toegewezen: water, aarde, hout, vuur en metaal. Zodra je weet welke elementen je woonkamer krijgt toegewezen, kun je ook de inrichting perfect aanpassen en de juiste muurkleuren kiezen volgens Feng Shui.

Muurverven voor de woonkamer Kleurenpalet op basis van Feng Shui

Als de keuken de maag is, is de woonkamer het hart van het huis. Omdat we het grootste deel van onze tijd in deze kamer doorbrengen. Je kunt daarom tinten gebruiken die een activerend effect hebben op onze psyche en een gezellige, communicatieve sfeer creëren. Pastelkleuren daarentegen werken rustgevend en zijn beter geschikt voor slaapkamers en badkamers, waar rust gewenst is. Bij het kiezen van de kleur van de muur voor de woonkamer, moet u niet alleen een kleur kiezen, maar ook de vele verschillende nuances van deze kleur begrijpen.

Muurverf voor de woonkamer op basis van de vijf elementen

Feng Shui muurverf woonkamer vijf elementen

Met behulp van de bagua kun je achterhalen welke kleuren aan welke richting en welk element zijn toegewezen. Water en noord, vuur en zuid, hout en oost/zuidoost, metaal en west/noordwest, aarde en zuidwest/noordoost horen bij elkaar. Het element water wordt gepromoot door blauw, violet en zwart. Rood, oranje en roze activeren het element vuur in het zuiden. Het element hout wordt gestimuleerd door groene kleuren en de kleuren van de aarde zijn geel en bruin. Waar het element metaal domineert, zijn de kleuren zilver, wit en goud gebruikt.

Element aarde – gedempt geel, oranje, oker, beige, terracotta, bruin

Element hout – groen, turkoois, geelgroen, bruin

Element water – blauw, turkoois, zwart, paars

Element metaal – wit, grijs en metaalkleuren zoals goud, zilver, brons en messing

Element vuur – rood, roze, zalm, oranje, perzik, paars

Kleur rood – passie, moed, romantiek (element vuur)

Kleur rood Feng Shui muurkleur woonkamer achter TV Taupe hoekbank

De kleur rood heeft een verkwikkende werking en brengt veel energie in de ruimte. Rood is de Chinese kleur van geluk en voorspoed, wordt in India beschouwd als de trouwkleur en symboliseert liefde en romantiek, moed en passie in de westerse cultuur. Profiteer van de positieve kracht die aan deze kleur wordt toegeschreven en schilder een muur in de woonkamer op het zuiden robijnrood.

Kleur oranje – sociaal, open, optimistisch (element vuur of aarde)

Feng Shui muurverf woonkamer oranje ingetogen huiselijke sfeer

Als rood te sterk is voor je woonkamer, kan oranje dat ook zijn. De kleur oranje wordt vaak de “sociale kleur” genoemd en straalt in gelijke mate gezelligheid en bedrijvigheid uit. Dit zorgt voor een vrolijke sfeer voor levendige gesprekken en gezellige avonden. De oranje kleur doet ons denken aan het warme licht van de open haard en een gezellige tijd.

Kleur geel – zon, geluk (element vuur of aarde)

Feng Shui woonkamer muurkleur element aarde geel gedempte tinten

Geel is de feng shui-kleur van zonlicht. Met deze kleur kun je elke ruimte een vrolijk tintje geven. Van pastelgeel tot sterk zonnebloemgeel tot oker – elke geeltint heeft een frisse, zomerse uitstraling en is perfect voor een woonkamermuur in het zuidwesten of noordoosten.

Kleur groen – groei, gezondheid, levendigheid (element hout)

Muurkleur woonkamer feng shui groen houten element houten plank grijze bank

De feng shui-kleur van het oosten is groen. De kleur groen symboliseert de lente, vernieuwing, de ochtend. Groentegroen heeft een positief effect op gezondheid, welzijn en sociale interactie. Het is belangrijk om minimaal twee verschillende tinten groen te combineren om de Feng Shui-energie te bevorderen.

Kleur blauw – kalm, rust (element water)

Feng Shui muurverf woonkamer lichtblauw met grijze steek Oud bouwelement water

Blauw is een prachtige Feng Shui-kleur. Van zacht hemelsblauw tot turkooisblauw en diep kobaltblauw, er is een oneindige verscheidenheid aan blauwe tinten om uit te kiezen voor je huis. De kleur blauw wordt gebruikt in de volgende Bagua-gebieden: Oost (gezondheid), Zuidoost (geld) en Noord (carrière).

Kleur grijs – neutraal, edel (element metaal)

Muurkleur grijs woonkamer element metalen hoekbank houten vloer

De kleur grijs behoort tot het element metaal en staat symbool voor herfst en avond. Het is een stijlvolle kleur die bij elke interieurstijl past. De Feng Shui Bagua-zones die het meest profiteren van de energie van de grijze kleur zijn West (Creativiteit), Noordwest (Vrienden) en Noord (Carrière).

Kleur bruin – sterkte, aarding, stabiliteit (element hout)

Muurkleur bruin woonkamer witte bank donkere houten vloer verlaagd plafond

Bruin is een van de warme kleuren en past perfect in de woonkamer. De kleur bruin is ook verkrijgbaar in een grote verscheidenheid aan nuances – van heel licht tot bijna zwart. Chocolade, koffie en mahonie zien er bijvoorbeeld heel diep en elegant en verfijnd uit. De Bagua-gebieden die het meest worden gepromoot door de energie van de bruine kleur zijn Oost (Gezondheid), Zuidoost (Geld) en Zuid (Fame).