woonkamer

Hoeveel stopcontacten in de woonkamer? Hoe goed te plannen!

Renoveert u uw appartement? Of heeft u een casco gekocht? Neem dan in de beginfase van de renovatie de tijd om het aantal en de positie van de stopcontacten en lichtschakelaars te plannen. Nu we u hebben uitgelegd waar u op moet letten in het bedradingsschema van de slaapkamer, geven we u enkele tips en voorbeelden over hoe u de stopcontacten in de woonkamer kunt plaatsen volgens de opstelling van het meubilair en uw behoeften.

Stopcontacten in nieuwe gebouwen moeten vooruitziend worden gepland

Plan stopcontacten in de woonkamer naast de bank en fauteuil

Problemen met elektrische systemen komen vaker voor in woongebouwen dan in particuliere huizen. De bewoners krijgen zelden een elektrisch installatieplan als ze een nieuw stadsappartement betrekken. Het is echter een verplicht document voor de goedkeuring van het woningbouwproject door de relevante autoriteiten. Het elektrische installatieplan geeft informatie over het aantal stopcontacten, elektrische circuits en verlichtings- en communicatieaansluitingen voor de verschillende kamers in woongebouwen. Deze zijn echter gebaseerd op de door de klant geplande apparatuur.

Aangezien ieder van ons tegenwoordig meerdere apparaten bezit die vaak moeten worden opgeladen, is er ook een veelvoorkomend tekort aan stopcontacten. Om jezelf later het gedoe met kabels te besparen, analyseer je vooraf de benodigde vereisten en huur je een elektricien in om de stroomverdeling goed en volgens de huidige normen te plannen. Indien nodig kan hij de nieuwe posities voor de lijnen en aansluitingen ook schematisch vastleggen, zodat ze in de toekomst niet worden vergeten. Dit is erg belangrijk, vooral bij het boren.

Elektrische planning in de woonkamer na plaatsing van het meubilair

Bij elektrische planning is het een voordeel als de plaatsing van verschillende woonkamermeubels al is bepaald. Als u echter een onvoltooide woning heeft gekocht en u het moeilijk vindt om u voor te stellen waar het meubilair precies zal staan, vindt u een soort “knooppunt” of “ontmoetingspunt” in de kamer waar u stopcontacten en schakelaars nodig heeft. Dan kun je makkelijker beslissen hoe je de stopcontacten in de woonkamer plaatst. We geven je hieronder een paar voorbeelden.

Stopcontacten rond de bank

Combineer stopcontacttypes in één frame

Net als in de slaapkamer zijn er stopcontacten nodig in de buurt van de stoelen in de woonkamer – het gaat vooral om de bank en fauteuil.

Eerst een paar woorden over de soorten stopcontacten. Wil je je smartphone of tablet opladen, dan heb je een USB-poort nodig. Moderne stopcontactvarianten bieden verschillende combinatiemogelijkheden. Zo zien drie stopcontacten in een gemeenschappelijk frame er veel eleganter uit dan drie afzonderlijke stopcontacten op een rij.

zwarte stopcontacten met USB voor leeshoek

Op welke hoogte moet je de stopcontacten op de bank plannen?

  • Op heuphoogte (75-90 cm van de vloer) – het voordeel van deze oplossing is gemakkelijke toegang tot elektriciteit voor alle apparaten: voor het opladen van een telefoon, tablet, laptop of het aansluiten van een bureaulamp.
  • Boven de plint (30 cm van de vloer) – aanbevolen voor staande lampen of bij een bijzettafel
  • in de plint: handig voor af en toe gebruikte apparatuur zoals een stofzuiger. Deze oplossing is onpraktisch voor veelvuldig gebruik omdat je te veel moet bukken.

Tip: Als u kinderen in de kleuterleeftijd heeft, is een kinderbeveiliging voor laaggelegen stopcontacten noodzakelijk.

Stopcontact verborgen in de plint

Hoe stopcontacten op de juiste manier in de woonkamer te plaatsen??

Tegenwoordig kun je nooit teveel verkooppunten hebben! Plan voor stopcontacten aan weerszijden van de bank en naast de fauteuils. Zelfs als je nu geen staande lamp hebt, wil dat nog niet zeggen dat je er in de toekomst geen nodig hebt.

Vloercontactdozen zijn praktisch voor open woonruimtes

Vloercontactdozen zijn praktisch voor open woonruimtes

Staat de bank in het midden van de kamer (bijvoorbeeld in een keuken-eiland-woonkamer opstelling), waar moet je een vloerlamp of bureaulamp aansluiten? Er moeten vloercontactdozen worden voorzien als het meubilair ver genoeg van de muren verwijderd is. Misschien heb je zulke speciale stopcontacten voor vloermontage op luchthavens gezien.

Stopcontacten voor vloerinstallatie voor televisie in het midden van de kamer

Een ander goed idee om vloercontactdozen te gebruiken is in een eenkamerappartement, waar het bed ook in de woonkamer komt te staan. In dit geval worden verschillende opties gekozen om de twee gebieden van elkaar te scheiden. Zoals in bovenstaand voorbeeld te zien is, blijkt de vloercontactdoos een slimme oplossing voor een draaibare roomdivider met TV.

Stopcontacten voor meubelmontage

Stopcontacten verborgen achter bank in woonkamer

Er zijn verschillende technische oplossingen voor meubelcontactdozen. Bijvoorbeeld:

– Stopcontact op het werkblad

– Installeer een uittrekbare stekkerdoos in een ladekast

– Monteer het stopcontact in een lade (Het nadeel van deze optie is dat je de beschikbare ruimte in de lade niet optimaal kunt benutten.)

– Installeer een stopcontact in de bank

Meerdere stopcontacten voor meubelinstallatie

Tip: Het aantal stopcontacten voor gadgets kan worden verminderd door een USB-aansluiting te gebruiken. Hiermee kunt u meerdere apparaten tegelijkertijd opladen, wat de oplaadtijd aanzienlijk verkort en het uiterlijk van de kamer niet beïnvloedt.

Installeer een stopcontact in een bank

Plan stopcontacten voor de televisie

Verberg stopcontacten voor de tv aan de muur

Door de juiste hoogte van de stekkerdoos kunt u de tv zo dicht mogelijk bij de muur plaatsen (niet voor niets proberen fabrikanten de dikte van het scherm te verminderen), problemen met de installatie van de beugel voorkomen, evenals een eenvoudige aansluiting tussen de tv en iets anders Zorg voor entertainmentelektronica – antennekabels, HDMI, hifi-systeem, gameconsole, enz. Dat betekent dat u meerdere stopcontacten nodig hebt om ze aan te sluiten. In dit geval hangt de beste positie voor de tv-aansluitingen in de woonkamer af van het type apparaat en de montage ervan.

Als de TV aan de muur gemonteerd en bevestigd op een beugel, is de beste hoogte voor stopcontacten in de woonkamer ongeveer 130 cm vanaf de vloer. Het sleutelwoord is “ongeveer” want het belangrijkste is dat de stopcontacten achter de televisie verborgen zijn. Daarnaast moet je rekening houden met het type beugel om je tv aan de muur te bevestigen.

stopcontacten verbergen woonkamer wandmeubel

Als je televisie op een lowboard komt te staan, moet je rekening houden met de hoogte van het meubel zodat de stopcontacten niet zichtbaar zijn. In dit geval kunnen de stopcontacten niet in de muur worden geïntegreerd, maar direct in het meubel of in de vloer.

Om een ​​televisie aan te sluiten heb je 2-3 standaard stopcontacten nodig, evenals een tv en een netwerkaansluiting – dat laatste is gewoon nodig voor een moderne smart-tv. Het is ook logisch om meerdere stopcontacten te hebben voor een muziek- en thuisbioscoopsysteem, indien beschikbaar. Controleer goed hoe en waar de luidsprekers zijn aangesloten (als het externe luidsprekers zijn).

Stopcontacten in het werkgebied: boven of onder het bureaublad?

Stopcontacten in de werkruimte in de woonkamer

De hoogte van de stopcontacten in je werkruimte in de woonkamer is afhankelijk van meerdere factoren.

  • Als u een desktop-pc gebruikt, laat de stopcontacten dan op een hoogte van 30 cm van de vloer monteren.
  • Bedenk echter of er ook stroom nodig is voor speakers en webcam – soms zijn ze direct op de computer aangesloten, maar meestal worden ze ook van stroom voorzien via een stopcontact (beter boven het werkblad geplaatst).

Met een laptop of grafisch tablet is het ook handiger om een ​​stopcontact in de buurt te hebben. In dit geval is het zinvol om de socket op een hoogte van 10-15 cm boven het tafelblad te plannen. De standaard hoogte van een bureau is 75 cm, dus de hoogte vanaf de vloer is 90 cm.

Werkhoek verstopt in een kast in de woonkamer

Hoeveel stopcontacten heb je nodig op je bureau??

Tel het vereiste aantal stopcontacten voor uw thuiskantoor en voeg minstens een paar extra stopcontacten toe – bijvoorbeeld voor het opladen van apparaten, voor een bureaulamp of een koelpad dat uw notebook in de hete zomer nodig heeft.

Maar dat is niet alles.

hoeveel stopcontacten in de woonkamer?

De plaatsing van stopcontacten op de bank, televisie en zelfs in de werkruimte is belangrijk, maar vergeet de “kleine dingen” niet:

  • Je hebt altijd al gedroomd van een elektrische haard?
  • Vrienden hebben je een digitale fotolijst gegeven en er is geen plaats om deze op een zichtbare plaats te bevestigen?
  • En wat dacht je van de luchtbevochtiger/hometrainer/loopband/aquarium?
  • De airconditioning was geïnstalleerd en bleek een uitlaat nodig te hebben op 30 cm van het plafond?

De vraag “hoeveel stopcontacten in de woonkamer?“Kan niet worden beantwoord totdat u uw gebruiksbehoeften analyseert. Maak een volledige lijst van alle elektrische apparaten die u bezit en van plan bent te kopen in de komende vijf jaar. Plan van tevoren een route voor de stofzuiger. Als de kamer lang en smal is, is het zinvol om stopcontacten bij de ingang en aan de andere kant van de kamer te installeren om het snoer van het apparaat niet te overbelasten wanneer u in afgelegen hoeken probeert te komen.

Waar moeten de schakelaars worden geplaatst??

Multifunctionele schakelaar in zwart voor woonkamerverlichting

de Standaard hoogte voor lichtschakelaars is 105 cm boven de vloer of op schouderhoogte van een volwassene. Voor meer comfort kunnen ze echter iets naar beneden worden verplaatst – ca. 75-90 cm van de vloer, of afhankelijk van de lengte van de gebruiker.

Betreffende de positie Het is belangrijk dat de lichtschakelaars aan de juiste kant van de deur worden gemonteerd. Gebruik de deurkruk als richtlijn. Als je in de woonkamer bent, moet deze direct naast de lichtschakelaar zijn.

Multifunctionele schakelaar in de woonkamer verticaal uitgelijnd

Voor de woonkamer zijn Multifunctionele lichtschakelaar ook een hele goede oplossing. Vanuit één balk worden meerdere lichtbronnen en verschillende apparaten aangestuurd. Dakramen, LED-strips, rolluiken en zelfs de televisie kunnen met één druk op de knop worden in- en uitgeschakeld.

Als de woonkamer ook als logeerkamer moet worden gebruikt, Tuimelschakelaar op armlengte naast de bank worden geplaatst – zodat gasten niet hoeven op te staan ​​om het licht uit te doen voordat ze naar bed gaan.