woonkamer

Muziekkamer inrichten – inspirerende ideeën voor het ontwerpen van je eigen muziekkamer

Als je hobby het bespelen van muziekinstrumenten is of je carrière gerelateerd is aan muziek, kun je je eigen muziekkamer inrichten. Je krijgt de kans om nog artistieker te worden en je creativiteit volledig op gang te brengen. Kies bijvoorbeeld een standaard kamer in je huis, of het nu een woonkamer, slaapkamer of zelfs je hele appartement is. Maak er dan een prachtige muziekkamer van die je uitnodigt om muziek te maken. Breng alle instrumenten en accessoires in de make-over en je bent klaar om te gaan. De waarheid is dat het niet alleen daarover gaat. Je moet ook nadenken over de esthetiek. Daarom hebben we in dit bericht ter inspiratie enkele voorbeelden voor je op een rijtje gezet.

Opzetten en genieten van de muziekkamer

Wandbekleding van hout in de woonkamer met audioapparatuur in rustieke stijl

De muziekkamers variëren in stijl. Er zijn traditionele, eclectische, eigentijdse en moderne variaties die je kunt gebruiken om een ​​muziekkamer in te richten. Al deze kamerstijlen hebben echter één ding gemeen: ze weerspiegelen plezier, talent en zelfs professionaliteit. Een muziekkamer in je eigen huis kan het tot leven brengen, want iedereen, jong en oud, geniet ervan. Het maakt niet uit of je zelf muzikant bent of samenwoont. Het creëren van een ruimte om muziekinstrumenten te bespelen kan een geweldig project zijn. Qua ontwerp hangt veel af van het type instrumenten dat je erin wilt hebben.

Kinderkamer met een muzikaal thema aan de muur, verschillende stijlen in tienerstijl

Misschien wil je ook een muziekkamer isoleren om een ​​geluiddichte ruimte te creëren voor een tiener om stoom af te blazen. Of misschien heb je plannen om het hele huis te vullen met het geluid van een klassieke piano. Welke muziekstijl je ook verkiest, er zijn enkele decoratietips om over na te denken voordat je een speciale ruimte voor muziek creëert of je eigen muziekstudio inricht. Een muziekkamer past goed bij de rest van je huis en is een gezellige plek om te jammen met vrienden en familie.

Kies de juiste kleur

stijlvolle woonkamer met gitaarhouder aan de muur en retro meubels op witte plankenvloer

Geef de muziekkamer in je huis een meer uitgesproken identiteit dan andere soorten ruimte door het juiste kleurenschema te kiezen. Als je bijvoorbeeld een lichte kleur wilt, gebruik deze dan herhaaldelijk in de hele kamer: op de muren, op de vloer en zelfs op het plafond. Je moet ook de juiste meubels kiezen.

klassieke muziekinstrumenten in een ruime woonkamer met planten en een ronde designtafel

Wanneer muzikanten de ruimte gebruiken om te spelen, nemen ze de sfeer op die jij hebt gecreëerd. Als je een stillere kamer wilt, gebruik dan dezelfde methode met wit of zelfs grijs om hetzelfde effect te krijgen. Doorbreek de monotone look door zelf de instrumenten te gebruiken. Een verzameling aan de muur gemonteerde muziekinstrumenten kan eruitzien als een galerij met kunstwerken.

Gestoffeerde fauteuil met frame in de muziekkamer met een gezellige sfeer

Iedereen ziet de sfeerverschillen tussen een simpele witte, saaie kamer en een kamer met levendige kleuren. Denk vooral aan creatieve mogelijkheden en patronen. U kunt zelfs contrasten instellen voor de muziekkamer in uw appartement door bijvoorbeeld oranje en geel te gebruiken. Dus als je de voorkeur geeft aan warmere kleuren kan alles, zolang je maar geniet van de sfeer die het uitstraalt. Het is het beste om een ​​dag de tijd te nemen om verf te kopen, wat handleidingen te lezen en los te gaan met de muren. Het is allemaal niet zo moeilijk om te doen en kan heel leuk zijn.

Een thuisstudio opzetten en muziek opnemen

schuin dak muziekkamer opzetten van een thuisstudio om muziek af te spelen en op te nemen

Dankzij toegankelijke software nemen veel amateurmuzikanten tegenwoordig hun eigen stukken op zonder de kosten van een professionele opnamestudio te hoeven betalen. Als je muziek wilt opnemen in je thuisstudio en een muziekkamer wilt opzetten en creëren om mee te spelen, probeer dan twee verschillende zones te definiëren. U moet een van deze plannen voor een controlekamer waarin uw opname- en afspeelapparatuur staat. De andere kan dan een live kamer zijn om te spelen.

jonge man gitaar spelen tijdens het opnemen in muziekstudio met geïsoleerde muur

Als je echter niet genoeg ruimte hebt voor twee kamers, gebruik dan een schot of zelfs een zware doek om de twee ruimtes te creëren. Als je genoeg ruimte hebt om de kamer in te delen, kun je zelfs een hele glazen wand plaatsen. Gebruik ook een tapijt om het geluid in je live-opnameruimte te dempen. Zorg er echter voor dat deze overeenkomt met het hierboven genoemde kleurenschema.

oude maarschalk radio en platenspeler met versterker in thema muziekkamer met foto's en gitaar muurbeugel platenspeler

De juiste decoratie voor een dergelijk project kan variëren van een Marshall-radio en vinylplaten tot verzamelobjecten met een thema. Vinylplaten, vooral oude en nobele, zijn een passie die veel mensen graag delen. Er is iets aan deze kunst op ware grootte dat gewoon geweldig is en ook erg nostalgisch. De laatste tijd hebben platen in sommige genres een renaissance beleefd en je kunt nog steeds werken met de gebruikte klassieke stukken. Je kunt nieuwe en gebruikte vinylplaten vinden op Amazon en in verschillende online winkels. En als je hard genoeg onderzoekt, kun je ook tal van geweldige koopjes vinden die kunnen worden gebruikt om je muren te versieren nadat je de muziekkamer hebt opgezet.

Zet muziekkamers in en schakel geluidsreflectie in

Richt een minimalistische muziekkamer in met een witte piano en een rode draaistoel, contrasterend meubilair

Niet iedereen heeft echter een muziekkamer nodig met een akoestiek die hen helpt om goed op te nemen. Als je in deze categorie valt en bijvoorbeeld graag alleen piano speelt en een deel van het gereflecteerde geluid wilt horen, gebruik dan harde oppervlakken op de vloeren en muren. Hardhout en keramiek zijn ideale materialen omdat ze kunnen worden gebruikt om een ​​muziekkamer te creëren waarvan het geluid weergalmt. Ook hiervoor zijn laminaatvloeren een goede keuze.

piano en andere muziekinstrumenten spelen jazz in een grote muziekkamer

Als je ook graag met andere muzikanten speelt, kan een muziekkamer die te veel galmt een probleem zijn, vooral als je luid speelt. Een goede manier om het geluid van een muziekkamer te dempen, zodat het prettig in het gehoor ligt, is het gebruik van gestoffeerde meubels. Banken, stoelen, kussens en gordijnen werken net zo goed en zijn geweldige geluiddempers. Het mooie van allemaal is dat deze perfect passen bij de rest van het decor en gemakkelijk kunnen worden verplaatst om de akoestiek van de kamer naar believen te veranderen.

Creëer een polyvalente ruimte

polyvalente zaal voor een live optreden met microfoons voor het podium

Als je niet veel ruimte hebt, kun je een logeerkamer inrichten en gebruiken als muziekkamer. Ideaal zou een opklapbed of slaapbank zijn die je tijdens het spelen kunt opbergen. Dit betekent vooral dat je niet krap zit bij het maken van muziek en dat je bij het bezoeken van gasten het hoofdgebruik van de ruimte niet uit het oog bent verloren. Thuisstudio’s en muziekkamers die ook voor optredens worden gebruikt, worden ook steeds trendy.

muziekkamer geschilderd in gele isolatie met tapijten in de kelder

Dus als je van optreden houdt, kun je een podium maken en verlichting toevoegen. Het ziet er niet alleen goed uit, het kan een band ook echt helpen om goed te repeteren. Dus waarom zou u van uw huis niet een gezellige plek maken waar uw familieleden, vrienden of zelfs buren naar livemuziek kunnen luisteren?

Rust muziekkamers uit met geluid van hoge kwaliteit

moderne woonkamer om naar muziek te luisteren met een ligstoel in een minimalistisch design

Er gaat niets boven ontspannen na een lange week met je favoriete muziek uit hoogwaardige speakers. Je zou ook elke kleine nuance in het nummer moeten kunnen horen. Tweedehands luidsprekers zouden in dit geval ook een optie zijn die u goedkoop kunt krijgen om geld te besparen en een veel betere geluidskwaliteit voor uw budget te krijgen.

rode muur en leren fauteuil naast luidsprekers en boekenplank

Al staan ​​ze even stil, ze passen goed bij het thema “een muziekkamer inrichten”. Onthoud ook dat goede luidsprekers nooit echt verslijten. Zie dit dus als een meerjarige investering die je lang bijblijft. Kijk voor elk type en prijsklasse luidsprekers.

Hang posters en foto’s op in de muziekkamer

Plaats posters en foto's aan de muur in de muziekkamer met luidsprekers en een computer in een rustieke stijl

Goede oude posters kunnen ook heel betaalbaar en vooral gemakkelijk te vinden zijn. Je kunt deze ook tegenkomen op sommige websites met een ongelooflijk grote selectie muziekposters. Dit kan je favoriete poster zijn van een muziekartiest of een schilderij van mensen die aan het jammen zijn. Hiermee kun je niet fout gaan, zelfs als je goede foto’s hebt die je zelf hebt gemaakt bij concerten of iets dergelijks. Als deze ook nog van goede kwaliteit zijn, dan kan alles aan de muur gehangen worden. Selecteer eenvoudig een geschikte foto, die u later op canvas kunt laten afdrukken. Het is het beste om een ​​fotowinkel in de buurt te vinden die een van je favoriete foto’s kan veranderen in een prachtig canvas voor aan de muur.

elektrische gitaren op gitaarstandaard in grote woonkamer met minimalistisch design

Het gebruik van een gitaarhouder kan een effectieve manier zijn om uw muziekinstrumenten weer te geven. Bij de meeste van deze gitaarwandsteunen moeten echter gaten in de muur worden geboord. Maar als je niet wilt boren, zijn er andere opties beschikbaar, zoals een gitaarstandaard. Houd er echter rekening mee dat er meestal verschillende soorten zijn voor een akoestische en een elektrische gitaar, dus wees voorzichtig met je bestelling. Zorg er ook voor dat je over de apparatuur en ervaring beschikt die je nodig hebt, of dat je iemand kent die het voor je kan doen voordat je iets koopt.

Zet muziekliteratuur op in de muziekkamer

Plank met retro decoratieve elementen - oude radio en leren bank naast gitaar

Je kunt een boekenkast met verschillende muziekedities en boeken toevoegen aan je muziekkamer. Deze kunt u zelf kopen en thematisch ordenen. Het kunnen encyclopedieën, autobiografieën en vele andere onderwerpen over muziekgeschiedenis zijn.

Retro-stijl fauteuil in de kamer met groene muur en vinylplaten in het frame

Koop coole spullen en richt je muziekkamer in met kleine decoratieve elementen. Je hebt vast wat kleine dingen die je in de loop van de tijd hebt verzameld of wat muzikale cadeaus die je van vrienden en familie hebt gekregen. Laat ze ook zien in plaats van ze in de la te bewaren. Verander uw muziekkamer in iets dat u en uw muziek zal inspireren elke keer dat u er binnenloopt. Je hoeft helemaal geen expert op dit gebied te zijn.

zwart gelakte piano in de muziekkamer opgesteld met gitaren en andere muziekinstrumenten laminaatvloer als geluidsreflectie

Ruimteakoestiek is echter zeker iets waar je ook zeker van moet zijn. Dit geldt vooral als je er professioneel mee bezig bent, zoals bij een band met drums. De meeste instrumenten zijn gemakkelijker op te bergen in een koffer, vooral door langdurige slijtage. Let hier daarom extra op bij massief houten gitaren.

Hang drums en platen aan de muur in de muziekkamer, stijlvol wit design met subtiele verlichting

Grote veranderingen in luchtvochtigheid en temperatuur kunnen ook voor langere tijd schade veroorzaken. Als u het huis langer dan een paar dagen verlaat, zorg er dan voor dat u de instrumenten in hun koffers bewaart. Dit zal u helpen mogelijke problemen te voorkomen en uw instrumenten in goede staat te houden.