Zegen u

5 redenen voor voetpijn als je ‘s ochtends opstaat en wat je eraan kunt doen!

Heeft u ‘s ochtends pijn in uw voeten als u staat of stapt? Helaas zijn voor veel mensen voetstijfheid en pijn een normaal onderdeel van hun ochtendroutine. Van gemiddelde pijn tot chronische ziekte, de redenen hiervoor kunnen sterk variëren. Hier zijn 5 veelvoorkomende oorzaken van voetpijn in de ochtend en handige tips over wat je eraan kunt doen.

1. De bloedtoevoer naar de voeten en benen was beperkt

voetpijn in de ochtend bij het opstaan

Als we slapen, rust ons lichaam. Maar gewrichten, pezen en spieren hebben beweging nodig om voldoende doorbloeding te hebben, sterk en flexibel te zijn. Het gebrek aan beweging tijdens het slapen kan dus leiden tot een gevoel van stijfheid bij het opstaan. Zodra u begint te bewegen, verhoogt u de bloedtoevoer naar uw voeten, wat ook de weefsels verwarmt en de elasticiteit en mobiliteit verbetert.

De oplossing: Beweging. De meeste ochtendstijfheid verdwijnt na een paar minuten rondlopen. U kunt ook een paar rekoefeningen in bed doen voordat u opstaat.

2. Je hebt je voeten de dag ervoor te zwaar belast

voetpijn in de ochtend na het opstaan

Vaak is de hoeveelheid ochtendpijn gerelateerd aan de mate van belasting waaraan uw voeten de dag ervoor waren blootgesteld. Of je nu een zware training hebt gehad, 15 kilometer hebt gerend of in de tuin hebt gewerkt, elke vorm van oefening zal je voeten vermoeien. Dat gezegd hebbende, als uw voeten de dag erna pijnlijk en stijf zijn, kan dit vertraagde spierpijn zijn (ook bekend als DOMS).

Spierpijn wordt meestal veroorzaakt door microscheurtjes in de spiervezels. Zelfs na een massage kunnen spieren pijnlijk zijn. Wanneer deze overbelasting optreedt, ondergaat het lichaam ‘s nachts bouw- en reparatieprocessen om deze microscheuren te genezen. Met andere woorden, het genezingsproces zelf kan ook leiden tot voetpijn bij het opstaan.

Voetpijn na het opstaan ​​in de ochtendstijfheid

De oplossing: Als vertraagde spierpijn de oorzaak is van uw stijfheid, hoeft u zich geen zorgen te maken. Je lichaam herstelt zichzelf meestal binnen 24 tot 72 uur. Fascia rollen, strekken, goed slapen en een goed dieet kunnen allemaal het genezingsproces versnellen.

Besteed echter aandacht aan je pijn. Als u ‘s ochtends last blijft houden van ongemak, kan dit een teken zijn dat u uw voeten overbelast, wat tot letsel kan leiden. Om dit te voorkomen, moet je ervoor zorgen dat je een balans vindt tussen activiteit en ontspanning.

3. Je hebt een blessure

Achillespeespijn na het opstaan ​​in de ochtend

Frequente ochtendvoetpijn is een van de eerste signalen dat u op weg bent naar een ernstiger probleem of overbelastingsblessure zoals chronische tendinopathie, die langdurige ontsteking, irritatie of aantasting van de pezen veroorzaakt. Een vorm van tendinopathie die bekend staat als plantaire fasciitis is een van de meest voorkomende oorzaken van hielpijn, volgens het Northshore University Health System. Deze aandoening treedt op wanneer de fascia plantaris die onder de voet van de hiel naar de bal van de voet loopt, ontstoken raakt.

Behandel pijn achillespees met massage in de ochtend

De oplossing: Chronische problemen vragen om complexe oplossingen. Om het ongemak te verlichten, kunt u proberen te bezuinigen op activiteiten die pijn in uw voeten veroorzaken en dagelijks strekken. Als de pijn aanhoudt, moet u een arts of fysiotherapeut raadplegen die u kan helpen bij het opstellen van een geschikt behandelplan.

De beste manier om een ​​al lang bestaand peesprobleem te corrigeren, is door een langzame en gestage benadering te volgen om het weefsel te belasten om genezing te bevorderen, bijvoorbeeld door een langzame en gestage benadering te gebruiken om het weefsel te belasten om genezing te bevorderen. B. een gradueel hardloopprogramma of een specifiek beweegprogramma voor een specifiek gewricht.

4. Je hebt artritis

benen doen pijn in de ochtend

Chronische voetpijn, stijfheid en zwelling kunnen ook het gevolg zijn van gewrichtsontsteking en wijzen op artritis. Artrose – het meest voorkomende type – wordt meestal geassocieerd met veroudering, maar andere factoren kunnen uw risico verhogen, zoals: B. Gewrichtsblessures, zwaarlijvigheid, genetica en anatomische problemen zoals gewrichtsvorm en uitlijning, volgens de Cleveland Clinic. Voor een juiste diagnose dient u een arts te raadplegen.

De oplossing: Om de stress op uw voeten te verminderen, moet u volgens de American Academy of Orthopaedic Surgeons (AAOS) overschakelen van activiteiten met veel stress (zoals joggen of tennis) naar minder stressvolle activiteiten (zoals zwemmen of fietsen).

Zwemmen is goed voor gewrichtsontstekingen zoals artritis en reuma

Het handhaven van een gezond gewicht helpt ook om de belasting van uw gewrichten te verminderen, wat resulteert in minder pijn en een betere functie, terwijl fysiotherapie uw flexibiliteit en bewegingsbereik kan verbeteren en de spieren in uw voeten kan versterken, volgens de AAOS.

Uw arts kan u ook aanraden om op maat gemaakte schoenen of orthesen (inlegzolen) te dragen die de druk op uw voeten kunnen verminderen en uw pijn kunnen verminderen..

5. Je hebt voetpijn door de verkeerde schoenen

voetpijn zool in de ochtend vanwege schoenen

Nog een reden waarom uw voeten zich ‘s ochtends ongemakkelijk kunnen voelen? Slecht passende schoenen.

Uit een recensie gepubliceerd in het Journal of Foot and Ankle Research in juli 2018 bleek dat slecht passende schoenen in verband worden gebracht met voetpijn en voetaandoeningen. Bovendien was het heel gewoon om schoenen te dragen die niet goed pasten: tussen 63 en 73 procent van de deelnemers droeg schoenen die noch de breedte noch de lengte van hun voet waren.

Schoenen correct kiezen

De oplossing: Koop een nieuw paar schoenen die goed bij je passen. Hier zijn enkele tips van Harvard Health Publishing om u te helpen bij het kiezen van comfortabele schoenen:

  • Omdat je voet gedurende de dag van nature uitzet, kun je het beste ‘s middags schoenen kopen.
  • Als je schoenen in de winkel past, draag je altijd hetzelfde type sokken dat je van plan bent te dragen met de schoenen.
  • Elke keer dat u een schoen koopt, vraagt ​​u een verkoper om uw twee voeten te meten. Als een voet groter is, kies dan de maat die bij de langere voet past.
  • Als je in je schoenen staat, zorg er dan voor dat je een beetje speling rond je tenen hebt. Idealiter zou je ongeveer 2,5 cm ruimte moeten hebben tussen je langste teen en het uiteinde van de schoen.
  • Maak een korte wandeling door de winkel in je schoenen. Als ze strak zitten, knellen of wegglijden, passen ze niet goed.
  • De schoenmaat – die van fabrikant tot fabrikant kan verschillen – vertelt niet altijd het hele verhaal. Oordeel over je eigen welzijn.
  • De breedte van een schoen is net zo belangrijk als de lengte. Als je voet gekneusd aanvoelt, vraag dan of de schoen ook in een grotere maat verkrijgbaar is.

Het kiezen van schoenen met goede ondersteuning van de voetboog en een dempende zool kan ook helpen, volgens het Northshore University Health System.