Zegen u

7 manieren waarop u hormonen op natuurlijke wijze kunt reguleren

Hormonen zijn uiterst belangrijk voor veel aspecten van de algemene gezondheid. Ze worden uitgescheiden door verschillende klieren en organen, waaronder de schildklier, bijnier, hypofyse, eierstokken, testikels en pancreas. Het gehele endocriene systeem regelt de niveaus van hormonen die in het lichaam circuleren, zoals oestrogeen, testosteron, adrenaline en insuline. Als een of meer zelfs maar een beetje uit de toon valt, kan dit leiden tot gezondheidsproblemen. Het goede nieuws is dat er manieren zijn om je hormonen op natuurlijke wijze te reguleren. Hieronder staat op wat voor soort hormonale stoornis uw specifieke symptomen kunnen wijzen, wat uw hormonale probleem veroorzaakt en hoe u het probleem kunt helpen behandelen zonder blootstelling aan de negatieve bijwerkingen die gepaard gaan met hormoontherapie..

Wat is het endocriene systeem??

Het endocriene systeem is een naam voor alle organen en weefsels die hormonen produceren,

Om uw hormoongezondheid volledig te begrijpen, helpt het om meer te weten over uw endocriene systeem en de manier waarop uw hormonen samenwerken. Het endocriene systeem is een naam die wordt gegeven aan alle organen en weefsels die hormonen produceren en die verantwoordelijk zijn voor de onderlinge coördinatie. Er zijn twee hoofdgroepen van hormonen: de peptidehormonen, die zijn opgebouwd uit eiwitbouwstenen, en die welke zijn afgeleid van steroïden (geslachtshormonen). Hier is een snel overzicht:

  • Aminohormonen zijn afgeleid van de aminozuren tryptofaan (zoals melatonine) en tyrosine (zoals schildklierhormonen en dopamine).
  • Peptide hormonen bestaan ​​uit aminozuren met een korte keten en omvatten een antidiuretisch hormoon (vasopressine genaamd) en oxytocine.
  • Eiwithormonen omvatten groeihormoon, insuline, prolactine, enz..
  • Steroïde hormonen bestaan ​​uit cholesterol en omvatten testosteron, oestrogeen en cortisol.

Hormonale onbalans: tekenen en symptomen

hormonen reguleren van nature de menopauze

De meest voorkomende tekenen en symptomen van hormonale onbalans zijn:

Onvruchtbaarheid en onregelmatige menstruatie

Gewichtstoename of -verlies (dit is onverklaarbaar en niet te wijten aan opzettelijke veranderingen in uw dieet)

Depressie en angst

vermoeidheid

slapeloosheid

Laag libido

Veranderingen in eetlust

Spijsverteringsproblemen

Haaruitval en dunner worden

Vrouwelijke hormonen reguleren van nature na het stoppen met de pil

Symptomen van hormonale onevenwichtigheden kunnen sterk variëren, afhankelijk van het type aandoening of ziekte die ze veroorzaakt. Hoge niveaus van oestrogeen kunnen bijvoorbeeld bijdragen aan problemen zoals endometriose en reproductieve problemen, terwijl symptomen van diabetes vaak gewichtstoename, veranderingen in eetlust, zenuwbeschadiging en problemen met het gezichtsvermogen omvatten..

Enkele specifieke problemen die verband houden met enkele van de meest voorkomende hormonale onevenwichtigheden zijn:

Oestrogeen dominantie

Polycysteus ovariumsyndroom (PCOS)

Hypothyreoïdie

Gebrek aan oestrogeen

Lage testosteronniveaus

Hyperthyreoïdie & Ziekte van Graves

suikerziekte

Bijniervermoeidheid

7 manieren om hormonen op natuurlijke wijze te reguleren

Hormonen reguleren op natuurlijke wijze diëten die rijk zijn aan gezonde vetten

1. Regel je hormonen met gezonde vetten

Voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan vetzuren met een korte, middellange en lange keten zijn essentieel om hormonen onder controle te houden. Deze vetten helpen ook ontstekingen te voorkomen en je stofwisseling te stimuleren. Gezonde vetten hebben het tegenovergestelde effect van geraffineerde koolhydraten, wat kan leiden tot ontstekingen en de balans van hormonen kan verstoren.

Hormonen reguleren van nature voeding die rijk is aan gezonde vetten en omega-3

Voorbeelden van dergelijke bronnen van ontstekingsremmende gezonde vetten zijn: kokosolie, avocado, biologische boter en wilde vis. Het is het beste om voedingsmiddelen die rijk zijn aan omega-6 (saffloerolie, zonnebloemolie, maïs, katoenzaad, koolzaad, sojabonen en pinda’s) te vermijden en ze te vervangen door bronnen van omega-3 (wilde vis, lijnzaad, walnoten en chiazaden). ). Er is echter een heilzaam type omega-6-vet dat gamma-linoleenzuur (GLA) wordt genoemd. GLA kan als voedingssupplement worden ingenomen met teunisbloemolie of bernagieolie en wordt ook aangetroffen in hennepzaden. Volgens studies kan suppletie met GLA ook gezonde progesteronspiegels ondersteunen.

2. Gebruik adaptogene kruiden

reguleren hormonen op natuurlijke wijze door adaptogene kruiden zoals tulsi

Adaptogene kruiden zijn een unieke groep geneeskrachtige planten die de hormonale balans bevorderen en het lichaam beschermen tegen een breed scala aan ziekten, waaronder ziekten veroorzaakt door overmatige stress. Verschillende adapotogenen zoals ashwagandha, maca, rozenwortel (rhodiola) en heilige basilicum kunnen:

  • schildklierfunctie verbeteren
  • natuurlijk cholesterol verlagend
  • Verminder angst en depressie
  • de degeneratie van hersencellen verminderen
  • stabiliseren van de bloedsuikerspiegel en insulinespiegels
  • ondersteuning bijnierfunctie

Natuurlijk regulerende hormonen via Aschwagandha

Vooral Ashwagandha kan buitengewoon effectief zijn bij het op natuurlijke wijze reguleren van hormonen. Het heeft een positief effect op de schildklierfunctie en kan zowel een te trage als een overactieve schildklier (hyperthyreoïdie) ondersteunen. Wanneer u wordt blootgesteld aan te veel emotionele, fysieke of mentale stress, worden de hormonen adrenaline, cortisol en progesteron verstoord, wat de bijnieren kan overbelasten en tot bijnieruitputting kan leiden.

Heilige basilicum, ook bekend als tulsi, helpt bij het reguleren van de cortisolspiegel en werkt als een natuurlijke remedie tegen angst en emotionele stress. Studies tonen aan dat heilige basilicum ook organen en weefsels kan beschermen tegen verontreinigende stoffen en zware metalen.

Ook interessant: 10 kruidenremedies voor angst, paniek en rusteloosheid

3. Beheers je emoties

negatieve emoties hebben een directe invloed op de menselijke gezondheid en hun hormonen

Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) hebben negatieve emoties een directe invloed op de menselijke gezondheid. TCM-beoefenaars geloven dat de emoties van angst ziekten veroorzaken in de voortplantingsorganen, nieren en bijnieren en de cortisolspiegels beïnvloeden. Dit kan leiden tot ernstige aandoeningen zoals PCOS en onvruchtbaarheid. De emoties van frustratie, ongeduld en onvergeeflijkheid veroorzaken ziekten in uw lever die kunnen leiden tot een onbalans in oestrogeen. En gevoelens van zorgen en angst kunnen problemen veroorzaken met uw insulinespiegels, die vervolgens verschillende hormonen kunnen beïnvloeden.

Veranderingen in levensstijl kunnen gezondheidsproblemen helpen voorkomen die verband houden met hormonale onevenwichtigheden. Meditatie kan zeer nuttig zijn, net als ademhalingsoefeningen, yoga, tijd doorbrengen in de natuur en sporten. Traditionele Chinese medische therapieën zoals acupunctuur en massage kunnen ook de hormonale balans, stress en bloedcirculatie verbeteren.

4. Gebruik essentiële oliën om hormonen op natuurlijke wijze te reguleren

Venkelolie reguleert de hormoonhuishouding van planten

Scharleiolie (Salvia sclarea) helpt de oestrogeenspiegels in evenwicht te brengen omdat het natuurlijke fyto-oestrogenen bevat. Het kan worden gebruikt om uw menstruatiecyclus te reguleren, PMS-symptomen te verlichten, onvruchtbaarheid en PCOS te behandelen en zelfs uw risico op baarmoeder- en eierstokkanker te verminderen. Het dient ook als een natuurlijke remedie voor emotionele onevenwichtigheden zoals depressie en angst. Voeg 3-5 druppels pijnlijke spiersalieolie toe aan een warm bad of plaats in een diffuser om de hormoonspiegels in evenwicht te brengen en stress te verlichten. Om krampen en pijn te verlichten, masseer 5 druppels pijnlijke spiersalieolie en 5 druppels kokosolie in het probleemgebied.

Venkel olie: Darmproblemen veroorzaken auto-immuunreacties, waaronder schildklieraandoeningen. Gebruik essentiële olie van venkel om je spijsvertering te verbeteren, je stofwisseling te stimuleren en ontstekingen te verminderen. Wrijf 2 druppels venkelolie op je buik om maagkrampen te verlichten, of voeg 1-2 druppels toe aan warm water of thee om van binnenuit te absorberen.

Lavendelolie in de diffuser tegen stress

Lavendel olie helpt bij angst, depressie, stemmingswisselingen en stress. Het kan ook worden gebruikt om een ​​goede nachtrust te bevorderen, wat ook belangrijk is voor de hormoonhuishouding. Doe 5 druppels lavendelolie in een diffuser of breng 3 druppels plaatselijk aan op je slapen, rug of nek, of polsen.

Sandelhout olie kan worden gebruikt om uw libido te verhogen en stress te verlichten. De krachtige geur van sandelhout wekt vredige gevoelens op en zou ook de creatieve kracht en verbeeldingskracht moeten stimuleren. Adem sandelhout rechtstreeks uit de fles in, plaats het in een diffuser of masseer 2-3 druppels op je polsen en voetzolen.

Tijm olie verbetert de productie van progesteron, wat helpt bij de behandeling van gezondheidsproblemen zoals onvruchtbaarheid, PCOS, menopauze, depressie, vleesbomen, haaruitval en slapeloosheid. Om je hormonen op natuurlijke wijze te reguleren, voeg je 2 druppels tijmolie toe aan een warm bad of meng je 2-3 druppels met gelijke delen kokosolie en masseer je je maag ermee.

5. Voedingssupplementen kunnen nuttig zijn

Teunisbloemolie bij het krijgen van kinderen om de hormoonspiegels te reguleren

Teunisbloemolie bevat omega-6-vetzuren zoals LA en GLA, die de algemene hormonale functie ondersteunen. Suppletie met teunisbloemolie kan premenstruele en PCOS-symptomen helpen verlichten. Het helpt ook als je kinderen wilt.

Vitamine D werkt bijna als een hormoon in het lichaam en kan beschermen tegen elke vorm van ontsteking. De zon is echt de beste manier om vitamine D-spiegels te optimaliseren, omdat de huid het zelf produceert wanneer het wordt blootgesteld aan direct zonlicht. De zonnevitamine kan ook worden aangevuld om ervoor te zorgen dat het lichaam voldoende wordt gevoed.

bottenbouillon kalmeert het spijsverteringsstelsel en voorziet het lichaam van voedingsstoffen zoals collageen, proline, glycine en glutamine. Deze superfood is nu verkrijgbaar als eiwitpoeder. Meer over de bottenbouillon lees je hier.

Probiotica versterken de barrièrefunctie van het darmslijmvlies en verbeteren zo het immuunsysteem. Ze helpen het glucose-insulinemetabolisme te stabiliseren en reguleren de productie van belangrijke hormonen zoals ghreline en leptine.

6. Wees voorzichtig met medicijnen

hormonen reguleren vrouwen op natuurlijke wijze na het stoppen met de pil

Sommige medicijnen hebben bijwerkingen die de hormonale balans kunnen verstoren. Dergelijke geneesmiddelen bevatten gewoonlijk corticosteroïden, statines, dopamine-agonisten, rexinoïden en glucocorticoïden. Wees voorzichtig en bespreek de bijwerkingen met uw arts en leer indien mogelijk over natuurlijke alternatieven.

Anticonceptiepillen werken door het oestrogeen tot gevaarlijk hoge niveaus te verhogen, wat tot complicaties kan leiden. De risico’s van hun inname, vooral op de lange termijn, omvatten de volgende:

Verhoogd risico op baarmoederbloeding, bloedstolling, hartaanval en beroerte

migraine

hoge bloeddruk

Gewichtstoename

Rugpijn

Stemmingswisselingen

misselijkheid

Goedaardige levertumoren

Tederheid in de borst

Stap 7: zorg voor voldoende slaap

Zorg voor voldoende slaap om stabiele hormoonspiegels te behouden

Slaap zorgt ervoor dat het lichaam goed kan herstellen en helpt de balans van stresshormonen te behouden. Overmatige stress en slecht slapen zijn in verband gebracht met hogere niveaus van cortisol, een zwak immuunsysteem, problemen met werkprestaties en een grotere vatbaarheid voor angst, gewichtstoename en depressie. Om de hormoonfunctie te maximaliseren, probeer je idealiter voor 22.00 uur naar bed te gaan en een regelmatige slaap-waakcyclus te bereiken.

Hoe kun je je hormoongezondheid testen??

Een bloedtest kan de totale hormoonspiegels meten

Als u zich zorgen maakt over uw hormonale gezondheid, kunt u uw hormoonspiegels laten testen met een speekseltest, bloedtest en urinetest. De speekseltest is nuttig voor de hormonen cortisol, DHEA, melatonine, progesteron, testosteron, oestriol en estradiol. Schildklierhormonen en prolactine kunnen het beste worden gecontroleerd met een bloedonderzoek. Een voordeel van de urinetest is dat het de volledige hormoonproductie registreert over een periode van 24 uur.

In sommige gevallen zijn synthetische hormonale behandelingen niet te vermijden. Bij mensen met hormonale stoornissen – waaronder diabetes type 1 of type 2, schildklierhormoonprobleem, bijnierinsufficiëntie, de ziekte van Addison, de ziekte van Graves en het syndroom van Cushing – is het belangrijk om met uw arts te praten voordat u het inneemt..

De bovenstaande natuurlijke remedies kunnen u nog steeds helpen om de symptomen sterk te verminderen, maar deze aanbevelingen mogen niet worden gebruikt zonder medisch toezicht. Omdat hormonale onevenwichtigheden sterk variëren in termen van de ernst van de symptomen, moet u altijd controleren hoe u zich voelt, u laten testen en evalueren hoe u op verschillende behandelingen reageert..