Zegen u

Advies voor ouders – Hoe u op de juiste manier met uw kinderen over het coronavirus kunt praten

Wat voor volwassenen angstaanjagend is, kan voor kinderen nog meer het geval zijn. Zij merken immers vanaf een bepaalde leeftijd ook wat er in de media wordt gemeld en besproken tussen volwassenen. Ze horen ook veel van andere kinderen en dit kan al snel leiden tot geruchten en valse of overdreven beschrijvingen van de situatie, wat beangstigend kan zijn voor de kleintjes. Dat geldt op dit moment natuurlijk vooral voor het coronavirus. Het is daarom zinvol om een ​​leeftijdsadequaat gesprek met de kinderen te voeren. Maar hoe moet dat precies? We hebben wat advies voor ouders die een beetje overweldigd zijn door de situatie of gewoon een handige gids nodig hebben.

Advies aan ouders. hoe angsten voor het coronavirus te overwinnen en kinderen ermee te helpen?

Voordat u het advies aan ouders opvolgt, moet u ervoor zorgen dat u zich op een plek bevindt waar de kinderen zich veilig en op hun gemak kunnen voelen. Meestal is dit je eigen huis en ook dat van je grootouders.

Advies aan ouders – leer uzelf op

Advies aan ouders - U moet uzelf voorlichten voordat u met kinderen spreekt

Voordat je iemand over iets wilt voorlichten, moet je natuurlijk zelf goed geïnformeerd zijn. Daarom het eerste van ons advies aan ouders om eerst zelf wat onderzoek te doen. dr. Teena Chopra, directeur Infection Control and Hospital Hygiene bij DMC Harper University Hospital, zegt: “Ouders moeten hun kinderen informeren dat wat momenteel bekend is over het virus is dat het een respiratoir virus is dat, net als andere virussen van dit type, longontsteking veroorzaakt. “

Ze zegt ook dat de ziekte milde tot ernstige symptomen kan veroorzaken, maar het kan ook symptomatisch (asymptomatisch) zijn. Het is nuttig om dit virus te vergelijken met diegene die het kind al kent, zoals het griepvirus. Volgens Chopra wordt nog onderzocht hoe overdraagbaar het virus is en wat de ernst van het ziekteverloop beïnvloedt.

Kennis vergaren voor de kinderen

Wat is Covid-19 kindvriendelijk verklaard om het uit te leggen aan de kinderen

Het risiconiveau is nog relatief moeilijk in te schatten, maar de kans op overlijden door het coronavirus is 2%. Van de 40.000 bevestigde infecties betekende dat 910 doden. Ter vergelijking: de kans op SARS in 2003 was 10% en op MERS-CoV in 2012 ongeveer 33%.

Het is heel belangrijk dat de ouders zelf kalm en niet bang zijn. Kinderen voelen de onzekerheid van hun ouders en dat raakt hen natuurlijk ook. De ouders brengen hun angst onbedoeld op hen over, hoe hard ze ook proberen om het te verbergen. Hier zijn een paar feiten over het virus, op een kindvriendelijke manier geformuleerd:

Info en advies voor ouders – wat is Covid-19?

 • Covid-19 is de afkorting voor “coronavirus NSgemak 2019e“. Het is een nieuw virus dat artsen en wetenschappers nog steeds onderzoeken.
 • Veel mensen hebben het virus opgelopen, maar artsen en wetenschappers denken dat de meesten zullen herstellen. Daar horen vooral kinderen bij. Sommigen zullen echter ernstigere symptomen hebben of zelfs sterven. Dit omvat enkele ouderen evenals degenen die vóór de infectie ziek waren.
 • Artsen en gezondheidswerkers werken hard om mensen te helpen gezond te blijven en om zieken adequaat te behandelen.

Nuttige informatie en advies voor ouders - wat te doen als u zelf ziek wordt

Advies voor ouders – Wat gebeurt er als u zelf ziek wordt??

 • De symptomen die Covid-19 veroorzaakt, verschillen van persoon tot persoon. Bij sommige mensen lijken ze op griep (koorts, hoesten en ademhalingsmoeilijkheden). De meeste geïnfecteerde mensen werden echter niet erg ziek en slechts een kleine groep mensen had meer problemen met het ziekteverloop. Volgens eerdere waarnemingen worden kinderen niet erg ziek. Ter vergelijking: volwassenen hebben ernstigere symptomen, maar in de meeste gevallen herstellen ze snel.
 • Wie zich ziek voelt, wordt niet automatisch besmet met het coronavirus. Er zijn veel andere ziekteverwekkers die de oorzaak kunnen zijn. Wel is het belangrijk dat een volwassene hierover geïnformeerd wordt (leerkracht of ouder) zodat er een arts kan worden geraadpleegd die kan helpen om weer beter te worden.
 • Als u een infectie (van welke aard dan ook) vermoedt, dient u telefonisch contact op te nemen met uw huisarts of een andere zorginstelling. U krijgt dan advies voor ouders en informatie over de te nemen maatregelen. Anders loop je het risico anderen ook te besmetten. Paniek is echter niet nodig!

Advies voor ouders – Laat de kinderen er eerst zelf over praten

Advies aan ouders - Laat kinderen eerst praten om erachter te komen wat ze al weten

Je hoeft niet per se heel jonge kinderen te beginnen die nog niets echt begrijpen. Blijf in plaats daarvan veel belang hechten aan een goede hygiëne. Dat kun je heel goed doen, zeker met liedjes om je handen te wassen. Anders is het goed als u aan het begin uitzoekt wat uw kinderen eigenlijk al weten of hebben gehoord over het onderwerp.

Een van de belangrijkste adviezen aan ouders is dat je het kennisniveau van je kinderen niet moet onderschatten. Ga er niet vanuit dat uw kind niets over het onderwerp weet of niet bang is, alleen maar omdat het er nog niet eerder over heeft gepraat. “Meestal praten kinderen erover op school”, zegt Haley Neidich, een professional in de geestelijke gezondheidszorg en praktiserend psychotherapeut, “en alleen omdat je kind er niet over praat, wil nog niet zeggen dat ze er niet aan denken.”

Sommige kinderen hebben afleiding nodig om ze aan te moedigen om te praten

Terwijl sommige kinderen erg spraakzaam zijn en waarschijnlijk meteen gaan kletsen, hebben anderen wat stimulatie nodig. Bij het spelen, verhalen vertellen, schilderen of andere dingen doen kinderen zich vaak veel gemakkelijker open. Als uw kinderen zich zorgen maken of bang zijn voor het virus, bagatelliseer of negeer hun gevoelens niet. Help hen te begrijpen dat deze gevoelens normaal zijn. Een betere manier om te kalmeren is om ze het gevoel te geven dat je naar ze luistert en dat je er voor ze bent.

Neidich zegt: “Help ze de feiten te begrijpen in plaats van geruchten over het virus te geloven, als dat mogelijk is met betrekking tot hun ontwikkelingsniveau.”

wees eerlijk

Wees eerlijk tegen de kinderen en werk samen om antwoorden te vinden die je niet weet

Het is heel belangrijk dat u niet tegen de kinderen liegt. Dit is een van die adviezen voor ouders die van toepassing is op alle situaties en niet alleen op het coronavirus. Net zoals je altijd de waarheid wilt weten, hebben kinderen daar ook recht op. Kennis maakt je immers sterk! Tegelijkertijd moet je echter ook oppassen dat je hun angsten of zorgen niet vergroot. Hiervoor is het belangrijk dat je op een kindvriendelijke manier en passend bij je leeftijd de situatie aan het coronavirus uitlegt, maar ook dat je de reacties goed in de gaten houdt..

Advies voor ouders om met kinderen te praten over Covid-19 - samen op zoek naar informatie

Sommige ouders maken de fout om te gissen naar vragen van kinderen die u niet kunt beantwoorden. Gebruik in plaats daarvan de situatie om samen de antwoorden te onderzoeken. Op deze manier kunt u ook meer informatie geven en tegelijkertijd aan uw kinderen uitleggen dat niet alles wat op internet staat correct en waarheidsgetrouw is. Vind samen betrouwbare antwoorden op uw vragen. Geschikte websites zijn bijvoorbeeld die van de WHO (World Health Organization) of UNICEF.

Laat de kinderen de juiste beschermende maatregelen zien

Leer kinderen over beschermende maatregelen zodat ze het gevoel hebben dat ze de controle hebben

Volwassenen die kampen met angst door het coronavirus wordt onder meer geadviseerd om zich te informeren over de juiste beschermingsmaatregelen en deze na te leven. Het geeft je een gevoel van controle. En het uitleggen van passende beschermende maatregelen aan de kinderen is ook een van onze adviezen aan ouders. Leg ze uit,

 • dat het belangrijk is om uw handen regelmatig en grondig te wassen, ook tussen uw vingers. Ze moeten minstens 20 seconden worden gewassen met zeep en stromend water, en nog beter 30 seconden.
 • dat je een handdesinfectiemiddel met 60% alcohol kunt gebruiken als je geen zeep bij de hand hebt (je kunt er ook zelf een maken).
 • Raak uw ogen, neus of mond niet aan, omdat hierdoor de virussen in het lichaam kunnen komen. Dus het gezicht is taboe!

Advies voor ouders - Hoe u het nieuwe coronavirus aan uw kinderen kunt uitleggen

 • hoe u goed niest en hoest (in de holte van uw arm of in een zakdoek). Als u een zakdoek gebruikt, moet deze onmiddellijk in de prullenbak worden gegooid.
 • dat je ook thuis oppervlakken moet reinigen. De kinderen kunnen hierbij helpen. Het bureau, deurknoppen, lichtschakelaars of de afstandsbediening zijn dingen die vaak worden aangeraakt en regelmatig moeten worden schoongemaakt.
 • dat je een bepaalde afstand moet houden van mensen met symptomen.
 • dat je thuis moet blijven als je ziek bent. Net zoals jij niet besmet wilt worden, willen anderen dat ook niet.

Het is ook erg belangrijk dat de kinderen het u onmiddellijk vertellen als u zich op een of andere manier ongemakkelijk voelt.

Geef je een gevoel van veiligheid

Ouders moeten ervoor zorgen dat kinderen zich veilig voelen en over alles praten

Verminder het aantal berichten dat u met uw kinderen consumeert. Vaak kunnen kinderen de beelden niet van de televisie scheiden van de werkelijkheid en laten we eerlijk zijn, in de media kunnen sommige dingen er erger uitzien of worden gepresenteerd dan ze zijn. Dit wil niet zeggen dat u uw kinderen informatie over dit onderwerp moet onthouden. Maar het moet met mate zijn. Tegelijkertijd moet u zich zoveel mogelijk aan de gebruikelijke dagelijkse routine houden. Dan voelt uw kind zich veilig en geborgen. Maar daar houdt ons advies voor ouders niet op:

Tips voor gezinnen met kinderen over de epidemie en Covid-19

Als er in uw omgeving een infectie is, moet u uw kinderen hiervan op de hoogte stellen. Maar geen paniek! Kinderen krijgen deze ziekte zelden en de meeste zieke mensen hebben milde symptomen die lijken op die van verkoudheid. Zelfs als ziekenhuisopname (of thuisquarantaine) noodzakelijk is, kunt u uw kind geruststellen dat het, hoewel het een saaie (of enge) tijd kan zijn, het noodzakelijk is om vrienden te beschermen.

Als uw kind zijn of haar angst ondanks leerzame discussies niet kan overwinnen en zelfs fobieën of paniekaanvallen ontwikkelt met betrekking tot het coronavirus, “is een therapeut die u en uw kind kan helpen deze angsten op een gezonde manier te overwinnen waarschijnlijk de volgende stap”, zegt Heidi McBain, gediplomeerd huwelijksconsulent en gezinstherapeut. Het belangrijkste is dat er nog steeds openlijk over alles in het gezin wordt gesproken.

Kant van de WHO; kant van UNICEF; Website van de Europees Centrum voor ziektebestrijding en -preventie (ECDC); huidige aantallen zieken, genezen en overleden wereldwijd hier