Zegen u

Corona Virus: Wetenswaardigheden over de effecten op het lichaam

Het aantal besmettingen door het nieuwe coronavirus COVID-19 neemt wereldwijd toe. Overheden nemen uitzonderlijke maatregelen om de verspreiding te beperken. Er is echter nog veel onduidelijkheid over het effect van het virus op het menselijk lichaam. De symptomen zijn meestal koorts, hoesten en kortademigheid. Deze kunnen echter wijzen op een groot aantal ziekten – van griep tot verkoudheid. In dit bericht hebben we daarom de belangrijkste medische informatie samengevat over het verloop van de infectie veroorzaakt door het nieuwe Corona Virus.

Wat veroorzaakt het Corona Virus?

china jonge man met beschermend masker klampt zich vast aan de effecten van het coronavirus op de borst

De meeste gezondheidsfunctionarissen zijn van mening dat de reactie van het lichaam op de ziekte drie fasen kent. Dit type SARS verspreidt zich voornamelijk via druppeltjes die door hoesten of niezen in de lucht komen. Dit betekent dat mensen in de buurt ze kunnen oppikken via neus, mond of ogen. De virusdeeltjes in deze druppeltjes reizen dan snel naar de achterkant van je neusholtes en naar de slijmvliezen achter in je keel. Daar binden ze aan een specifieke receptor in cellen. Coronavirusdeeltjes hebben gepunte eiwitten die uit hun oppervlak steken. Deze haken in celmembranen zodat het genetisch materiaal van het coronavirus in de menselijke cel kan komen. De ziekte is voor de meeste mensen mild, maar sommige mensen overlijden eraan.

proces van infectie van de cel in corona virus in fasen weergegeven

Dus het coronavirus, officieel Sars-CoV-2 genoemd, kan je lichaam binnendringen als je het inademt nadat iemand in de buurt hoest, of als je eerst een besmet oppervlak aanraakt en daarna je gezicht. In dit vroege stadium zult u zich gezond voelen en sommige mensen zullen mogelijk nooit symptomen ontwikkelen. De incubatietijd, d.w.z. de tijd tussen infectie en het verschijnen van de eerste symptomen, varieert sterk, maar bedraagt ​​gemiddeld vijf dagen. Bovendien is COVID-19 voor acht op de tien mensen die het krijgen een milde infectie en zijn de kernsymptomen koorts en hoesten. Pijn in het lichaam, keelpijn en hoofdpijn zijn allemaal mogelijk, maar niet gegarandeerd.

Milde symptomen

hoge temperatuur symptoom griep vrouw en kind

De koorts en het algemene gevoel van rusteloosheid zijn te wijten aan het feit dat uw immuunsysteem op de infectie reageert. Het heeft het virus herkend als een vijandige indringer en signaleert aan de rest van het lichaam dat er iets mis is door chemicaliën vrij te geven die cytokines worden genoemd. Deze versterken het immuunsysteem, maar veroorzaken ook pijn in het lichaam en koorts.

symptomen coronavirus oude man hoest bij de dokter

De hoest is aanvankelijk droog, wat waarschijnlijk te wijten is aan de irritatie van de cellen wanneer ze geïnfecteerd raken met het virus. Sommige mensen beginnen op een gegeven moment slijm op te hoesten. Dit is een dik slijm dat dode longcellen bevat die het virus doodt. Deze symptomen worden behandeld met bedrust, veel vocht en mogelijk paracetamol. U heeft geen speciale ziekenhuiszorg nodig. Deze fase duurt ongeveer een week – tegen die tijd zijn de meesten hersteld omdat hun immuunsysteem het virus heeft bestreden. Sommigen zullen echter een ernstiger vorm van de aandoening ontwikkelen.

vrouwelijke persoon houdt nek vast vanwege keelpijn door coronavirus

Naarmate kopieën van het virus zich vermenigvuldigen, barsten ze en infecteren ze naburige cellen. Symptomen beginnen vaak in de keel met een zere keel en droge hoest. Het virus kruipt dan geleidelijk door de bronchiën. Wanneer het de longen bereikt, raken hun slijmvliezen ontstoken. Dit kan de longblaasjes of longzakjes beschadigen en ze moeten harder werken om hun functie uit te voeren. Ze leveren zuurstof aan het bloed dat in het lichaam circuleert en verwijderen koolstofdioxide uit het bloed zodat je het kunt uitademen. Dit is dus de meest actuele informatie die medische professionals momenteel over deze fase weten. Er zijn echter onderzoeken die suggereren dat de aandoening ook symptomen kan veroorzaken zoals verkoudheid met een loopneus.

Mogelijke complicaties bij het Corona Virus

close-up weergave in 3d corona virus wees dna

Als de ziekte voortschrijdt, komt dat doordat het immuunsysteem overreageert op het coronavirus. Deze chemische signalen naar de rest van het lichaam veroorzaken ontstekingen, maar dit moet zorgvuldig worden afgewogen. Te veel ontstekingen kunnen bijkomende schade door het hele lichaam veroorzaken. “Het virus veroorzaakt een disbalans in de immuunrespons, er is te veel ontsteking. We weten niet hoe we dat moeten doen’, zegt Nathalie MacDermott van King’s College London. De zwelling en de verstoorde zuurstofstroom kunnen ervoor zorgen dat deze gebieden in de longen zich vullen met vocht, pus en dode cellen. Longontsteking, een infectie in de longen, kan optreden. Sommige mensen hebben zo slecht ademen dat ze aan de beademing moeten. In het ergste geval, bekend als ernstig acuut respiratoir syndroom, vullen de longen zich met zoveel vocht dat geen ademhalingsondersteuning kan helpen, en de patiënt sterft.

Artsen bespreken longontsteking bij de foto van sars

Op basis van gegevens uit China wordt aangenomen dat ongeveer 14% van de mensen door deze fase zal worden getroffen. Naar schatting wordt ongeveer 6% van de gevallen ernstig ziek. Op dit punt begint het lichaam te falen en kan de patiënt overlijden. Het probleem is dat het immuunsysteem dan uit de hand loopt en schade aanricht in het hele lichaam. Septische shock wanneer de bloeddruk tot gevaarlijk lage niveaus daalt en organen niet meer goed werken of volledig falen, kan leiden tot septische shock. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen dat de nieren het bloed opruimen, waardoor het slijmvlies van de darmen wordt beschadigd. Wanneer het immuunsysteem het virus niet kan binnendringen, verspreidt het zich uiteindelijk naar alle uithoeken van het lichaam, waar het nog meer schade kan aanrichten.

Behandeling van ernstige gevallen

verpleegster bereidt beademingsapparaat voor in ziekenhuis

De behandeling in dit stadium is zeer invasief en kan ECMO of extracorporale membraanoxygenatie omvatten. Dit is in wezen een kunstmatige long die bloed uit het lichaam zuigt door dikke buizen, het van zuurstof voorziet en het weer naar binnen pompt. Op een gegeven moment kan de schade echter dodelijke proporties aannemen waarbij organen het lichaam niet meer in leven kunnen houden. Hoewel het coronavirus lijkt te zijn ingeburgerd in de longen, zeggen experts dat het mogelijk ook cellen in het maag-darmstelsel kan infecteren. Dit kan de reden zijn waarom sommige patiënten symptomen hebben zoals diarree of indigestie. Het virus kan ook in de bloedbaan terechtkomen.

Spoedeisende patiënt acuut respiratoir syndroom op de intensive care

Volgens de wetenschappers kunnen ook het beenmerg en organen zoals de lever ontstoken raken. Het kan zelfs ontstekingen in kleine bloedvaten veroorzaken, zoals het geval was bij SARS, de virusuitbraak in 2002 en 2003. Terwijl het immuunsysteem van het lichaam in een hogere versnelling gaat om de infectie te bestrijden, kan de resulterende ontsteking leiden tot orgaanfalen. Als gevolg hiervan kunnen sommige patiënten schade oplopen die niet alleen door het virus wordt veroorzaakt, maar ook door hun eigen immuunsysteem dat de infectie bestrijdt. Experts hebben nog niet gedocumenteerd of het virus de hersenen kan beïnvloeden. Wetenschappers die SARS bestuderen, hebben echter bewijs geleverd dat het SARS-virus bij sommige patiënten de hersenen zou kunnen infiltreren. Gezien de gelijkenis tussen SARS en COVID-19, is betoogd dat de mogelijkheid dat het nieuwe coronavirus sommige zenuwcellen zou kunnen infecteren niet moet worden uitgesloten.

Ernst van de getroffenen

Onderzoek bloedmonsters van geïnfecteerde covid 19 in het laboratorium

Ongeveer 80 procent van de mensen die besmet zijn met het nieuwe coronavirus heeft relatief milde symptomen. De overige 20 procent wordt echter ernstig ziek. De ziekte was dodelijk bij ongeveer 2 procent van de patiënten in China, waar de meeste gevallen zich hebben voorgedaan. Experts zeggen dat de effecten afhangen van hoe robuust of verzwakt het immuunsysteem van een persoon is. Ouderen of mensen met onderliggende gezondheidsproblemen, zoals diabetes of een andere chronische ziekte, hebben meer kans op het ontwikkelen van ernstige symptomen. Hoewel de ziekte in veel opzichten vergelijkbaar is met SARS en overeenkomsten heeft met griep en longontsteking, is het verloop van het coronavirus van een patiënt nog niet volledig begrepen.

man met beschermend masker houdt bord vast met covid-19

Ouderen lopen daardoor het grootste risico om zwaar getroffen te worden door het coronavirus. De gegevens bevestigen dit feit ook. Uit een uitsplitsing van alle bekende gevallen en sterfgevallen door het Chinese Centrum voor Ziektebestrijding en Preventie blijkt dat 14,8% van de geïnfecteerde patiënten van 80 jaar en ouder als gevolg daarvan zijn overleden. Het sterftecijfer voor jongere patiënten in China was veel lager. Onderzoek toont aan dat mensen met een onderliggende gezondheidstoestand een hoger risico lopen om het virus op te lopen. Dit omvat hart- en vaatziekten, diabetes, chronische luchtwegaandoeningen, hoge bloeddruk en kanker.