Zegen u

Coronavirus-infectie: welke beschermende maatregelen helpen echt?

Het aantal mensen dat besmet is met het coronavirus neemt elke dag toe, omdat Covid-19 zich als de griep verspreidt en zeer besmettelijk is. Het doel is nu om het aantal zieken tot een minimum te beperken en de verspreiding zoveel mogelijk onder controle te krijgen. Dit werkt het beste met een paar beschermende maatregelen. De autoriteiten hebben de belangrijkste hygiënemaatregelen aangekondigd, maar op het net wordt herhaaldelijk gesproken over wondermiddelen die zogenaamd beschermen tegen corona. Wat echt helpt tegen een besmetting met het coronavirus en wat niet – we bekijken de vraag van naderbij.

Coronavirus-infectie: wat helpt echt en hoe kunnen we ons er effectief tegen beschermen?

Coronavirus besmetting hoe we onszelf kunnen beschermen

Coronavirus wordt, net als de meeste virussen uit dezelfde groep, overgedragen via afscheidingen uit de luchtwegen. Dit betekent dat een besmette persoon met zijn hoest of adem kleine druppeltjes in de lucht verspreidt, die andere mensen inademen. ademen in zijn omgeving. Er is een andere variant: de druppeltjes komen op verschillende oppervlakken terecht, zoals deurknoppen, mobiele telefoons of voedsel waarmee we in contact komen. Dit is de zogenaamde uitstrijkje, waarbij we eerst verschillende voorwerpen met onze handen aanraken en daarna ons gezicht. Hierdoor kan het virus in de neus en slijmvliezen komen.

Deze feiten zijn misschien al bij iedereen bekend. Maar we herhalen het nog een keer omdat de manier waarop de besmetting plaatsvindt erg belangrijk is voor preventie. De beschermende maatregelen zijn daarom in tweeën te delen: hygiënemaatregelen, waarbij oppervlakken worden gedesinfecteerd, en preventieve maatregelen. Omdat het virus nieuw is, zijn er helaas geen uitgebreide onderzoeken beschikbaar. Daarom is de situatie zo dynamisch. Maar vooral als het gaat om beschermende maatregelen geldt de vuistregel: “It is better to be safe than sorry”. Hier geven we u een overzicht van de effectieve en ineffectieve beschermende maatregelen.

Thuisquarantaine en thuiskantoorwerk tijdens coronavirustijd

1. Beperk contacten: Als je je contacten halveert, bescherm je niet alleen jezelf, maar ook de anderen. Elke besmette persoon geeft het virus door aan 2,5 personen, elk van deze 2 (of 3) personen geeft het dan weer door aan nog eens 2 of 3, enz. Binnen een paar weken kan slechts één besmette persoon leiden tot meer dan 3000 nieuwe Covid-19-gevallen . Maar als iedereen zijn contacten beperkt, dan daalt het aantal besmette personen. Op deze manier kan het aantal patiënten laag worden gehouden. Het beperken van contacten kan dus het individu, maar ook de samenleving helpen.

Hoe u zich kunt beschermen: Blijf thuis bij naaste familieleden en neem alleen telefonisch contact op met familie en vrienden. Indien mogelijk moet elke persoon in het huishouden een eigen badkamer hebben.

2. Blijf thuis en probeer alleen uit te gaan als dat nodig is. Blijf zoveel mogelijk thuis en probeer zo min mogelijk naar buiten te gaan. Vermijd drukte. Houd minimaal 2 meter afstand van andere mensen in de supermarkt of op de bank. Maak boodschappenlijstjes zodat je zo min mogelijk tijd in de supermarkt doorbrengt. Koop voedsel dat zo lang mogelijk meegaat. Fruit zoals appels, peren en kweeperen zijn ruim een ​​week houdbaar in een koele ruimte en langer in de koelkast. Er zijn ook veel soorten kaas die wekenlang in de koelkast kunnen worden bewaard. In geval van twijfel vindt u een voorbeeldlijst van voedsel- en drankvoorraden voor 10 dagen op de website van de federale overheid voor civiele bescherming en rampenbestrijding.

3.Geen knuffelen, geen handen schudden: Begroet kennissen op straat hartelijk, maar houd minimaal 2 meter afstand van hen. Vermijd fysiek contact met familieleden of goede vrienden. Er is altijd een risico dat mensen die u kent virussen op hun handen hebben die op uw handen kunnen worden overgedragen als u handen schudt.

4e. Draag een gezichtsmasker: Mondbescherming is een controversieel onderwerp. In de regel helpt het alleen als iedereen het draagt. Het ademmasker voorkomt dat zieke mensen door hoesten of ademen virussen in de kamer verspreiden. Het voorkomt ook een uitstrijkje als u een geïnfecteerd oppervlak met uw handen aanraakt en vervolgens uw gezicht aanraakt

5. Beter fietsen dan met het openbaar vervoer: Vermijd openbaar vervoer, taxi’s en reis alleen met het vliegtuig als het echt nodig is. In plaats daarvan kunt u lopen of fietsen. In de frisse lucht neemt de kans op infectie af en is bewegen ook goed voor het lichaam.

Besmetting met coronavirus Handen goed wassen

6e. Was je handen langer dan normaal. Gemiddeld wassen we onze handen 10 seconden. Als u zich echter tegen virussen wilt beschermen, moet u uw handen minimaal 20 seconden grondig met zeep wassen en daarna afspoelen. Vergeet dan niet ook de kraan schoon te maken. Was je handen ongeveer 20 keer per dag.

Desinfecteer uw handen minimaal 20 seconden: bevochtig eerst uw handen met een druppel desinfectiemiddel (de benodigde hoeveelheid desinfectiemiddel staat aangegeven op de verpakking). Wrijf eerst je handpalmen tegen elkaar, dan je vingers en dan de ruggen van je handen. Vergeet niet om het desinfectiemiddel royaal op je polsen en duimen te smeren en ook je vingertoppen schoon te maken.

7. Raak uw gezicht niet met uw handen aan: met ongewassen handen kunt u virussen en bacteriën naar uw mond en ogen verspreiden. Van daaruit bereiken de ziekteverwekkers de slijmvliezen en de bovenste luchtwegen.

8. Schoonmaken Deurknoppen, mobiele telefoons, laptops en tablets grondig. Waar mogelijk kunt u de oppervlakken desinfecteren met ontsmettingsmiddelen. Anders kunt u het oppervlak eenvoudig reinigen met een droog wattenstaafje of een zakdoek.

Draag een ademmasker en desinfecteer je handen regelmatig

9. Draag rubberen handschoenen: Of rubberen handschoenen echt helpen, is een zeer controversiële vraag. Net als bij het ademmasker, moet je het dragen, vooral om de mensen om je heen te beschermen. Ook zijn ze geschikt als bescherming als je op dit moment je handen niet kunt wassen en geen ontsmettingsmiddelen bij je hebt. U kunt rubberen handschoenen dragen als u bijvoorbeeld geld wilt opnemen bij een geldautomaat of als u deurklinken en deurknoppen moet aanraken die veel andere mensen ook aanraken.

10. Probeer de deur niet met je handen te openen, maar met je ellebogen. Raak oppervlakken aan die anderen ook zo min mogelijk aanraken. Betaal zonder contant geld om contact met de verkoper te vermijden.

11. Betaal je Rekeningen online en online boodschappen bestellen om het contact met andere mensen tot een minimum te beperken en wachten in de rij te voorkomen. De meeste supermarktketens bieden contactloze bezorging aan. Dat betekent dat de koerier aanbelt en het eten bij de deur achterlaat.

12e. Versterk je immuunsysteem: Je kunt je immuunsysteem versterken met een gezond dieet, lichaamsbeweging en ademhalingsoefeningen. En een sterk immuunsysteem helpt virussen en bacteriën te bestrijden.

13. Vermijd het gebruik van de jouwe Handen om te eten, of het nu buiten of thuis is. Een pizza, worst of koekjes: eet pas nadat je je handen grondig hebt gewassen of ontsmet. En zelfs thuis is het voor de zekerheid beter om bestek te gebruiken.

14. Laat de jouwe achter Schoenen voor de deur of bevochtig een deurmat met desinfectiemiddel en maak daar de schoenen schoon. Trek ze uit voor de voordeur en berg de jas en schoenen op in de kledingkast of schoenenkast in de gang.

Was en desinfecteer was op 60 graden

15. Was je kleding op 60 graden Celsius. Dit zal helpen voorkomen dat ziektekiemen zich ophopen in de wasmachine. Ze kunnen mogelijk ook virussen op kleding doden.

De beschermende maatregelen tegen besmetting met het coronavirus lijken sterk op die van griep. Maar er is één uitzondering: degenen die besmet zijn met griep zijn slechts één dag vóór de eerste symptomen besmettelijk. Daarentegen zijn degenen die besmet zijn met het coronavirus tot 10 dagen vóór de eerste symptomen besmettelijk. Vermijd daarom zeker drukte. Wanneer je iets online bestelt, vermijd je direct contact met de koerier. Het is het beste om thuis te blijven en je contacten tot een minimum te beperken.

Coronavirus-infectie: deze beschermende maatregelen helpen niet!

Coronavirus-infectie beschermt tegen virussen Drink regelmatig water

Als het gaat om besmetting met het coronavirus, is het belangrijk om te weten welke beschermende maatregelen echt helpen en welke niet. Daarom zetten we voor u ook de maatregelen op een rij die niet effectief blijken te zijn:

  • Handen wassen met warm water: Heet water kan het virus op onze handen niet doden. Het helpt ook niet als we onze handen goed afspoelen met heet water. Het is het beste om ontsmettingsmiddel te gebruiken of je handen te wassen met zeep.
  • Brillen, contactlenzen of zonnebrillen kunnen onze ogen niet beschermen tegen het coronavirus. Sterker nog – soms hebben we de neiging om in onze ogen te wrijven als we een bril of contactlenzen dragen.
  • Je mond spoelen met alcohol: Of alcohol zoals wodka ziekteverwekkers echt kan doden, is twijfelachtig. Maar het is zeker het proberen waard.
  • Elke 15 minuten een slokje water drinken kan een besmetting met het coronavirus niet voorkomen. Neem ook elk kwartier een slokje thee of sap. Maar wie veel water drinkt, doet iets goeds voor zijn immuunsysteem. Doordat water zorgt voor een betere doorbloeding, kunnen belangrijke voedingsstoffen en zuurstof snel aan de cellen worden geleverd.

Tips voor besmetting met het coronavirus voor een goede bescherming

  • Na 24 uur kan het virus de oppervlakken niet meer infecteren. Dit is niet echt waar, want studies hebben aangetoond dat virussen zelfs na 9 dagen actief kunnen blijven op metalen of plastic oppervlakken. Dus voor de zekerheid, desinfecteer alle oppervlakken in huis.
  • Een plakje ui kan virussen in de lucht doden. Dat is niet waar, en als we toch bezig zijn, kunnen zelfs teentjes knoflook, sinaasappels, citroenen enz. geen virussen in de lucht doden.
  • Ook de bescherming die een zelfgemaakt ademmasker je biedt is twijfelachtig. Dergelijke ademmaskers zijn alleen redelijk effectief als ze uit twee of meer lagen bestaan. We hebben je al twee ideeën gegeven over hoe je zelf zo’n masker kunt naaien. De ene variant was uniek, gemaakt van keukenpapier, de andere – voor herhaald gebruik gemaakt van stof en droge vochtige doekjes. Als je zelf een ademmasker naait, kun je het ook steriliseren, wassen en vooral strijken. Draag zo’n masker niet langer dan een uur, omdat je adem het snel nat maakt en dan minder effectief is.
  • Opdrinken zeker geen chloordioxide, hij kan niet beschermen tegen het coronavirus. Sterker nog: artsen waarschuwen voor schadelijke bijwerkingen van chloordioxide.
  • Vertrouw geen kettingbrieven, die op sociale netwerken worden verzonden, maar controleer altijd de informatie voor de zekerheid. U kunt dat doen door op de website van de lokale gezondheidsautoriteiten te klikken en de beschermende maatregelen tegen het coronavirus te controleren.

Coronavirus-infectie: volg de instructies van de autoriteiten

Thuis, thuis in quarantaine met coronavirus

Als u zich goed wilt beschermen tegen het coronavirus, volgt u in de eerste plaats de instructies van de autoriteiten. Leer de informatie te filteren en vertrouw alleen op betrouwbare bronnen. Want er zullen altijd geruchten blijven dat een wondermiddel tegen het coronavirus zal helpen. Dit is tevens het grootste gevaar voor je gezondheid, omdat de effecten van de middeltjes vaak niet wetenschappelijk bewezen zijn. Ze geven ook vaak valse zekerheid.