Zegen u

De trendy drank yerba mate thee bevat veel gezonde ingrediënten

yerba mate thee effecten gezondheidsvoordelen voorbereiding Zuid-Amerika

In de post van vandaag willen we je kennis laten maken met een nieuwe trendy drank – yerba mate-thee. Het maakt al lang deel uit van de cultuur en manier van leven in landen als Argentinië, Paraguay, Uruguay en Brazilië. Veel gezondheidsvoordelen worden toegeschreven aan de drank gemaakt van de mateplant. Lees verder om erachter te komen hoe thee wordt bereid en welke voordelen het heeft voor het lichaam.

Wat is yerba mate-thee??

Zuid-Amerika Argentijnen yerba mate thee gedroogd effect bijwerkingen

De matestruik, afkomstig uit Zuid-Amerika, kan een hoogte bereiken van 12-16 meter en wordt van april tot september met de hand geoogst. Dankzij het chlorofyl en de tannines die het bevat, heeft de vers gezette thee een lichtgroene kleur. De thee wordt beschouwd als een echte vitaminebom. Yerba Mate is rijk aan vitamine A, B1, B2, C en levert ook calcium, ijzer, kalium en zink. Het bevat ook vanilline, theofylline en theobromine in aanzienlijke hoeveelheden. Mate-thee levert ook veel cafeïne en heeft een verkwikkende en vitaliserende werking. De diverse smaak van mate-thee combineert zoete en bittere, verfrissende en aardse tonen.

Yerba mate thee bereiden

yerba mate bereidt theecontainer rietje bombilla vitaminerijke infusie

Een goede voorbereiding is belangrijk zodat de yerba mate zijn maximale positieve effect kan ontwikkelen. Yerba Mate wordt vaak in groepen gedronken en staat symbool voor gastvrijheid en vriendschap. Traditioneel wordt de thee-infusie van een uitgeholde calabaza-pompoen geserveerd met een metalen rietje dat een “bombilla” wordt genoemd. Nadat het kruid is gedroogd en gemalen, wordt het in een container gegoten en met heet, maar niet kokend water gegoten. De container wordt vaak mate genoemd.

bombilla yerba mate thee bereiden gezond rietje metaal

Zodra je de thee door het dunne rietje drinkt, vul je de mate weer met water. Je kunt de yerba mate in een koffiepers zetten of in een theepot bereiden en in het theekopje gieten wanneer het wordt gefilterd. Als je moet afkoelen of als je over het algemeen de voorkeur geeft aan koude versnaperingen, kun je de mate-thee ook gekoeld drinken.

frisdrank yerba mate thee klaarmaken citroen ijsblokjes toning up

Als dorstlessende koude drank voor de zomer kan Mate Yerba worden gecombineerd met munt, limoenen, sinaasappels en ijsblokjes. Yerba mate bevat echter minder cafeïne dan koffie. Van het verfrissende drankje kan over het algemeen de hele dag worden genoten. Vanwege de hoeveelheid cafeïne wordt aanbevolen om niet meer dan 2 of 3 kopjes per dag te consumeren.

Om mate te bereiden, worden 2 theelepels van de gedroogde mate-bladeren over 150 milliliter heet water gegoten. Het water moet een temperatuur hebben van rond de 80 graden en mag nooit koken. Dek vervolgens de infusie af en laat de bladeren 3 tot 10 minuten trekken tot de gewenste smaakintensiteit is bereikt. Zeef vervolgens de bladeren.

Yerba mate thee-effect

wat is yerba mate-thee geneeskrachtige kruidentheepotcontainer die thee-infusie bereidt?

Naast de verkwikkende en activerende werking heeft de thee-infusie een positief effect op de spijsvertering. Regelmatige consumptie van yerba mate kan helpen om het spijsverteringsstelsel op volle snelheid te laten werken en efficiënter te laten werken. Door de stoelgang te stimuleren, kan chronische constipatie worden genezen. De gezonde thee heeft ook een zweet- en diuretisch effect.

natuurlijk betekent yerba mate thee effect concentratie energie

De uitgebalanceerde combinatie van stimulerende middelen zoals xanthine, theobromine en theofylline en cafeïne helpt fysieke en mentale vermoeidheid tegen te gaan. De ingrediënten van yerba mate thee hebben een positief effect op het concentratievermogen en helpen de focus te behouden tijdens een langere wakkere fase. Het gezonde kruid helpt ook om stress te elimineren en garandeert een goede nachtrust zonder het vervelende en soms lange rollen in bed.

Als de superdrank regelmatig wordt geconsumeerd, wordt ook het verouderingsproces vertraagd. Mate-thee heeft ook een kalmerende en ontstekingsremmende werking bij uitwendig gebruik op de huid. In het geval van huidontsteking en zweren worden kompressen gemaakt van de medicinale plant op de aangetaste gebieden aangebracht.

Afvallen met yerba mate thee

yerba mate thee afslankeffect gezond eten groenten fruit

In termen van gewichtsverlies heeft de consumptie van mate-thee een reputatie als een gezond afslankmiddel. Omdat de thee de honger kan stillen, is het aan te raden de thee ongeveer een uur voor de maaltijd te drinken, zodat je kunt profiteren van de werking als eetlustremmer. Dankzij de verschillende ingrediënten in thee wordt de hele stofwisseling in gang gezet.

In de volksgeneeskunde worden ook andere helende eigenschappen aan mate toegeschreven, maar deze zijn niet wetenschappelijk bewezen. De medicinale plant wordt gebruikt bij reuma, aderverkalking, depressie en maagproblemen. Koorts en infecties kunnen ook worden voorkomen door mate te consumeren.

Bijwerkingen van Yerba mate thee

yerba mate thee bereiding ingrediënten gezond

Het is algemeen bekend dat de dosis het gif maakt. Ondanks de gunstige effecten van yerba mate-thee, moet je het niet overdrijven. Mogelijke bijwerkingen van yerba mate-thee na overmatige consumptie zijn nervositeit, rusteloosheid, verhoogde hartslag, maagpijn en zelfs misselijkheid en braken. In sommige gevallen moet consumptie worden vermeden. Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, evenals kinderen en adolescenten onder de 18 jaar moeten de drank vermijden vanwege het cafeïnegehalte. Voor mensen met hoge bloeddruk, hartritmestoornissen en hyperthyreoïdie is voorzichtigheid geboden en moeten ze zeker mate-thee vermijden.

hoe proeft yerba mate thee om thee te bereiden zoet bitter aards

Geniet daarom alleen met mate van yerba mate en niet te lang. Er zijn geen bijwerkingen te verwachten na inname van de aanbevolen hoeveelheid.