Zegen u

Een mondkapje naaien: welke stof is het beste?

Na wekenlang erop te hebben aangedrongen dat alleen gezondheidswerkers of mensen die besmet zijn met COVID-19 gezichtsmaskers moeten dragen, hebben de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) hun richtlijnen voor het dragen van gezichtsmaskers in het openbaar bijgewerkt om iedereen, ziek of niet, aan te bevelen een stoffen mondmasker. Dit geldt met name in openbare omgevingen (bijv. supermarkten en apotheken) waar andere maatregelen zoals het houden van een afstand van 2 meter onmogelijk zijn. Zelfgemaakte herbruikbare maskers kunnen nu een belangrijke rol spelen in de strijd tegen de COVID-19-pandemie, maar het type stof dat wordt gebruikt, is volgens wetenschappers de sleutel tot hun effectiviteit.

Welke stof is het beste voor een gezichtsmasker?

De wijziging in het advies is het gevolg van nieuwe informatie over de symptomen van het coronavirus. Een aanzienlijk aantal mensen met het virus is asymptomatisch met weinig tot geen symptomen, meldt de CDC. Er is ook een lange incubatietijd waarin mensen die besmet zijn met het virus geen symptomen hebben. Hoe dan ook, deze mensen zijn besmettelijk voor anderen.

Bandana-masker met koffiefilter – instructies van de CDC

Instructies voor het maken van een gebitsbeschermer van bandanadoek en koffiefilter (1)

Op haar website publiceerde de CDC enkele instructies voor zelfgemaakte maskers met en zonder naaien. Gebruik volgens de gebruiksaanwijzing strak geweven katoen, bijvoorbeeld quiltstof of katoenen beddengoed. T-shirtstof werkt echter ook goed als dat nodig is. Een masker met filter daarentegen is snel te sleutelen met een bandanadoek, een koffiefilter en haarelastiekjes. Zo zijn er meerdere varianten met huishoudelijke artikelen die iedereen al in huis heeft. Maar welk materiaal is het beste voor een doe-het-zelf gebitsbeschermer??

Volgens wetenschappers zijn deze stoffen bij uitstek geschikt

Koop gezichtsmaskerstof Quiltstof is ideaal

Amerikaanse wetenschappers hebben zichzelf tot taak gesteld huishoudelijke materialen en stoffen te identificeren die kunnen worden gebruikt om microscopisch kleine deeltjes beter te filteren. In recente tests de volgende goede resultaten: luchtfilters, stofzuigerzakken, kussenslopen met een draaddichtheid van 600 en flanellen stof met een draaddichtheid van 180.

In een recente studie van Dr. Scott Segal, voorzitter van anesthesiologie bij Wake Forest Baptist Health in North Carolina, testte een aantal stofsoorten om te bepalen hoe effectief ze zouden zijn als gezichtsmaskers. Om de beschermende eigenschappen van zelfgemaakte stoffen maskers te bepalen, heeft een team van artsen en wetenschappers rigoureuze tests uitgevoerd om 13 verschillende ontwerpen van ongeveer 400 maskers, gemaakt door vrijwilligers uit de gemeenschap, te evalueren. Het doel was om erachter te komen welk type masker virusdeeltjes met een diameter van 0,3 tot 1,0 micrometer het beste kan filteren in vergelijking met chirurgische maskers en N95-ademhalingstoestellen. Het testteam ontdekte dat de effectiviteit van de maskers sterk uiteenliep. De beste zelfgemaakte maskers behaalden een filtratiesnelheid van 79% in vergelijking met chirurgische maskers (62% tot 65%) en N95-maskers (97%).

Zelf een mondkapje naaien kies de juiste stof

De krachtigste ontwerpen waren een masker gemaakt van twee lagen van hoge kwaliteit, zwaar gewicht Quiltstof, een tweelaags masker gemaakt van dik Batist en een tweelaags masker met een binnenlaag flanel en een buitenlaag katoen. Enkellaagse maskers of tweelaagse ontwerpen gemaakt van licht katoen van mindere kwaliteit lieten de slechtste resultaten zien.

DIY-gezichtsmasker gemaakt van een hoogwaardige, dikke katoenen stof

Dus als u een gezichtsmasker wilt naaien, moet u een hoogwaardige, dikke katoenen stof gebruiken. En als je niet zeker weet of de stof die je in huis hebt dik genoeg is, zegt Dr. Segal deed de volgende test: Houd de stof tegen fel licht. Als licht heel gemakkelijk door de vezels valt en je de vezels bijna kunt zien, is het geen goede stof. Als het een dichter weefsel van dikker materiaal is en er niet zoveel licht door het weefsel komt, is dit het materiaal dat u wilt gebruiken.

De grootste uitdaging bij het kiezen van een zelfgemaakt maskermateriaal is het vinden van een stof die dicht genoeg is om virusdeeltjes op te vangen, maar ook ademend genoeg om daadwerkelijk te dragen.

En welk filter is het meest geschikt?

geplooide luchtfilters als filters voor gezichtsmaskers

Yang Wang, assistent-professor milieutechniek aan de Missouri University of Science and Technology, werkte samen met zijn afgestudeerde studenten om verschillende combinaties van materialen te bestuderen, waaronder luchtfilters en doek. dr. Wang’s groep testte twee soorten luchtfilters. Een HVAC-filter voor mensen met een allergie werkte het beste, 89 procent van de deeltjes met één laag en 94 procent met twee lagen. Het andere luchtfilter ving 75 procent op met twee lagen, maar had zes lagen nodig om 95 procent te bereiken. De beste manier om een ​​luchtfilter te vinden dat vergelijkbaar is met het geteste, is door te zoeken naar een Minimum Efficiency Reporting Value (MERV) van 12 of hoger.

Het probleem met luchtfilters is dat ze mogelijk kleine vezels kunnen afstoten die riskant zouden zijn om in te ademen. Dus als je een filter wilt gebruiken, moet je het tussen twee lagen katoenen stof plaatsen.

Maak zelf een gezichtsmasker van een wollen sjaal

dr. Wang’s groep ontdekte ook dat wanneer bepaalde stoffen werden gebruikt, twee lagen veel minder bescherming boden dan vier lagen. Een kussensloop met een draaddichtheid van 600 vangt slechts 22 procent van de deeltjes in twee lagen op in vergelijking met vier lagen met een filtratiesnelheid van bijna 60 procent. Een dikke sjaal van wollen garen filterde 21 procent van de deeltjes in twee lagen en 48,8 procent in vier lagen. Een sjaal van 100 procent katoen had de slechtste resultaten: slechts 18,2 procent in twee lagen en 19,5 procent in vier lagen. De groep testte ook koffiefilters, die, gestapeld in drie lagen, 40 tot 50 procent filtratie-efficiëntie vertoonden, maar minder ademend waren dan andere opties. Sjaals en katoenen bandana’s kunnen daarom een ​​betere bescherming bieden als ze worden gecombineerd met een filter zoals een koffiefilter.

Vouw de katoenen bandana tot een gezichtsmasker

Was de herbruikbare maskers na elk gebruik

Was stoffen mondkapjes regelmatig op 60 graden

Om ervoor te zorgen dat maskers zo effectief mogelijk zijn, is regelmatig wassen op minimaal 60 ° essentieel. Aangezien het masker na elk gebruik moet worden gewassen, is het zinvol om meerdere maskers tegelijk te maken. Experts adviseren bleekmiddel en agressievere chemicaliën te vermijden, omdat deze de stofdraden kunnen beschadigen. Draag de maskers slechts kort en nooit de hele dag – bijvoorbeeld wanneer u absoluut het huis uit moet om belangrijke dingen te kopen, zoals boodschappen en medicijnen. Experts benadrukken dat maskers een vals gevoel van veiligheid kunnen geven. Het is belangrijk om alle andere richtlijnen voor bescherming tegen Covid-19 te blijven volgen. Geen masker is zo effectief als social distancing en goede hygiëne. Dit zijn nog steeds de beste maatregelen om jezelf en anderen te beschermen.

De naaipatronen en instructies zonder naaien van CDC kan hier worden bekeken.