Zegen u

Elimineer huidproblemen op het gezicht door een gezichtsmasker te dragen: handige tips voor huidverzorging

Het verplichte mondkapje is landelijk ingevoerd als maatregel om de verspreiding van Covid-19 tegen te gaan. Maar het dragen van een gasmasker kan niet alleen positieve maar ook negatieve gevolgen hebben en onder bepaalde omstandigheden leiden tot huidirritatie of verergering van de teint. Hierdoor hebben mensen met een gevoelige of onzuivere huid vaak last van puistjes, roodheid en infecties. Maar de irritaties zijn niet onvermijdelijk. Met de juiste verzorging kunnen huidproblemen in het gezicht voorkomen worden. We leggen je uit waarom huidvlekken ontstaan ​​door het gezichtsmasker en hoe je ze kunt vermijden.

Huidproblemen in het gezicht voorkomen: waarom veroorzaakt het irritatie bij het dragen van een masker??

Tips voor gezichtsverzorging bij het dragen van een beschermend masker tegen het coronavirus

Om de kans op besmetting door virussen en bacteriën voor onze medemens te verkleinen wordt een ademmasker gedragen. Omdat het masker echter bij het dragen druk uitoefent op de huid en het oppervlak bij het uitademen vochtig wordt, kunnen er huidproblemen ontstaan. Mensen met een gevoelige huid hebben het in het verleden zeker al meegemaakt tijdens carnaval – onder het carnavalsmasker zweet je en begint de huid te jeuken. Zelfs ervaren duikers hebben vaak te maken met ongemakkelijke sensaties van een zwembril. Hier zijn verschillende redenen voor:

1. Net als bij een zwembril, kan bij het dragen van een gezichtsmasker een ontsteking optreden als het te dicht bij het gezicht zit en de randen tegen de huid wrijven. Hierdoor kunnen pijnlijke drukpunten met roodheid ontstaan ​​op de wangen, rond de oren, op de kin en op het voorhoofd.

Huidproblemen op het gezicht Tips voor een goede verzorging tegen ontstekingen

2. Omdat het rechter gezichtsmasker de lucht moet filteren, verzamelt zich bij het uitademen meestal vochtige lucht onder het ademmasker. Het wordt zeer snel erg warm onder een masker, zodat het gezicht aanzienlijk meer zweet dan normaal. Het zweet, de warmte en het vocht zorgen voor de best mogelijke voedingsbodem voor bacteriën en schimmels. Ziekteverwekkers die zich al op de huid of het oppervlak van het masker bevinden, kunnen zich snel vermenigvuldigen.

3. Bovendien verzamelen vuil en make-up zich onder een masker. Het stof in de grote steden kan een onzichtbare filmlaag op de huid vormen, die ook de huid beschadigt. Ook onder het gezichtsmasker kan de huid niet goed ademen.

4. De rest van het gezicht wordt blootgesteld aan weersomstandigheden zoals wind, regen of kou. Bij het langdurig dragen van een gezichtsmasker kunnen bepaalde delen van de huid uitdrogen en andere zeer gevoelig worden.

Huidproblemen in het gezicht Voorkom ontstekingen door een gezichtsmasker te dragen

5. In de zomermaanden brengt het dragen van een mondkapje grotere risico’s met zich mee, want dan zijn de temperaturen toch hoger.

Het bewijs van de gevolgen die het dragen van een gezichtsmasker op onze huid kan hebben, zijn de vele foto’s die Italiaanse artsen op intensive care-afdelingen hebben gemaakt. Steeds meer medische hulpverleners plaatsen foto’s op Instagram waarop hun gezicht rood wordt. Dit zijn verwondingen die worden veroorzaakt door de wrijving tussen het masker en de huid. Dat komt natuurlijk omdat artsen urenlang gespecialiseerde N-95-ademhalingstoestellen dragen die dicht bij het gezicht passen en tegen de huid drukken.

Huidproblemen op het gezicht voorkomen, puistjes elimineren en tips voor huidverzorging

Het kan het beste worden uitgelegd met een voorbeeld: de huid reageert op een vergelijkbare manier op ijs. Als mensen op dun ijs staan, zetten ze met hun voeten maar op één plek druk en bestaat het risico dat het ijs breekt. Maar als mensen op het ijs liggen, oefen dan dezelfde druk uit over een groter gebied en het ijs zal hoogstwaarschijnlijk niet breken. Evenzo worden sporen gecreëerd door het dragen van een masker, omdat het veel druk uitoefent op bepaalde gebieden.

Dit betekent echter niet dat de gebitsbeschermer moet worden weggelaten. Integendeel, steeds meer onderzoekers beweren dat maskers een effectieve preventieve maatregel tegen het nieuwe Covid-19 kunnen zijn. Wel is het belangrijk dat we ons aan enkele regels houden die het comfort aanzienlijk kunnen verhogen.

Voorkom huidproblemen in het gezicht door een gasmasker te dragen: 10 handige tips

Mondbeschermingsmasker kan puistjes veroorzaken Tips

Enkele tips kunnen de huid beschermen tegen schadelijke invloeden. Eerst en vooral, tenzij de autoriteiten anders aanbevelen, mogen alleen artsen het gespecialiseerde gezichtsmasker dragen. Alle anderen kunnen ofwel hun ademhalingstoestellen kopen, ze zelf naaien of knutselen. Welke variant je ook kiest, de juiste huidverzorging moet beginnen bij de materiaalkeuze voor het masker. Het is ook belangrijk dat u uw huid voorzichtig reinigt en hydrateert. Hieronder geven we je 10 handige tips voor huidverzorging tijdens de corona-tijden:

1. Selecteer het juiste materiaal voor het masker. Het is beter om weg te blijven van synthetische stoffen. Een gasmasker van katoen voelt aangenaam zacht aan op de huid en is ademend. De stof zelf kan kleine deeltjes zoals bacteriën en virussen niet filteren, daarom zijn de meeste stoffen maskers ook voorzien van een filter. Toch neemt het katoen het vocht op en voorkomt dat het zweet op de huid blijft zitten. Mensen met allergieën of een gevoelige huid kunnen zonder filter en in plaats daarvan twee lagen van een strak geweven stof op elkaar leggen.

Zorg er ook voor dat het katoen is geverfd met textielkleurstoffen van plantaardige of minerale oorsprong. Ze zijn meestal ook gecertificeerd voor mensen met allergieën en worden door de meeste mensen als huidvriendelijk beschouwd.

Reinig de huid voordat je naar buiten gaat

Huidproblemen op het gezicht vermijden de juiste verzorging voor roodheid

2. Beperk de dagelijkse huidreiniging tot de essentie. Het is geen goed idee om lotion op je huid aan te brengen vlak voordat je naar buiten gaat. In plaats daarvan moet je de huid een uur voordat je naar buiten gaat grondig reinigen. Gebruik milde huidreinigers die geschikt zijn voor dagelijks gebruik en vermijd agressieve wasgels die de beschermende laag van de huid aantasten. Een droge huid is veel vatbaarder voor bacteriën. Micellair reinigingswater is geschikt voor mensen met een gevoelige huid en is het beste voor een gecombineerde huid. Zo reinig je het hele gezicht met één product. Producten die retinol bevatten kunt u beter vermijden, omdat deze de huid kunnen irriteren. Ook is exfoliëren niet aan te raden, omdat de wrijving de huid kan irriteren. Je kunt veel betere resultaten krijgen met een masker voor diepe reiniging van de poriën.

Vermijd huidproblemen op het gezicht: crèmes, zonnebrandmiddelen en andere verzorgingsproducten

Huidproblemen op het gezicht voorkomen Huidverzorgingstips Lotion aanbrengen

3. Breng de crème minstens 30 minuten voor het uitgaan aan op het gezicht. Afhankelijk van het huidtype zijn er verschillende producten verkrijgbaar. In de regel moet u vertrouwen op rijke producten die de natuurlijke huidbarrière opbouwen.

4. Probeer het gebruik van aanvullende onderhoudsproducten tot een minimum te beperken. Vertrouw liever op gecoördineerde cosmetische producten uit een serie. Je kunt natuurlijk van cosmetica wisselen, maar niet te vaak. Het is veel beter voor de huid als je dezelfde verzorgingsserie minimaal 3-4 maanden gebruikt. Dit is ook niet het juiste moment om met nieuwe producten te experimenteren.

5. Wanneer de huid de crème volledig heeft opgenomen, kunt u ook de zonnebrandcrème aanbrengen. Breng zonnebrandcrème aan op je hele gezicht, je mag je masker buiten afzetten en zonder UV-bescherming kan zonnebrand alleen in bepaalde gebieden voorkomen.

Make-up onder het gezichtsmasker?

Vermijd huidproblemen op het gezicht door gezichtsmaskers te dragen die make-up dragen

6. Het is beter om te doen zonder make-up onder het gasmasker. Het kan de poriën verstoppen en verstopte poriën zijn een van de oorzaken van puistjes en roodheid. Daarnaast is er het feit dat je de aangebrachte make-up onder het gezichtsmasker sowieso gaat zweten. Bovendien wrijft het masker bij elke beweging de make-up eraf. Mogelijk moet u opnieuw make-up aanbrengen nadat u uw masker hebt verwijderd. Voor veel modebewuste vrouwen rijst echter de vraag: kan ik concealer en base op de rest van het gezicht aanbrengen? De experts raden het af. In plaats daarvan kun je een crème met een lichte tint pakken en volledig afzien van primers en concealers.

Vervang het munitiemasker regelmatig en was het op 90 graden

Was en desinfecteer het gezichtsmasker regelmatig

7. Verander het gezichtsmasker regelmatig. Ben je overdag constant in beweging en moet je daarom langere tijd een mondkapje dragen? Vervang het masker om de 4 uur door een schoon exemplaar. Zo voorkom je dat bacteriën zich ophopen en vermenigvuldigen. Het is het beste om altijd 2-3 maskers bij je te hebben.

8. U dient het masker altijd met schone handen op en af ​​te zetten. Probeer daarbij je gezicht niet aan te raken. Houd het masker vast bij de banden. Het beste is om eerst je handen met zeep te wassen. Maar je kunt ook ontsmettingsmiddelen gebruiken.

9. Was de mondkapjes op 90 graden Celsius. Zachte wasbeurten op 30 of 40 graden Celsius kunnen de virussen en bacteriën niet doden. Studies hebben aangetoond dat zelfs bij 60 graden Celsius slechts enkele van de ziekteverwekkers kunnen worden gedood. De resterende ziektekiemen kunnen zich snel vermenigvuldigen en zo leiden zelfs pas gewassen gezichtsmaskers tot ontstekingen. Om dit te voorkomen dient u de adembescherming altijd op 90 graden Celsius te wassen en daarna te strijken. Gebruik allergievrije wasmiddelen die geen bleekmiddel, kleurstoffen of geurstoffen bevatten.

Laat je huid thuis ademen

Tips voor gezichtsreiniging voor beginners

10. Laat je huid ademen als je thuis bent. Reinig je gezicht met toner. Wrijf niet met een handdoek over je gezicht en dep in plaats daarvan een droge huid. Het is beter om te doen zonder peelings en poriënzuigers.

Het is belangrijk dat u uw verzorgingsroutine vroeg genoeg verandert. Dit is de enige manier om uw huid effectief te beschermen tegen bacteriën. Als er echter roodheid en ontsteking is, kunnen de volgende verzorgingstips u helpen:

Huidproblemen in het gezicht: zorg voor roodheid

Voorkom huidproblemen op het gezicht met een gasmasker Reinig je gezicht thuis

Mensen met een overgevoelige huid hebben vaak last van roodheid. De reden hiervoor zijn de bijzonder gevoelige bloedvaten in het gezicht, die uitzetten. In het begin is de roodheid slechts een tijdelijk fenomeen, maar na verloop van tijd komt het steeds vaker voor. In dit geval adviseren experts om make-up en vuil te verwijderen met zacht reinigingswater of micellair water en om de huid niet te reinigen met wasgels. Ze worden in de huid gewreven en de massage kan roodheid veroorzaken. Als je je gezicht afspoelt met water, dep het dan droog. Speciale crèmes voor roodheid zijn ook te vinden in drogisterijen. Ze voorzien de huid van vocht. Roodheid kan ook worden verzacht met thermaal water.

Huidproblemen in het gezicht: puistjes

Tips om huidproblemen zoals puistjes te voorkomen

Mensen die last hebben van puistjes kunnen het probleem oplossen met een zachte verzorgingsroutine. Dit is waar cosmetische producten met salicylzuur binnenkomen. Ze reinigen de huid diep en kunnen mee-eters verwijderen. Detoxmaskers en thee helpen ook om de teint te verbeteren. Anders betekent het: verwijder het gezichtsmasker elke twee tot drie uur en laat de huid ademen (uiteraard alleen als de omgeving veilig is). Als dat niet mogelijk is, moet u het masker afstellen en eventueel de houder losmaken als deze te hard over de huid wrijft. Als je thuiskomt, reinig je je gezicht met een zachte reinigingsgel. Ga nooit naar bed voordat je je gezicht grondig hebt gereinigd. Verander de kussensloop vaker dan normaal.

Huidproblemen in het gezicht: Oververzorgde huid in coronatijden

Huidverzorging in coronatijden gezichtsreinigingstips

Zeker in de hectische Corona-tijden, waarin hygiëne voorop staat, doet zich steeds vaker een nogal ongewoon probleem voor. Oververzorgde huid is een huid die te veel is verzorgd met verschillende crèmes en cosmetische producten. Dit vernietigt de beschermende laag op de huid, waardoor deze vatbaarder wordt voor roodheid, ontstekingen en andere huidproblemen. Hierdoor droogt de huid van het gezicht uit, waar de meeste mensen op reageren met nog meer crèmes. Geen goed idee eigenlijk. Het is veel beter om de huid een aantal dagen te laten ademen en gedurende deze tijd geen crèmes of cosmetische producten aan te brengen.