Zegen u

Gastro-intestinale grieppathogenen – Hoe raak je besmet?

Gastro-intestinaal griepsyndroom vrouw met buik hartvorm

De meest voorkomende oorzaken van gastro-intestinale griep zijn bacteriën of virussen. Deze zijn erg besmettelijk Gastro-intestinale grieppathogeen kan op verschillende manieren van persoon op persoon worden overgedragen. Ze worden fecaal-oraal overgedragen via besmet voedsel of drank, wat kan worden veroorzaakt door slechte hygiëne. Voedsel kan besmet en geïnfecteerd raken als het in contact komt met vuile handen.

De virale gastro-intestinale griep

blijf gezond vermijd de griepoefening

De meest voorkomende ziekteverwekker bij dit type gastro-intestinale griep is het norovirus. Dit is het geval bij 50 tot 70 procent van alle ziekten. De ziekte treedt op als gevolg van de toename van voedsel dat al de gastro-intestinale grieppathogeen bevat. Ook voorwerpen die door een zieke zijn aangeraakt, kunnen besmettelijk zijn. Daarom is het zo belangrijk om regelmatig je handen te wassen. Als het virus op de handen zit, is de kans op besmetting erg groot, aangezien de handen regelmatig de mond raken.

Het zogenaamde rotavirus infecteert voornamelijk kinderen in de kindertijd of vroege kinderjaren. Het gevaarlijke van dit virus is dat het kan leiden tot ernstige uitdroging.

Sommige gastro-intestinale griepviruspathogenen veroorzaken met name ook diarree. Dat zijn bijvoorbeeld het adenovirus, het parvovirus en het astrovirus.

Een gastro-intestinale griep veroorzaakt door virale De ziekteverwekker die wordt veroorzaakt door gastro-intestinale griep duurt meestal maar één tot twee dagen en is niet zo ernstig.

Bacteriële gastro-intestinale griep

Bezoek dokter beterschap ideeën

Bij een ziekte veroorzaakt door bacteriën kun je meestal een langere periode verwachten voor het lichaam om te herstellen. De infectie is ook ernstiger, wat tot complicaties kan leiden. Dit is voornamelijk te wijten aan het feit dat de bacteriën in het lichaam toxines produceren en dit zijn de eigenlijke triggers van de symptomen. In sommige gevallen worden ook andere organen aangetast. De gastro-intestinale grieppathogeen, E. coli, die in het lichaam voorkomt en meestal niet gevaarlijk is, kan bijvoorbeeld gevaarlijk zijn voor de nieren. Dit geldt vooral voor kinderen. Andere veel voorkomende bacteriën die gastro-intestinale griep kunnen veroorzaken zijn Shagella, Salmonella en Campylobacter. Bacteriële gastro-intestinale griep is zeer besmettelijk.

Gastro-intestinale grieppathogeen

gezond blijven gastro-intestinale griep vermijd ideeën

– salmonella

Aangezien vogels en reptielen drager zijn van salmonella, kan contact met hen tot ziekte leiden. In de meeste gevallen wordt u echter besmet via voedsel dat besmet is met salmonella. Rauw vlees, eieren en melk vormen een mogelijk gevaar. Hier is soms de gastro-intestinale grieppathogeen te vinden.

– Shigella

Deze bacteriën, die gastro-intestinale griep kunnen veroorzaken, kunnen ook een infectie veroorzaken via voedsel. Zwembaden met vuil water zijn een andere risicofactor. Bovendien is geslachtsgemeenschap tussen mannen een mogelijk gevaar.

– Campylobacter

Vermijd het eten van rauw vlees van pluimvee om te voorkomen dat u ziek wordt van deze bacteriën. Zorg ervoor dat het vlees altijd goed gaar is, want deze gastro-intestinale grieppathogeen sterft als het gaar is.

Parasitaire gastro-intestinale griep

Elimineer gastro-intestinale griep en blijf gezond

Er bestaat een risico op infectie met parasieten door het drinken van onrein water of het zwemmen in een vervuild zwembad. Het wordt ook vaak veroorzaakt door ziekte na het zwemmen in een meer of rivier. Dit komt omdat onder bepaalde omstandigheden water wordt ingeslikt, dat op zijn beurt besmet is met dierlijke uitwerpselen. Zo’n parasiet en veroorzaker van gastro-intestinale griep is de Giardia lamblia.

Een andere ziekteverwekker die gastro-intestinale griep veroorzaakt, Cryptosporidium, is alleen gevaarlijk voor mensen met een verzwakt immuunsysteem. Het komt voor in het maagdarmkanaal van dieren en wordt uitgescheiden in de feces. Infectie met deze ziekteverwekker is vergelijkbaar met die van de Giardia lamblia-parasiet.

Er zijn ook gastro-intestinale griep die niet besmettelijk zijn. Voor hen zijn pesticiden of chemicaliën de veroorzakers van gastro-intestinale griep. Deze zitten in zeevruchten, maar ook in medicijnen zoals antibiotica. Zware metalen en voedselallergieën kunnen ook gastro-intestinale griep veroorzaken.