Zegen u

Het immuunsysteem opbouwen en de immuniteitsdefinitie begrijpen – een overzicht

Het immuunsysteem opbouwen en de immuniteitsdefinitie begrijpen - een overzicht

Zonder het immuunsysteem op te bouwen, kan ons lichaam vatbaar zijn voor aanvallen van bacteriën, virussen, parasieten en andere ziekteverwekkers. Dit zijn allemaal ziektekiemen die niet alleen in het lichaam worden aangetroffen en die belangrijk zijn voor het voortbestaan ​​van het individu. Als het goed functioneert, herkent het immuunsysteem verschillende bedreigingen en onderscheidt het van het lichaamseigen gezonde weefsel. Zeker in tijden van de coronavirusepidemie is het voor iedereen belangrijk om te begrijpen hoe het immuunsysteem werkt en hoe ze met weinig moeite hun immuniteit kunnen versterken..

Bouw en begrijp je eigen immuunsysteem

Virussen vallen de reactie van het immuunsysteem van het menselijk lichaam aan

Ons organisme is een enorm netwerk van cellen en weefsels die voortdurend voor de gezondheid van het lichaam zorgen. Het immuunsysteem maakt dus deel uit van het hele lichaam omdat het uit vele soorten cellen, organen, eiwitten en weefsels bestaat. Het belangrijkste is dat het een natuurlijke selectie van gezonde cellen maakt en dode en defecte cellen verwijdert die niet voldoen aan de normen van perfecte functionaliteit. Wanneer de immuniteit wordt geconfronteerd met ziekteverwekkers, creëert het lichaam een ​​zogenaamde immuunrespons. Bij de conceptie begint de immuniteit zich op te bouwen met de genetisch overgedragen herinneringen van de ouders aan de cellen. Het immuunsysteem ontwikkelt dus zijn eigen bewustzijn en handelt adaptief, waardoor het zich het lichaam kan herinneren en het kan beschermen door immuniteit op te bouwen.

Niezend kind met handdoek activeert aangeboren immuniteit voor bedreigingen

We kunnen het immuunsysteem onderverdelen in categorieën: aangeboren immuniteit en adaptieve immuniteit. Aangeboren immuniteit is het immuunsysteem waarmee we worden geboren. Dit bestaat voornamelijk uit barrières op en in het lichaam die bedreigingen weghouden. De componenten van aangeboren immuniteit omvatten huid, maagzuur, enzymen die worden aangetroffen in tranen en huidoliën, slijm en de hoestreflex. Er zijn ook chemische componenten van aangeboren immuniteit, waaronder stoffen die interferon en interleukine worden genoemd. Aangeboren immuniteit is echter niet specifiek, wat betekent dat het ons niet kan beschermen tegen bepaalde bedreigingen.

macrofagen bacteriën bouwen het immuunsysteem op begrijpen immuniteitsdefinitie

Adaptieve of verworven immuniteit daarentegen richt zich op bepaalde bedreigingen voor het lichaam. Adaptieve immuniteit is complexer dan aangeboren immuniteit. Bij adaptieve immuniteit moet het lichaam het gevaar verwerken en herkennen. Vervolgens maakt het immuunsysteem antistoffen aan die het speciaal heeft ontwikkeld voor de ziekteverwekkers. Nadat de dreiging is geneutraliseerd, slaat het adaptieve immuunsysteem zijn immuunrespons op, waardoor toekomstige reacties op dezelfde kiem efficiënter worden. Dit alles wordt versterkt door ongeveer 5 liter bloed en lymfe. Ze vervoeren alle elementen die vechten tegen ziekteverwekkers en andere stoffen.

Hoofdbestanddelen van immuniteit

Dokter onderzoekt de lymfeklieren van de vrouw als onderdeel van het immuunsysteem

De lymfeklieren zijn kleine, boonvormige structuren die cellen produceren en opslaan. Deze bestrijden infecties en ziekten en maken deel uit van het hele lymfestelsel. Deze bestaat dus uit beenmerg, milt, thymus en lymfeklieren. De lymfeklieren bevatten ook lymfe, de heldere vloeistof die deze cellen naar verschillende delen van het lichaam vervoert. Wanneer het lichaam infecties bestrijdt, kunnen de lymfeklieren groter worden en ontstoken aanvoelen.

milt lymfeorgaan boven de maag immuniteit via witte bloedcellen tegen infectie

De milt is het grootste lymfatische orgaan in het lichaam, gelegen aan uw linkerkant, onder uw ribben en boven uw maag. Deze bevat witte bloedcellen die infecties of ziekten bestrijden. De milt helpt ook de hoeveelheid bloed in het lichaam onder controle te houden en helpt bij het afvoeren van oude of beschadigde bloedcellen. Bovendien produceert het beenmerg, een geel weefsel in het midden van het bot, witte bloedcellen. Dit sponsachtige weefsel in sommige botten, zoals de heup- en dijbeenderen, bevat onrijpe cellen die stamcellen worden genoemd. Stamcellen, met name embryonale stamcellen die zijn afgeleid van in vitro bevruchte eieren, worden gewaardeerd om hun flexibiliteit om in elke menselijke cel te transformeren.

vorming van rode en witte bloedcellen, lymfocyten en leukocyten in de milt

De lymfocyten zijn kleine witte bloedcellen die ook een belangrijke rol spelen bij de afweer van het lichaam tegen ziekten. Dit eerste type lymfocyten zijn B-cellen die antilichamen maken. Deze laatste vallen bacteriën en toxines aan. T-cellen zijn het andere type dat geïnfecteerde of kankercellen helpt vernietigen. Killer-T-cellen zijn een subset van T-cellen die kankercellen of virussen en andere pathogenen doden. Deze helpers bepalen welke immuunreacties het lichaam op een specifieke ziekteverwekker teweegbrengt.

Thymus en leukocyten

thymus lymfe-orgaan in het lichaam helpt het immuunsysteem op te bouwen en krimpt bij het ouder worden

De T-cellen rijpen in het kleine orgaan dat de thymus wordt genoemd. Dit is een onderdeel dat vaak over het hoofd wordt gezien bij het opbouwen van ons immuunsysteem, dat zich onder het borstbeen bevindt. Het kan de productie van antilichamen activeren of in stand houden die tot spierzwakte kunnen leiden. Interessant is dat bij zuigelingen de thymus enigszins groot is, groeit tot de puberteit, dan langzaam begint te krimpen en met de leeftijd wordt vervangen door vet. De leukocyten zijn witte bloedcellen die helpen bij het bestrijden van ziekten. Ze identificeren en elimineren ziekteverwekkers en zijn de tweede arm van het aangeboren immuunsysteem. Het medicijn noemt het verhoogde aantal witte bloedcellen leukocytose. De aangeboren leukocyten omvatten fagocyten zoals macrofagen, neutrofielen en dendritische cellen, evenals mestcellen, eosinofielen en basofielen.

Hoe kunnen we het immuunsysteem toch opbouwen?

Vertegenwoordiging van het immuunsysteem dat bescherming opbouwt tegen virussen en pathogenen

Het immuunsysteem heeft dus een complexe structuur en functie. Over het algemeen is het zijn taak om het lichaam te beschermen tegen de negatieve effecten van antigenen (stoffen die door het lichaam als vreemd worden ervaren). Het is als een militaire verdediging van het lichaam dat het beschermt tegen interne en externe bedreigingen zoals ziekte, infectie, parasieten, virussen en nog veel meer. Het immuunsysteem heeft ook twee verdedigingslinies. De eerste bestaat uit witte bloedcellen (leukocyten) die zich in de onderhuid en slijmvliezen bevinden en die in direct contact staan ​​met de buitenwereld. De tweede bestaat uit T- en B-lymfocyten, die in het bloed en in de diepten van weefsels en organen werken. Dit gebeurt in de diepe verdedigingsniveaus. De twee lijnen vormen de basis van cellulaire en humorale immuniteit, waarbij beenmerg en milt een sleutelrol spelen bij de vorming en afbraak van bloedcellen.

vrouw op kantoor neemt medicijnen tegen koorts en verkoudheid opbouw zwak immuunsysteem

Hoge koorts is een van de reacties van het immuunsysteem op een infectie. De koorts kan worden veroorzaakt door afvalstoffen van infectieuze agentia zoals bacteriën of virussen. Het lichaam probeert de infectie te bestrijden door de temperatuur te verhogen tot een niveau waarop ziekteverwekkers niet de voorwaarden hebben voor een goede groei. Om deze reden is het zinvol om huismiddeltjes en medicijnen tegen koorts alleen te gebruiken als de temperatuur boven de 40 graden is of bij ernstige ziekten naar goeddunken van een specialist. In deze extreme gevallen kunnen antipyretica zoals aspirine of paracetamol worden ingenomen, maar deze medicijnen verlagen de temperatuur kunstmatig en vertragen de genezing van het lichaam. Dus als we de koorts onmiddellijk proberen te stoppen in plaats van het lichaam op natuurlijke wijze te laten vechten, zal dit de immuunrespons op virussen en bacteriën beïnvloeden. De hoge lichaamstemperatuur is onze natuurlijke verdediger, en als we deze op onnatuurlijke wijze verlagen, neemt de bescherming van het lichaam af.

Wat beïnvloedt de werking van de immuniteit?

voedselcontrole rood vlees salami verwerkte producten schadelijk voor de gezondheid

Net zoals er een aantal factoren en omstandigheden zijn waardoor we ons immuunsysteem opbouwen, zijn er ook enkele die het beïnvloeden. Zo kan de consumptie van voedingsmiddelen als vlees, vis, eieren, zuivelproducten en halffabricaten in verband worden gebracht met het ontstaan ​​van sommige vormen van kanker, zo blijkt uit onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie. Vis bevat veel cholesterol en bevat hoogstwaarschijnlijk dioxines, kwik, polychloorbifenylen en andere giftige verontreinigingen die de opslag van immuuncellen remmen en uitputten.

zuivelproducten en eieren beïnvloeden de immuniteit

Eieren kunnen een grote verscheidenheid aan schadelijke bacteriën bevatten, zoals salmonella, Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Bacillus serelus en andere. Deze pathogene bacteriën scheiden toxines uit, kunnen besmettelijk zijn en het immuunsysteem verslechteren. Bovendien veroorzaakt eiwit bij veel mensen een immuunrespons en is het de oorzaak van een allergische reactie. Zuivelproducten bevatten hoge niveaus van oestrogeen en progesteron, wat het risico op auto-immuunziekten bij vrouwen verhoogt. Dit kunnen bijvoorbeeld lupus, multiple sclerose en nog veel meer zijn. Er is ook een hoog risico dat zelfs gepasteuriseerde melk besmet raakt met een paratuberculosebacterie, wat kan leiden tot diabetes type 1..

Levensstijl en voeding

gezonde darmflora bacteriën in de maag gezond houden versterken immuniteit

Veel onderzoeken hebben aangetoond dat diëten met veel vet en calorieën kunnen leiden tot een inflammatoire immuunrespons en bacteriële infectie. Op de lange termijn kunnen de gevolgen hiervan diabetes en aderverkalking zijn. Alcohol heeft direct contact met het maagdarmkanaal, dat de goede bacteriën vernietigt en het microbioom verandert. Dit beïnvloedt de rijping van de functie van het immuunsysteem en verstoort de communicatie tussen micro-organismen en het darmimmuunsysteem. Bovendien worden we voortdurend blootgesteld aan nicotine, of het nu gaat om conventionele of elektronische sigaretten. Dit verhoogt het cortisolgehalte en remt tegelijkertijd de vorming van B-cel-antilichamen en de reactie van T-immuuncellen op antigenen.

gezond eten omega 3 vetzuren avocado amandelen broccoli lijnzaad

Voeding is erg belangrijk om een ​​goede immuniteit te behouden. Het immuunsysteem lijdt zowel aan te veel eten als aan systemische ontbering van belangrijke stoffen. Het is daarom aan te raden om een ​​dagmenu te volgen met natuurlijke, plantaardige voedingsmiddelen. Dit kan bestaan ​​uit fruit, groenten, granen, peulvruchten, zaden, noten, olijven en avocado’s. Deze voedingsmiddelen stimuleren de werking van het immuunsysteem omdat ze rijk zijn aan antioxidanten, vitamines en mineralen zoals vitamine C, E, B9, bètacaroteen, zink, koper, selenium, magnesium, kalium, calcium, ijzer en nog veel meer.

Consumeer natuurlijke producten bouwen het immuunsysteem op olijven rode linzen citroen vitamines

Geheel ongeraffineerd plantaardig voedsel bevat ook veel vezels en fytonutriënten, vooral polyfenolen, die goede bacteriën in de darm bevorderen, waardoor het risico op ontstekingen en hart- en vaatziekten wordt verminderd. Voedingsvezels verhogen ook de concentratie van vetzuren met een korte keten, die gekoppeld zijn aan een verbeterde immuniteit en darmfunctie. Zo’n uitgebalanceerd plantaardig dieet tijdens de COVID-19-pandemie draagt ​​bij aan de gezonde diversiteit van het microbioom en is een van de meest effectieve middelen om te zorgen voor een optimale darmgezondheid, wat leidt tot een zeer stabiel immuunsysteem.

Stress en andere factoren

man jongleert met donuts vermijd calorierijk voedsel vanwege diabetes en hartaandoeningen

Regelmatige stress kan een krachtige factor zijn bij het opbouwen van ons immuunsysteem. Onder invloed van stress beginnen de hersenen de afscheiding van het hormoon cortisol te stimuleren, dat de normale functie van T-immuuncellen beïnvloedt. Psychische stoornissen verhogen ook de zuurgraad in het lichaam, wat leidt tot meer ontstekingen en problemen met het immuunsysteem. Dit zijn bijvoorbeeld een verhoogde gevoeligheid voor verkoudheid, allergieën en zelfs het risico op gastro-intestinale en auto-immuunziekten.

tubulaire bacteriën maagdarmkanaal

Overmatig gebruik van antibiotica, corticosteroïden en TNF-geneesmiddelen (immuunresponsonderdrukkers) verzwakt het immuunsysteem. Dit kan dan een voorwaarde worden voor de ontwikkeling van een breed scala aan schimmelinfecties. Ze verstoren het slijmvlies van de darmen, belasten de lever en brengen de natuurlijke omgeving van het gehele spijsverteringsstelsel uit balans, waardoor de immuniteit in gevaar komt. Synthetische chemicaliën zoals pesticiden, herbiciden, dioxines en industrieel afval activeren ook receptoren die lymfocyten aantasten. Dit creëert een aantal effecten op theta- en bètacellen tegen de antigenen en leidt tot de onderdrukking en herschikking van de immuunrespons.

immuunrespons covid-19 voorkomt coronavirusinfectie

Samenvattend kan worden gezegd dat wanneer we ons immuunsysteem opbouwen, we tegelijkertijd ook een goede gezondheid behouden. Het belangrijkste verschil tussen gezonde mensen en mensen die vatbaar zijn voor frequente seizoensinfecties, ligt in de staat van immuniteit. Belangrijke principes als gezond eten, regelmatig bewegen, schone lucht, zon, vloeistoffen, slaap, hygiëne en meditatie zorgen voor de optimale omgeving. Dit verbetert en onderhoudt een gezond immuunsysteem op lange termijn.