Zegen u

Jasmijnolie effect op lichaam en geest + tips voor gebruik

Bijna geen enkele andere geur is zo sensueel, zoet en bloemig als die van jasmijn. De bekende essentiële jasmijnolie wordt gewonnen uit de witte bloemen van de echte jasmijnplant. Het is een van de meest kostbare essentiële oliën die erg populair is in aromatherapie en cosmetica. Alles wat je moet weten over de effecten, het gebruik en de productie van jasmijnolie vind je in dit artikel!

Interessante feiten over jasmijnolie

Gebottelde pure essentiële jasmijnolie en witte jasmijnbloemen

Echte jasmijn (Jasminum officinale) is een klimhout uit de olijffamilie. De plant komt oorspronkelijk uit de Himalaya, maar wordt nu ook gevonden in tropische klimaten en vooral in India, Egypte, Marokko en Italië. Jasmijn staat al eeuwen bekend om zijn zoete, verleidelijke geur en wordt gebruikt in enkele van de beroemdste parfums ter wereld. Het wordt nog steeds gebruikt om alcohol, snoep en desserts te verfijnen.

Witte jasmijnbloemen geplukt in de mand

Essentiële olie van jasmijn heeft een oranjebruine kleur en ruikt bloemig, zoet en warm. Het wordt verkregen met behulp van het absolute proces – bepaalde oplosmiddelen worden gebruikt om de essentiële olie op te lossen. De eigenaardigheden van de productie beginnen met het plukken van de jasmijnbloemen. Ze moeten voor zonsopgang met de hand worden geplukt, omdat alleen gedurende deze tijd de jasmijn zijn volledige aroma kan ontwikkelen. De stervormige bloemen mogen ook niet gekneusd worden omdat ze erg kwetsbaar zijn. Voor 500 milliliter olie is ongeveer 500 kg bloemen nodig, wat overeenkomt met meer dan 4 miljoen individuele jasmijnbloemen. Daarom heeft pure jasmijnolie een hoge prijs. Verder is het een van de weinige essentiële oliën die een dierengeureffect heeft, vergelijkbaar met musk.

Natuurlijke Jasmijnolie Ingrediënten Toepassing Aromatherapie

Deze waardevolle etherische olie kenmerkt zich door een unieke samenstelling van ingrediënten. Er zijn meer dan 100 componenten in jasmijnolie, maar de belangrijkste chemische componenten zijn benzylacetaat, linalool, indol, benzylbenzoaat, jasmon, methylanthranilaat, evenals sporen van farnesol, isofytol, fytol en andere. Daarom kan de waardevolle olie van de jasmijnplant niet synthetisch worden geproduceerd.

Naast de verleidelijke geur heeft jasmijnolie eigenschappen die een aantal gezondheidsvoordelen bieden. Het wordt veel gebruikt als een huismiddeltje om depressie tegen infectie te behandelen, maar staat ook bekend om zijn lustopwekkende eigenschappen.

Jasmijnolie-effecten en gezondheidsvoordelen

Essentiële olie van jasmijn maken van jasmijnbloemen

De intense geur van jasmijnolie werkt zowel op lichamelijk als psychisch vlak. Het staat niet voor niets bekend als de koningin van essentiële oliën. Jasmijnolie heeft een versterkende, stimulerende en verkwikkende werking. Het verbetert de stemming en heeft een kalmerend en ontspannend effect. Vrouwen waarderen het al eeuwen omdat de jasmijnolie een regeneratieve werking heeft op de gevoelige en droge huid, maar ook goed zorgt voor de vette huid. De etherische olie van jasmijn kan nog steeds gebruikt worden voor rimpels en heeft een balancerend effect op de huid.

Jasmijnolie-effecten en gezondheidsvoordelen

Jasmijnolie heeft ook een sensueel effect en kan angst verlichten. Als je nerveus en rusteloos bent, kan dat heerlijk rustgevend zijn. De verleidelijke geur zou het zelfvertrouwen blijven vergroten en gevoelens van onverschilligheid wegnemen. Er zijn aanwijzingen dat aromatherapie met jasmijn de symptomen van depressie kan verminderen. Volgens verschillende onderzoeken beïnvloedt de geur bij inademing de hersenactiviteit en gemoedstoestanden, en deelnemers zeiden dat ze zich positiever en energieker voelden.

Door het hoge gehalte aan esters biedt jasmijnolie veel gezondheidsvoordelen. Het heeft een antibacteriële werking en werkt goed tegen ziektekiemen. Het irriteert de huid niet en verlicht problemen zoals acne, puistjes en mee-eters. Het effect van jasmijnolie op de hoofdhuid is ook niet-irriterend en kan ook broos haar voeden en de haarwortels versterken.

Verlicht pijn van krampen en spasmen

Jasmijnolie kan ook worden gebruikt bij klachten als spasmen en krampen, omdat het een krampstillend effect heeft. Eeuwen geleden werd de olie gebruikt voor menstruatiekrampen en wordt vandaag de dag nog steeds gebruikt om de bevalling te vergemakkelijken. Door de pijnstillende werking van jasmijnolie is het ook een effectieve remedie tegen hoofdpijn.

Toepassing van jasmijnolie

Jasmijn etherische olie in fles

Jasmijnolie heeft vele toepassingen. Het wordt veel gebruikt in cosmetica, namelijk voor de verzorging van huid en haar. Op lichamelijk vlak wordt het ook gebruikt tegen ontstekingen en huidirritaties, bij spier- en hoofdpijn, tegen krampen en spanningen en ter verlichting van eczeem.

Naast de gezondheidsvoordelen wordt de olie veel gebruikt in aromatherapie. De sensuele geur is perfect voor een massageolie, omdat het alle zintuigen kan aanspreken, het lichaam kan ontspannen en tegelijkertijd de huid kan verzorgen.

Pure essentiële jasmijnolie Gebruik als massageolie aromatherapie

Vanwege de ontspannende en kalmerende werking wordt jasmijnolie nog steeds gebruikt ter voorbereiding op de bevalling. Het wordt gebruikt om de baarmoeder te versterken omdat het een verstevigend effect heeft. De olie is echter niet geschikt voor gebruik tijdens de zwangerschap, met uitzondering van de bevalling en alleen met toestemming van de verloskundige of gynaecoloog.

Essentiële jasmijnolie voor slaapstoornissen en om in slaap te vallen

Jasmijnolie wordt nog steeds beschouwd als een natuurlijk slaapmiddel, omdat de geur een effect heeft dat vergelijkbaar is met valium. De olie kan daarom worden gebruikt bij slaapstoornissen – het heeft een kalmerende werking en maakt het dus gemakkelijker om in slaap te vallen. Zelfs een paar druppels op het kussen of in een geurlamp zorgen voor een betere nachtrust.

Jasmijnolie voor huid en haar

Jasmijnolie-effecten en gebruik op de huid en het gezicht

Jasmijnolie wordt veel gebruikt in de huidverzorging, met name voor het verlichten van ontstekingen, voor het tegengaan van veroudering en voor de droge huid. Het wordt ook veel gebruikt om eczeem en dermatitis te behandelen. Het mengen van jasmijnolie in gezichtscrème, douchegel of bodylotion kan helpen om onzuiverheden te verwijderen, een droge huid te hydrateren, een vette huid te voorkomen en rimpels te verminderen.

Verzorging van haar met toepassing van jasmijnolie als haarbehandeling

Het haar kan ook profiteren van de regenererende effecten van jasmijnolie. Door het gebruik van de olie wordt er een dun laagje vocht om het haar gelegd, waardoor het soepel en mooi wordt. Het versterkt nog steeds de wortels en lengtes van het haar, waardoor het haar er dikker en glanzender uitziet. Om de voordelen van jasmijnolie voor je haar te krijgen, kun je een zelfgemaakt regime maken. Meng een paar druppels pure jasmijnolie met amandel-, olijf- of kokosolie, verdeel het mengsel over nat haar en laat 10 minuten intrekken, daarna uitspoelen.

Aanbrengen als jasmijnolie?

Inhaleer tips voor het aanbrengen van jasmijnolie pure essentiële olie

U kunt thuis profiteren van de mentale voordelen van aromatherapie met jasmijnolie door het als massageolie of in een diffuser te gebruiken. Het inademen van de geur rechtstreeks uit de fles zou ook een positief effect hebben op de geest. Voor lichaamspijnen en krampen kan de olie plaatselijk worden gebruikt om het ongemak te verlichten. Het interne gebruik van jasmijnolie is niet bedoeld en moet daarom worden vermeden. Om deze reden is jasmijnolie niet geschikt om te bakken. Gebruik in plaats daarvan jasmijnthee.

Kun je jasmijnolie thuis maken??

Productie van jasmijnolie met jasmijnbloemen en amandelolie

Omdat jasmijn een populaire klimplant voor de tuin is, vragen velen zich af of je de waardevolle jasmijnolie zelf kunt maken. Het antwoord is ja, maar het proces is erg vervelend en tijdrovend. Bovendien wordt de pure etherische olie gekenmerkt door een hoge concentratie aan geuren, die thuis nooit kan worden bereikt. Als gevolg hiervan krijg je een geurolie in plaats van een essentiële olie.

Wil je toch zelf jasmijnolie maken, dan heb je een weelderig bloeiende jasmijn, wat amandelolie en een luchtdicht bakje nodig, bijvoorbeeld een pot met schroefdop. Eerst en vooral is het belangrijk om de jasmijnbloemen voor zonsopgang te plukken. Doe vervolgens de pure amandelolie en de geplukte jasmijnbloemen in het bakje, sluit het en zet het op een warme en zonnige plek. Verwissel daarna de bloemen om de twee of drie dagen en na een paar weken is je zelfgemaakte jasmijnolie klaar. Voor gebruik is het raadzaam de olie te filteren zodat er geen bloemresten achterblijven. Met de DIY-olie kun je bijvoorbeeld zelfgemaakte crèmes en massageoliën maken of jezelf trakteren op een ontspannend bad.

Maak je eigen parfum met jasmijnolie

Zelf parfum maken met etherische oliën jasmijnolie

Als je niet van zulke sterke geuren houdt, dan zal een zelfgemaakte parfum gemaakt van etherische oliën perfect bij je passen. Daar heb je eigenlijk niet veel voor nodig. Breng eenvoudig een druppel pure jasmijnolie aan op uw polsen, nek en nek. Maar je moet absoluut letten op de eersteklas kwaliteit van de jasmijnolie. Je kunt de etherische olie ook mengen met alcohol zodat de geur langer aanhoudt en een intenser effect heeft. Een combinatie van jasmijn en andere geuren is ook een goede optie. Jasmijnolie gaat uitstekend samen met andere bloemige aroma’s, zoals ylang ylang, maar ook met citrus- en wortelaroma’s. Het is het beste om verschillende combinaties te proberen om je eigen geur te creëren.