Zegen u

Maagzuurremedies voor coronavirus? Artsen testen famotidine

In de voortdurende strijd tegen COVID-19 worden bijna dagelijks nieuwe en bekende medicijnen getest als mogelijke behandelmethoden tegen de coronapandemie. Onderzoekers in New York willen weten of de werkzame stof in een vrij verkrijgbaar medicijn tegen brandend maagzuur een positief effect heeft op de ziekte.

Maagzuurmedicijn als mogelijke Covid-19-behandeling?

Maagzuur medicijn getest als mogelijke Covid-19-behandeling in de VS

Onderzoekers van het Feinstein Institute for Medical Research, een divisie van Northwell Health in New York City die 23 verschillende ziekenhuizen in de staat exploiteert, bestuderen famotidine, het actieve ingrediënt in het medicijn Pepcid, als een mogelijke behandeling voor coronavirus. Het medicijn wordt onderzocht in een kleine klinische proef in het ziekenhuis, samen met andere onderzoeken naar beter bekende mogelijke behandelingen voor COVID-19, waaronder Gilead Sciences’ remedesivir en het malariamedicijn hydroxychloroquine. In het weekend kondigde het ziekenhuis aan dat 187 COVID-19-patiënten intraveneuze doses famotidine hadden gekregen, meldde het tijdschrift Science.

Artsen testen famotidine tegen coronavirus

Volgens CNN gebruiken alle patiënten in de Northwell-studie hydroxychloroquine. De helft van de patiënten in de studie kreeg daarnaast ook famotidine. De andere helft krijgt een placebo. Gezien recente richtlijnen van de Amerikaanse Food and Drug Administration met betrekking tot de bijwerkingen van hydroxychloroquine, mag het ziekenhuis dit medicijn niet langer in het onderzoek gebruiken, aldus CNN. Afgelopen vrijdag kondigden onderzoekers aan dat ze een proef hadden stopgezet om het malariamedicijn chloroquine te testen als een mogelijke behandeling voor Covid-19 nadat sommige patiënten ernstige of levensbedreigende aritmieën ontwikkelden en bijna twee dozijn stierven nadat ze het dagelijks hadden ingenomen.

Famotidine wordt verondersteld te binden aan een belangrijk enzym voor COVID-19. Het Amerikaanse ziekenhuis begon de mogelijke voordelen tegen de pandemie te onderzoeken, na rapporten uit China en de resultaten van moleculaire modellering, zei Science. dr. Michael Callahan, specialist in infectieziekten in het Massachusetts General Hospital, was in China toen de COVID-19 voor het eerst uitbrak en leverde zijn expertise aan de Chinese overheid.

Medicinale Pepcid met werkzame stof Famotidine getest tegen Covid-19

Na het vergelijken van patiënten die stierven aan COVID-19 en degenen die het overleefden, ontdekte het onderzoeksteam in Wuhan, China, dat veel van de overlevenden medicijnen gebruikten voor chronisch brandend maagzuur. De patiënten gebruikten het geneesmiddel Pepcid, waarvan de werkzame stof famotidine is. Duurdere maagzuurblokkers zoals Prilosec (met de werkzame stof omeprazol) gebruiken geen famotidine, zo ontdekte de wetenschap. Volgens het rapport hadden de COVID-19-patiënten die Prilosec gebruikten, die ook vaak rijker waren, niet hetzelfde overlevingspercentage. In China bleken gehospitaliseerde COVID-19-patiënten die famotidine gebruikten te overlijden met een snelheid van ongeveer 14%, vergeleken met 27% voor degenen die het medicijn niet gebruikten, meldde Science. Het tijdschrift voegde eraan toe dat de analyse grof was en dat de resultaten niet statistisch significant waren.

Experts waarschuwen voor overhaaste conclusies

Vermijd paniekaankopen in apotheken vanwege covid-19

Hoewel de onderzoeksresultaten misschien niet statistisch significant waren, vormden ze een solide basis om het idee te verkennen. Northwell heeft FDA-goedkeuring gekregen om een ​​onderzoek uit te voeren met de intraveneuze versie van het medicijn famotidine. De intraveneuze doses zijn veel hoger dan de doseringssterkten in de vrij verkrijgbare versie van het maagzuurmedicijn dat oraal wordt ingenomen. De onderzoekers weten over een paar weken of het werkt.

Maagzuur begint als een branderig gevoel in de bovenbuik achter het borstbeen

Het kostte het onderzoeksteam veel tijd om genoeg van de intraveneuze doses voor hun famotidine-onderzoek te verkrijgen. Het ziekenhuis wilde zijn doel niet te vroeg aankondigen en medicijntekorten veroorzaken, zoals het deed met de hype rond het potentieel van hydroxychloroquine. dr. Kevin Tracey, voorzitter van het Feinstein Institute for Medical Research, waarschuwde dat individuen Amerikaanse winkels bestormen om grote hoeveelheden Pepcid te kopen. Hij maakt zich ook zorgen dat mensen die geen brandend maagzuur hebben die famotidinetabletten kopen, er ten onrechte van overtuigd zijn dat het zal helpen tegen het coronavirus. Het is nog steeds onduidelijk of het werkt, en als paniekaankopen plaatsvinden, heeft zijn onderzoeksteam mogelijk niet genoeg voor hun studiedeelnemers.

Coronavirus Covid-19 close-up