Zegen u

Op naar de dokter: deze 5 symptomen moeten opgehelderd worden

Loodmoeheid, ongewone pijn, spijsverteringsproblemen: als je eigen lichaam niet wil zoals we gewend zijn, ontstaat er onzekerheid. Geen wonder. In tijden van internet kunnen symptomen in zeer korte tijd worden onderzocht met behulp van een zoekmachine, wat zelden rustgevend is. Hier lonken vooral horrordiagnoses. Om deze reden is het altijd de moeite waard om naar de dokter te gaan als je onduidelijke symptomen hebt. Deze vijf horen erbij.

1. Overmatige vermoeidheid of vermoeidheid

Symptomen als waarschuwingssignaal voor ziekte

Geen twijfel mogelijk: je ‘s ochtends niet echt wakker voelen, kan soms heel normaal zijn. Een spannende film in de avond, de miauwende kat voor het slaapkamerraam of gewoon een onrustige nacht kan de kwaliteit van de slaap aanzienlijk verminderen. Als u zich daarom soms een beetje moe voelt en een beetje hulp nodig heeft om wakker te worden, hoeft u zich geen zorgen te maken. Als de vermoeidheid zich echter verder ontwikkelt en er een loden gevoel is en soms zelfs fysiek waarneembare zwakte of zwaarte, moet dit nader worden onderzocht.

Vermoeidheid: het leidende gevoel van zwakte heeft vele gezichten en oorzaken

Vermoeidheid als symptoom van depressie

Er kunnen zeer verschillende ziekten ten grondslag liggen aan ernstige vermoeidheid of vermoeidheid. Psychische aandoeningen zoals depressie of angst, evenals lichamelijke ziekten zijn mogelijke triggers.

Onder itsinyourmuscles.eu Experts leggen vermoeidheid gedetailleerd uit en laten zien in hoeverre het kan spreken voor spierziekten. Er is niet slechts één zogenaamde myopathie, maar meerdere met vrij onspecifieke symptomen. Vermoeidheid is niet ongebruikelijk onder de symptomen, maar wordt er niet mee geassocieerd vanwege de zeldzaamheid van spieraandoeningen. Er is daarom ook een vragenlijst op de site die door een arts kan worden ingevuld vóór de diagnose en zo helpt bij het diagnosticeren van deze zeldzamere ziekten.

2. Slechte adem

Slechte adem als symptoom van een ziekte

Nogmaals, een symptoom dat geen reden tot bezorgdheid is als het af en toe voorkomt. Iedereen die echter regelmatig last heeft van een slechte adem en door dit symptoom zelfs beperkingen in het dagelijks leven kan ervaren, moet dringend naar de praktijk komen. Het kiezen van het juiste onderwerp is hier echter moeilijk, omdat een slechte adem vele oorzaken kan hebben.

In de geneeskunde wordt vaak gezegd: “Als je hoeven hoort bonzen, denk dan eerst aan een paard, niet aan een zebra.” Daarom moet bij een slechte adem de meest waarschijnlijke bron – de mond – eerst nader worden onderzocht. Bacteriële afzettingen op de tong of tandbederf zijn mogelijke oorzaken.

Als de tandarts niets kan vinden, gaan de huisarts, gastro-enteroloog en KNO-arts op zoek naar de bron van de onaangename geur. Het spectrum van mogelijke redenen varieert van diabetes tot ziekten van de nieren tot sinusitis of gastritis.

3. Ongewone stoelgang

Ongebruikelijke stoelgang als symptoom van een ziekte

Spijsverteringsproblemen zijn niet ongewoon. Veel mensen worstelen van tijd tot tijd met constipatie, diarree of gas. Als er echter nauwelijks normaliteit is als het gaat om de spijsvertering, is een bezoek aan de dokter essentieel.

Hoe ‘verdacht’ uw eigen stoelgang is, kan in eerste instantie worden bepaald met behulp van de Bristol stoel vorm schaal nader te bepalen. Het laat zien wanneer de stoelgang tekenen vertoont van mogelijk pathologische processen. Daarnaast biedt de kleur ook bepaalde indicaties. Bloed bij je ontlasting is natuurlijk altijd een reden om direct naar de huisarts te gaan. Zwart spreekt ook voor mogelijke vermenging van oud bloed.

Indigestie en gas kunnen symptomen zijn van een breed scala aan ziekten

Onregelmatige stoelgang, gas en pijn kunnen symptomen zijn van een breed scala aan ziekten. Darmkanker is niet de enige mogelijkheid. Ook al

  • Allergieën en intoleranties
  • Chronische inflammatoire darmziekte
  • infecties
  • en prikkelbare darm of maag

behoren tot die diagnoses die de behandelend arts als mogelijke oorzaak van de klachten zou kunnen noemen.

4. Achteruitgang in prestaties

Oorzaken en symptomen van slechte prestaties

Veel mensen weten heel goed wat hun eigen lichaam kan bereiken. Daarom is het meestal snel merkbaar als de prestaties aanzienlijk veranderen. Kortademigheid na traplopen, toenemende moeilijkheden bij de anders moeiteloze trainingsroutine en hartkloppingen tijdens het lopen: Als het lichaam tijdens normale activiteit ongebruikelijke tekenen van (over)inspanning vertoont, dient een arts nader te kijken.

Mogelijke oorzaken kunnen een acute infectie, een hartziekte of een gebrek aan voedingsstoffen zijn. De reeds genoemde spierziekten kunnen ook een prestatieverlies veroorzaken. Bovenal moet de mogelijkheid van een infectie de getroffenen ertoe aanzetten om niet verder te trainen en het rustig aan te doen om geen risico te lopen op verergering of zelfs hartspierontsteking.

5. Problemen om op gewicht te blijven

Gewichtsverlies als symptoom van een ziekte

Op internet wordt veel gediscussieerd over lichaamsgewicht. Vaak is het doel om af te vallen met behulp van tips en trucs. Er zijn echter ook situaties waarin de uitdaging anders is. Je valt af of hebt moeite met voldoende eten ondanks voldoende te eten?

Wie dit opmerkt, zou dit in de soortenpraktijk moeten aankaarten. De BMI geeft dan een eerste indicatie van een lichaamsgewicht dat afwijkt van de medische norm. de Federaal Centrum voor Gezondheidseducatie biedt een bijbehorende rekenmachine.

Een grote verscheidenheid aan ziekten kan verantwoordelijk zijn voor ongewoon gewichtsverlies. Het spectrum varieert van eetstoornissen en darmziekten tot minder voorkomende diagnoses zoals parasietenplaag of kanker. Een gedetailleerde diagnose is in ieder geval belangrijk om het probleem weer onder controle te krijgen. Een te slank lichaam kan vatbaarder zijn voor infecties en heeft bij een ernstigere infectie minder middelen om uit te putten.