Zegen u

Raak je gezicht niet aan! 5 tips om de gewoonte te doorbreken!

Nu het nieuwe coronavirus zich over de hele wereld verspreidt, hebben artsen veel maatregelen op een rij gezet die mensen kunnen nemen om zichzelf te beschermen tegen besmetting. Je moet regelmatig je handen wassen, je ellebogen hoesten en contact met zieke mensen vermijden. Een van de beste manieren om de verspreiding van het coronavirus te stoppen – en een pandemie te vertragen – is door gewoon te stoppen met het aanraken van je gezicht. Maar dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan, omdat het voor de meeste mensen moeilijk is om van dergelijke natuurlijke reflexen af ​​te komen.

Waarom is het zo belangrijk om je gezicht niet aan te raken??

raak de mond niet met de handen aan

Virussen kunnen tot enkele dagen overleven op harde oppervlakken zoals deurknoppen, leuningen en ondergrondse rails. Op ongewassen handen kunnen ziekteverwekkers via de slijmvliezen van mond, neus of ogen het lichaam binnendringen en ons besmetten.

Aanrakingen in het gezicht gebeuren meestal onbewust

Het is belangrijk om je gezicht niet meer aan te raken

Onderzoekers van de Universiteit van Leipzig publiceerden in 2019 een volledige studie waaruit bleek dat zelfs geneeskundestudenten (die worden blootgesteld aan allerlei ziektekiemen en bacteriën) hun gezicht gemiddeld bijna 25 keer per uur aanraken. En zoals velen van ons wreven deze studenten in onze ogen, pulkten ze in hun neus of staken ze een vinger in hun mond.

Net als bij andere aandoeningen die het gevolg zijn van slechte gewoonten (zoals kauwen op de vingernagel), hebben sommige mensen de neiging om onbewust hun gezicht aan te raken. Experts werken vaak samen met patiënten om het probleem tijdens de behandeling aan te pakken. Meestal gaat het om het vervangen van de gewoonte door een andere of iets heel anders. Hier zijn een paar tips om je te helpen van face-hugging af te komen.

Nagels bijten is een slechte gewoonte

1. Identificeer de triggers

Of het nu uit stress of verveling is, mensen raken hun gezicht om veel verschillende redenen aan. De eerste stap bij het verminderen van uw gezichtsaanraking is om te bepalen welk deel van uw gezicht u het meest aanraakt en waarom. Herken uw persoonlijke triggers en vind manieren om de aanraking te verminderen.

Als je de druk voelt om in je gezicht te reiken, raak dan een ander deel van je lichaam aan

2. Leid de beweging om

Psychiaters raden patiënten aan zich te concentreren op acceptabel tegengedrag wanneer ze een ongezonde gewoonte moeten opgeven. Denk bijvoorbeeld aan een ander deel van het lichaam dat je kunt aanraken. Als je de druk voelt om in je gezicht te reiken, raak dan in plaats daarvan je arm of knie aan.

3. Tel je gezichtsaanrakingen

Als u merkt dat u op een bepaald moment of in een bepaalde situatie uw gezicht aanraakt – zoals telefoneren of lezen aan uw bureau – noteer dat dan. Als u een dag een telblad bijhoudt, komt het onderwerp veel meer naar voren in de jouwe Wees hoofd.

Raak je gezicht niet meer aan met een stressbal

4. Houd je handen bezig

Geef je handen iets anders te doen om je onderbewustzijn te helpen. Zo kun je bijvoorbeeld een gebedsketting van houten kralen bij de hand houden. Stressballen zijn ook een geweldige manier om je handen af ​​te leiden. Welk item je ook kiest, zorg ervoor dat je het zo vaak mogelijk desinfecteert, omdat het waarschijnlijk ook een aantal ziektekiemen herbergt.

sterk ruikende zeep kan je onderbewustzijn wakker maken

5. Gebruik huishoudelijke artikelen in uw voordeel

Zintuiglijke signalen kunnen u helpen uw handen van uw gezicht te houden, vooral dingen die uw neus irriteren. Voor nagelbeten zijn er bijvoorbeeld een aantal nagellakproducten die slecht ruiken en smaken. Hetzelfde geldt voor geurige, sterk ruikende zeep, die door je reukvermogen je onderbewustzijn kan wekken om je eraan te herinneren dat je je handen weg moet houden van je gezicht.

hygiënemaatregelen tegen coronavirus gezichtsmaskers desinfecterende gel en co

Gewoontes zijn moeilijk te veranderen. Onthoud dat het niet aanraken van je gezicht slechts één manier is om jezelf te beschermen tegen griep en coronavirussen. Maar het is van cruciaal belang dat u zich ook eventuele andere preventieve maatregelen herinnert die u kunnen helpen uw risico op het ontwikkelen van COVID-19 te verminderen. Als u zich niet op uw gemak voelt, blijf dan thuis en vermijd contact met zieke mensen, was regelmatig uw handen (of gebruik handdesinfecterend middel met ten minste 60% alcohol) en desinfecteer oppervlakken en voorwerpen die vaak worden aangeraakt.

Verwijzing: Studie “De spontane aanrakingen in het gezicht“Stephanie Margarete Müller, Sven Martin, Martin Grunwald