Zegen u

Vitamine B12 – alles wat je moet weten in één oogopslag!

Vitamine B12 Vlees Zuivelproducten Vitamine B12 Tabletten Inname Champignons Veganistisch Voedsel

Om fit en in een goed humeur aan de dag te beginnen, heeft ons lichaam een ​​aantal verschillende micronutriënten nodig. Vitamine B12 is erg belangrijk voor ons en zelfs essentieel om te overleven. Dit behoort tot de groep van de zogenaamde semi-essentiële vitamines. Dit betekent dat het lichaam het niet zelf kan aanmaken en dat het zonder regelmatige inname niet mogelijk is om onze gezondheid op peil te houden. Welk effect heeft het op ons, de symptomen en oorzaken van een vitamine B12-tekort, in welke voedingsmiddelen komt het voor? De antwoorden op deze en andere belangrijke vragen vindt u in ons artikel!

Wat is vitamine B12??

Vitamine B12 tabletten voedsel fruit watermeloen zomerrecepten gezond

Vitamine B12 is een essentiële vitamine met meerdere functies en veel verschillende taken. Een tekort kan dus zeer ernstige gevolgen voor de gezondheid hebben. Omdat het niet door ons lichaam kan worden aangemaakt, is het een van de essentiële voedingsstoffen die we alleen via ons voedsel kunnen opnemen. De menselijke lever kan tussen 50% en 90% daarvan als reserve opslaan en indien nodig weer vrijgeven. Meestal kan dit geheugen meerdere jaren voorraden bevatten. De vitamine is echter alleen te vinden in dierlijk voedsel. Daarom lopen veganisten en vegetariërs extra risico op een vitamine B12-tekort.

Vitamine B12 Tabletten Injectie Voordelen Voedsel Gezondheid

Ons lichaam heeft slechts kleine hoeveelheden vitamine B12 nodig, maar het heeft nog steeds een groot effect op belangrijke aspecten van onze gezondheid. Als belangrijk co-enzym wordt het door alle cellen in het lichaam gebruikt en is het betrokken bij de opbouw van het hele zenuwstelsel. Bovendien vervult het veel verschillende functies en taken in het metabolisme, evenals bij ontgifting en bloedvorming. Het is ook essentieel voor de volgende processen in ons lichaam:.

 • Celverdeling
 • Synthese van DNA
 • Afbraak van schadelijk homocysteïne, dat ziekten zoals arteriosclerose voorkomt
 • Aanmaak van rode bloedcellen
 • Synthese van hormonen en neurotransmitters

Daarnaast is vitamine B12 ook van enorm belang voor onze hersenen. Veel wetenschappelijke studies tonen aan dat mensen met een tekort veel meer kans hebben om later dementie te krijgen.

Vitamine B12 dosering en dagelijkse behoefte

Vitamine B12 tabletten spuiten inname gezondheid bloedonderzoek

Hoeveel vitamine B12 je dagelijks nodig hebt, verschilt van persoon tot persoon en is afhankelijk van veel factoren. Volgens de Duitse voedingsvereniging voor adolescenten van 15 jaar en ouder en volwassenen ligt de aanbevolen dagelijkse dosis echter tussen 3 en 5 microgram. Aangezien slechts een fractie van de vitamine daadwerkelijk uit onze voeding wordt opgenomen, moet u – om aan de dagelijkse behoefte te voldoen – een veelvoud hiervan consumeren. Helaas is dit vaak niet mogelijk bij een dieet met vis, vlees en eieren. Het wordt daarom aanbevolen om de dagelijkse dosis over meerdere maaltijden in te nemen. Levensstijl, voeding en ook het milieu kunnen de inname negatief beïnvloeden en uw dagelijkse behoefte verhogen. Dit is het geval in de volgende situaties:

 • Tijdens zwangerschap en borstvoeding – Als er in deze periode een vitamine B12-tekort is, kan dit een negatief effect hebben op de ontwikkeling van de baby.

Vitamine B12-tekort Symptomen Oorzaken Gezondheid Bloedonderzoek Kosten

 • De ontvankelijkheid vertrekt met de toenemende leeftijd na.
 • Zonder twijfel leidt de stress ook tot een verhoogde dagelijkse behoefte.
 • Als je je lichaam omhoog houdt Train hoge prestaties, zette hem ook onder grote stress.
 • Alcohol gebruik – Tuurlijk, teveel alcohol is eigenlijk nooit goed. Maar zelfs kleine hoeveelheden kunnen de darmen, maag en lever belasten en op deze manier de opname van vitamines belemmeren.
 • De regelmatige inname van verschillende medicatie tast het slijmvlies in het maagdarmkanaal aan.

Vitamine B12-spiegels meten – de verschillende methoden

Vitamine B12 tabletten bloedonderzoek vitamine B12-tekort symptomen

Er zijn veel verschillende mogelijkheden om de concentratie te bepalen. De normale waarden in het bloed liggen tussen de 200 en 900 pg/ml.

 • Bepaling van vitamine B12 in bloedserum – Veel artsen meten nog steeds de totale bloedserumspiegels. Helaas is dit niet echt nuttig, in welk geval de inactieve B12, die ons lichaam niet kan gebruiken, ook wordt gemeten. Het kan dus zijn dat je totale waarde nog prima in orde is, maar in werkelijkheid is er al een vitamine B12-tekort.
 • De eenvoudigste methode is dat: Urine test, die u op internet kunt bestellen en eenvoudig thuis kunt doen.

Vitamine B12-tekort veroorzaakt symptomen Preventie B12-voedingsmiddelen

 • Holo-TC-test in bloed – Bij deze test wordt alleen de actieve vitamine B12 gemeten, zodat een tekort al in het begin kan worden vastgesteld en niet pas als de lichaamseigen voorraden al min of meer zijn geleegd.

Oorzaken van vitamine B12-tekort

Vitamine B12 voedsel vlees fruit gezond koken gezondheid vitamine B12-tekort

Een tekort komt vaak voor en kan iedereen treffen – niet alleen vegetariërs of veganisten. Volgens de statistieken wordt één op de tien in Duitsland getroffen. Een vitamine B12-tekort kan zelfs jaren onopgemerkt blijven voordat er significante fysieke symptomen kunnen optreden. Dienovereenkomstig kunnen zich hart- en vaatziekten, bloedarmoede of symptomen die verband houden met een verstoord zenuwstelsel ontwikkelen. Deze omvatten prikkelbaarheid, depressie, vermoeidheid en slaapproblemen. Het enige uitwendige teken is een lichte zweer in de mond. Het heeft veel meer dan andere mineralen en vitamines een gezonde darmflora nodig om optimaal opgenomen te worden. De intrinsieke factor wordt geproduceerd in het maagslijmvlies. Dit is een eiwit waar de vitamine zich aan hecht en zo naar de dunne darm kan worden getransporteerd.

Vitamine B12 vegan salade croutons gezonde recepten diner sinaasappelsap

Veel mensen hebben eigenlijk een slechte maag, meer alleseters dan veganisten. Het hoeft niet te gaan om een ​​maagaandoening, zoals gastritis, die ook kan leiden tot een vitamine B12-tekort. Maagzuur is genoeg – het zijn precies de vele zuurblokkers die de ontwikkeling van een tekort bevorderen. En nogmaals de meest voorkomende oorzaken op een rijtje:

 • chronische gastro-intestinale ontsteking
 • Deficiëntie van het intrinsieke factor-eiwit
 • regelmatig alcoholgebruik
 • Medicijnen innemen voor diabetes of te veel maagzuur

Symptomen van vitamine B12-tekort

Vitamine B12-tekort vegetarisch veganistisch voedsel met vitamine B12

De symptomen van een tekort komen meestal pas na vele jaren aan het licht, omdat er zoveel B12 in de lever wordt opgeslagen dat de behoefte ongeveer 3 jaar wordt gedekt.

 • De meest bekende symptomen zijn: Bleekheid, vermoeidheid en concentratieproblemen. Deze zijn het gevolg van bloedarmoede, ook wel pernicieuze anemie genoemd. Als de vorming van witte bloedcellen te laag is, is een verhoogde vatbaarheid voor infecties en een zwak immuunsysteem mogelijk.
 • Een tekort kan ook leiden tot stoornissen in het centrale zenuwstelsel. Deze worden veroorzaakt door abnormale gewaarwordingen zoals: Tintelingen en trillingen in de voeten en handen, beperkte mobiliteit en zintuiglijke stoornissen merkbaar. Een zeer vergevorderd tekort kan zelfs leiden tot verlamming.

Vitamine B12 voeding zuivelproducten yoghurt gezonde bosbessen

 • Brandende tong of een gladde rode tong en frequente verwondingen aan de slijmvliezen kunnen ook tekenen zijn van een vitamine B12-tekort.

Andere symptomen die kenmerkend zijn voor een B12-tekort zijn:

 • Gewichtsverlies en verlies van eetlust
 • Gastro-intestinale problemen
 • duizeligheid

Vitamine B12 voedingsmiddelen met een hoog gehalte

Vitamine B12 voeding vlees lam slager biologische voeding kopen

De vitamine B12 wordt nu geproduceerd door speciale micro-organismen en is bijna alleen te vinden in dierlijk voedsel – dat wil zeggen in vlees, vis, eieren en zuivelproducten. De grootste hoeveelheden worden voornamelijk aangetroffen in de ingewanden, vooral in de darmen, waar het wordt geproduceerd, en in de lever, waar het wordt opgeslagen. Hier een overzicht van de beste B12 leveranciers per 100 gram:

 • Lever – 60-80 microgram
 • Oesters – 14 microgram
 • Konijnenvlees – 10 microgram
 • makreel – 9 microgram
 • haring – 8,5 microgram
 • rundvlees – 5 microgram
 • Forel – 4,5 microgram
 • Camembert – 3 microgram
 • Emmentaler – 2,3 microgram
 • Roomkaas met korrels – 2 microgram

Vitamine B12 Voedsel Zuivelproducten Vitamine B12-tekort Symptomen

De hitte en lange bewaartijden zijn echt vergif voor vitamine B12. Aangezien tussen de 10 en 40% ervan verloren kan gaan als het verkeerd wordt bereid, moet u uw voedsel dienovereenkomstig behandelen. Je gerechten mogen daarom niet te heet worden gebakken en ook niet met te veel water worden gekookt. Alle vleeseters die voornamelijk goedkoop vlees van lage kwaliteit eten, kunnen ook een tekort hebben. De reden hiervoor is de intensieve veehouderij: de varkens en runderen die op stal worden gehouden, nemen geen vitamine B12 meer op uit de bewerkte voeding. Dit moet ze kunstmatig gevoerd worden en dat is bij goedkoop vlees helaas niet altijd gegarandeerd.

Vitamine B12 bij veganisten en vegetariërs

Vitamine B12 Voedsel Melk Eieren Boter Yoghurt Gezond Gewichtsverlies

Als u vegetariër bent, moet u elke dag voedsel zoals kaas en eieren eten om voldoende vitamine B12 binnen te krijgen. Yoghurt en andere zuivelproducten krijgen het ook, maar in zeer kleine hoeveelheden. Als gevolg hiervan ervaren de meeste vegetariërs zelden een tekort.

Vitamine B12 Vis Garnalen Veganistisch Eten Salade Hand Tattoo Cocktail

Bij veganisten ziet dat er helaas heel anders uit.Omdat de vitamine alleen in dierlijk voedsel zit, raden we je aan om je B12-gehalte regelmatig te laten controleren door je huisarts. Om een ​​mogelijk tekort te voorkomen, moet u B12-supplementen nemen en voedingsmiddelen consumeren waaraan de vitamine is toegevoegd, bijvoorbeeld sojamelk.

Vitamine B12 voedsel veganistisch fruitbrood tomaten courgette gezond afslanken

Steeds vaker vind je op verschillende websites of in sommige boeken informatie over plantaardig voedsel die zouden moeten voldoen aan de dagelijkse behoefte van veganisten. Sommige ervan zijn:

 • paddestoelen
 • Algen (nori, spirulina, chlorella)
 • Ongeschilde en ongewassen wortelgroenten zoals wortelen en rode biet
 • Melkzuurgroenten zoals zuurkool
 • Wilde planten
 • Gefermenteerde sojaproducten zoals miso en tempeh

Er zijn nog steeds geen duidelijke aanwijzingen – noch over het werkelijke B12-gehalte, noch over het type vitamine B12 dat het bevat (analogen of actieve B12). Bovendien wordt vaak aangenomen dat de vitamine die erin zit niet uit het betreffende voedsel komt, maar uit de onzuiverheden die tijdens het fabricage- of verwerkingsproces in het product terecht zijn gekomen..

Algen zijn een plantaardige bron van vitamine B12?

Vitamine B12 veganistische algen dagelijkse behoefte veganisten Vitamine B12-tekort symptomen oorzaken

Sommige soorten algen zouden vitamine B12 bevatten, maar er circuleert hier veel verkeerde informatie. Voor de bepaling is gebruik gemaakt van oude meetmethoden, die ook gelden voor de zogenaamde analogen. B12-analogen, ook wel pseudo-vitamine B12 genoemd, zijn moleculen die zo chemisch lijken op de echte vitamine dat ze zich aan dezelfde transportmoleculen binden. Deze zijn niet alleen totaal ineffectief, maar ze kunnen een tekort nog erger maken. Daarom raden veel onderzoekers over het algemeen af ​​om te vertrouwen op de plantaardige bronnen. De natuurlijke vitamine B12-supplementen zijn de veel veiligere optie!

Vitamine B12-supplementen

Vitamine B12 Spray Orale Levering Tabletten Gezondheid Bamboe Handtas

Als je gezond en uitgebalanceerd eet en aan je dagelijkse behoeften voldoet, is er geen reden om ook vitamine B12-supplementen te nemen. Maar als dat niet het geval is, zijn er nu veel verschillende manieren om je geheugen aan te vullen.

 • Vitamine B12 tabletten zijn de meest voorkomende vorm van administratie. De werkzame stof komt ons lichaam binnen via de dunne darm. Sommige producten zijn verkrijgbaar in de vorm van capsules, die het voordeel hebben dat ze geen andere stoffen bevatten dan de werkzame stof en cellulose. Er wordt slechts wat biologisch rijstmeel gebruikt als extra vulmiddel, omdat de hele capsule niet met de vitamine kan worden gevuld. Er zijn ook zuigtabletten, die via het mondslijmvlies worden opgenomen. Het enige nadeel daarvan is dat ze op smaak zijn gebracht met zeer sterke fruitsmaken, wat natuurlijk een kwestie van smaak is.
 • Vitamine B12 druppels worden onder de tong gedruppeld en daar een paar minuten laten staan ​​en bevatten vaak minder toevoegingen dan de tabletten. Sommige fabrikanten gebruiken echter glycerine van dierlijke oorsprong, waardoor deze producten ongeschikt zijn voor veganisten en vegetariërs.

Vitamine B12 onderzoek bloedonderzoek groot bloedbeeld kost huisarts

 • Vitamine B12-injecties is een goed alternatief voor iedereen wiens lichaam de ingenomen vitamine niet oraal kan gebruiken. Deze worden in de spier gegeven en zijn nauwelijks merkbaar, dus ze zijn ook draaglijk voor mensen die niet zo van injecties houden. Vitamine B12-injecties worden meestal op zeer lage niveaus gebruikt, wat niet meer of slechts heel langzaam kan worden verbeterd met tabletten.
 • Er zijn nu ook op de markt Neusdruppels op basis van vitamine B12 op oliebasis.

Vitamine B12-tekort Veganistisch plantaardig voedsel Vitamine B12-onderzoek