Zegen u

Wat te doen bij brandend maagzuur? 10 huismiddeltjes die de symptomen onmiddellijk verlichten

Een drukkend gevoel in de maag, een scherpe pijn in het borstbeengebied: de symptomen van brandend maagzuur zijn bij iedereen bekend. Volgens onderzoeken heeft 40% van de Fransen, Engelsen, Italianen en Duitsers last van symptomen van brandend maagzuur. Ongeveer een vijfde meldde slapeloosheid en de helft van de getroffenen moest hun eetgewoonten veranderen. Wat veroorzaakt brandend maagzuur eigenlijk, wat kunt u doen aan brandend maagzuur en welke huismiddeltjes kunnen snel en effectief verlichting bieden? We nemen de vragen onder de loep.

Wat veroorzaakt brandend maagzuur??

Wat veroorzaakt maagzuur, schets maagsap en sluitspieren?

De slokdarm is in feite een buis die verantwoordelijk is voor het transport van voedsel van de keel naar de maag. Aan het einde van de slokdarm bevindt zich een sluitspier die slechts kort opengaat om voedsel in de maag te laten en dan weer sluit. In de maag breekt het zuur het voedsel in stukjes. Dit maagzuur heeft een pH van 1, dus het is erg agressief. Gelukkig wordt de maag beschermd door een speciaal slijmvlies.

Wat veroorzaakt brandend maagzuur?? Wanneer de sluitspier niet goed sluit, stroomt maagzuur terug in de slokdarm. In tegenstelling tot de maag heeft de slokdarm geen beschermende slijmvlieslaag. Als dit af en toe gebeurt, is het niet gevaarlijk voor het spijsverteringskanaal. Op den duur kan het maagzuur schade aan de slokdarm veroorzaken. Als het vlam vat, kan het snel gevaarlijk worden en in het ergste geval zelfs kanker veroorzaken. Tijdige behandeling kan het probleem oplossen!.

Hoe voelt brandend maagzuur Symptomen en klachten

Hoe voelt brandend maagzuur?? De typische symptomen van brandend maagzuur beginnen kort na het eten. De meeste getroffenen melden een oplopende pijn in het onderste deel van de slokdarm en een gevoel van druk in de buik. Patiënten die ‘s avonds brandend maagzuur hebben, hebben de volgende ochtend een droge hoest en keelpijn.

Wat veroorzaakt brandend maagzuur en hoe voelt brandend maagzuur?

Wat allemaal maagzuur veroorzaakt?? De mogelijke triggers zijn onderverdeeld in drie groepen:

 • Voedingsmiddelen die brandend maagzuur veroorzaken en de overmatige productie van maagzuur bevorderen, zijn onder meer: ​​gefrituurd voedsel, uien, gistgebak, vet vlees, pittige gerechten, frisdranken, hoog alcoholgebruik, meer dan 2-3 kopjes koffie per dag.
 • Gestresst en hectisch leven van alledag: In de hectiek van alledag is er nauwelijks tijd om rustig te gaan zitten en te eten. Wie te snel eet, consumeert vaak meer dan hij nodig heeft. De grote maaltijden in combinatie met weinig beweging leiden tot brandend maagzuur.
 • Te weinig water drinken: Water kan maagzuur verdunnen en brandend maagzuur verminderen.

Waarom heb ik elke nacht brandend maagzuur?? Zolang er geen ziekte is, zijn uitgebreide maaltijden verantwoordelijk voor veelvoorkomend maagzuur. Bepaalde maagaandoeningen zoals een prikkelbare maag, ontsteking van het maagslijmvlies of reflux kunnen ook brandend maagzuur veroorzaken. Deze ziekten moeten zeker worden behandeld. Daarom moet je altijd een arts raadplegen als je vaak last hebt van brandend maagzuur, d.w.z. 2-3 keer per week.

Wat te doen bij acuut brandend maagzuur??

Wat te doen bij acute brandend maagzuur, meer bewegen en wandelen?

Heb je te veel gegeten en is acuut brandend maagzuur het gevolg? Dan rijst de vraag: “Wat verlicht brandend maagzuur?” Er zijn verschillende trucs en huismiddeltjes die kunnen helpen bij acute brandend maagzuur. Om de symptomen snel te verlichten, raden de meeste artsen aan om verschillende methoden te combineren. Doe bijvoorbeeld eerst je riem af, drink dan een glas water, loop een half uur kauwgom. Ga dan ‘s avonds op je linkerzij liggen.

Deze trucs bieden snelle hulp bij symptomen van brandend maagzuur:

Rechtop zitten: Ga op een stoel zitten met een hoge rugleuning, let op je zithouding.

Oefening: loop een uur. Neem af en toe een korte pauze en drink tussendoor langzaam lauw water.

Luchtige kleding: zit de kleding te strak om de buik? Dan loont het de moeite om je riem te verwisselen of in ieder geval af te doen.

Wat helpt direct tegen brandend maagzuur? Drink water of thee, maar doe het goed

Wat helpt tegen brandend maagzuur Tips voor thee of water drinken

Drink lauw water of kruidenthee (zie de lijst met huismiddeltjes hieronder) in kleine hoeveelheden. Drink alleen zittend zodat het langzaam door de slokdarm stroomt en eventueel aanwezig voedsel en maagzuur wegspoelt.

Kauwgom bevordert de speekselvorming en heeft een vergelijkbaar effect als water – het speeksel wordt ingeslikt, stroomt door de slokdarm en kan voedselresten en maagzuur wegspoelen.

Ernstig brandend maagzuur, wat te doen?? 

Voor verlichting van hevige pijn en een branderig gevoel kunt u voedsel eten dat zetmeelrijk is, zoals wit brood, gebak en koekjes. Ze zullen het overtollige maagzuur absorberen.

Welke huismiddeltjes helpen bij oesofagitis??

Ernstig brandend maagzuur aan de linkerkant slapen met het bovenlichaam omhoog

Kruidenthee gemaakt van kamille of marshmallow kan helpen bij oesofagitis. Het is belangrijk dat je de thee lauw en langzaam drinkt.

Slapen met je bovenlichaam omhoog: matrassen tegen reflux of bedden met verstelbare lattenbodems kunnen verlichting bieden.

Slapen aan de linkerkant. Het diafragma waar de sluitspier zich bevindt, is iets naar rechts gebogen. Dus als u op uw linkerzij ligt, zal het maagzuur veel moeilijker wegvloeien.

Huismiddeltjes voor brandend maagzuur: wat werkt en wat niet??

Maagzuurmelk helpt niet

Er zijn tal van huismiddeltjes die zijn ontworpen om brandend maagzuur te verlichten. Ze komen echter niet allemaal hun beloften na. Melk heeft volgens de onderzoekers bijvoorbeeld weinig of geen effect. Daarentegen blijkt de milde mosterd een zeer effectief middel om pijn te verlichten. Voor de beste resultaten kunt u een korte wandeling maken nadat u deze heeft genomen.

Milde mosterd tegen brandend maagzuur: Mosterd bevat belangrijke oliën die verschillende functies hebben. Ze voorkomen de verdere vorming van maagzuur en bevorderen de afscheiding van speeksel. Als preventieve maatregel kunt u eenmaal per dag voor het avondeten 1 theelepel mosterdzaad nemen. Bij acute pijn kun je de mosterdzaadjes vervangen door mosterdpasta.

Helpt melk tegen brandend maagzuur? Veel mensen geloven dat koemelk de brandende pijn kan verlichten. De laatste onderzoeken tonen echter precies het tegenovergestelde aan: melk heeft een pH-waarde onder de 7 en kan daarom maagzuur niet neutraliseren. In sommige gevallen kan het zelfs maagzuur veroorzaken. Maar waarom zweren sommige mensen erbij? Artsen vermoeden dat melk kan helpen bij brandend maagzuur door maagzuur uit de slokdarm te spoelen. Het zou echter veel effectiever zijn als u een glas kruidenthee of lauw, stilstaand water drinkt.

Frisdrank voor brandend maagzuur hoe vaak en wanneer huismiddeltjes innemen?

Frisdrank is de magische kogel tegen brandende pijn. Voeg eenvoudig 1 theelepel bakpoeder toe aan een glas lauw water, roer goed totdat de baking soda volledig is opgelost en drink langzaam. Voorzichtigheid is echter geboden bij het gebruik: neem zuiveringszout slechts voor een korte tijd, maximaal eenmaal per dag en tweemaal per week.

Huismiddeltjes voor brandend maagzuur: banaan, gekookte aardappel en andere voedingsmiddelen die zetmeel bevatten. Het beste is om eerst een banaan of een aardappel te eten en dan een half uurtje te gaan wandelen. Je kunt dan een glas lauw, stilstaand water drinken.

Wat helpt bij brandend maagzuur? Lijnzaadthee blijkt een zachte en effectieve remedie voor brandend maagzuur te zijn. Kook eenvoudig 300 ml water, doe de lijnzaad in een theepot en giet het water erover. Laat de thee ongeveer een kwartier trekken en zeef dan. Verdeel de thee in drie kopjes en drink een kopje in kleine slokjes voor elke hoofdmaaltijd.

Wat kan ik doen aan terugkerend maagzuur??

Wat te doen bij brandend maagzuur tijdens de zwangerschap?

Als maagzuur af en toe optreedt, kunnen huismiddeltjes helpen. Maar wat kunt u doen aan terugkerend maagzuur? Het hangt vooral af van de oorzaak van het brandend maagzuur.

Wat helpt tegen brandend maagzuur tijdens de zwangerschap??

Huismiddeltjes voor brandend maagzuur tijdens de zwangerschap

Zwangere vrouwen moeten beslist eerst advies inwinnen bij hun arts. Zolang hij niets anders voorschrijft en er geen bezwaar tegen heeft, mag je 30 minuten na elke maaltijd appels, gekookte aardappelen en bananen eten tegen brandend maagzuur en een glas lauw water in kleine slokjes drinken. Deze tips helpen het voorkomen:

1. Draag comfortabele, luchtige kleding. Draag geen strakke broek of riem!

2. Rechtop zitten tijdens het eten. Zo kan het voedsel sneller in de maag komen en komt het dan niet meer omhoog.

3. Maak een korte wandeling ongeveer een kwartier na het eten. Brandend maagzuur kan in slechts 15 minuten worden voorkomen.

4. Vermijd een grote maaltijd in de avond. Het is het beste om drie uur voor het slapengaan te stoppen met eten en alleen water te drinken in kleine slokjes. Als dat niet kan, eet dan een banaan, een gekookte aardappel of een sneetje wit brood.

5. Verander de slaaphouding en til het bovenlichaam iets op met een kussen. Anti-reflux matrassen kunnen ook symptomen verlichten.

6. Als de pijn hevig is, kun je heet water over een eetlepel havermout gieten en opeten.

Brandend maagzuur na inspanning

Maagzuur na het sporten Tips en goede voeding

Om brandend maagzuur na het sporten te voorkomen, moet u vlak voor het sporten letten op wat u eet. Vertrouw bij dergelijke voedingsmiddelen op een licht verteerbaar, vetarm en vezelarm dieet. Giet bijvoorbeeld heet water over een handvol malse havermout en meng met fruitpuree voor baby’s. Als je wilt, kun je 1 el yoghurt door elkaar roeren. Wacht ongeveer twee en een half uur nadat je hebt gegeten voordat je naar de sportschool gaat.

Wat te eten bij brandend maagzuur??

Wat te eten voor brandend maagzuur Tips Voedsel

In sommige gevallen is het nodig om uw dieet volledig om te gooien. Het is bijvoorbeeld erg belangrijk dat de maaltijden gelijkmatig over de dag worden verdeeld. De experts raden aan om vaker kleine porties te eten, zodat lunch en diner kleiner zijn. Intermitterend vasten kan ook helpen om eetgewoonten te veranderen.

Een belangrijk onderdeel van het menu bestaat uit:

 • Vetarme vleesproducten
 • Magere melk, yoghurt en kaas
 • Kamillethee in plaats van koffie
 • Zuurarme groenten zoals wortelen, komkommer, sla, spinazie, broccoli
 • Fruit zoals appel, ananas, peer, bessen
 • Gedroogd fruit zoals dadels en rozijnen
 • aardappelen
 • volkoren producten

U dient de gerechten met zo min mogelijk vet te bereiden. Koken, koken en stoven in plaats van frituren. Vermijd hete kruiden volledig. Zout het voedsel spaarzaam. Vermijd frisdranken, in plaats daarvan maak je smoothies. Drink alleen stilstaand water om een ​​opgeblazen gevoel te voorkomen. Eet langzaam, kauw het voedsel zorgvuldig. Verminder indien mogelijk de dagelijkse stress. Beweeg regelmatig of ga in ieder geval wandelen.