Zegen u

Wat te eten bij brandend maagzuur? Hoe een vezelrijk dieet de symptomen kan verlichten

Na een bijzonder stevige maaltijd met pittige of vette gerechten, krijgt de maag er ineens zin in: ieder van ons heeft minstens één keer in ons leven pijnlijke maagzuur gevoeld. Dit is een reflux waarbij de maagsfincter niet goed functioneert en maagzuur in de slokdarm komt. Het pijnlijke brandende gevoel neemt toe wanneer u gaat liggen of wanneer de kleding tegen uw buik drukt. Hoewel er een aantal medicijnen en huismiddeltjes zijn die kunnen helpen bij acuut brandend maagzuur. Als u echter vaak dergelijke klachten heeft, moet u uw dieet aanpassen. Als je je afvraagt ​​wat je moet eten tegen brandend maagzuur, lees dan verder!

Een vezelrijk dieet voor brandend maagzuur: waarom het werkt

Hoe zit het met brandend maagzuur en vettig voedsel vermijden?

Het eten van een vezelrijk dieet kan brandend maagzuur helpen verlichten. Tenminste, dat beweren Russische onderzoekers die een studie hebben uitgevoerd. De resultaten zijn gepubliceerd in het World Journal of Gastroenterology. De wetenschappers ontdekten dat mensen die een dieet volgen dat rijk is aan suiker en vet en zelden groenten, fruit en noten of havermout eten, een aanzienlijk langzamere spijsvertering hebben. Hoe snel de maag leeg raakt, hangt voornamelijk af van de hoeveelheid voedsel die je eet. Bij een lichte maaltijd duurt het niet langer dan twee uur, bij een grote maaltijd kan het tot 5 uur duren. Hoe langzamer de maag leegt, hoe meer protonen er vrijkomen uit het maagslijmvlies. Uiteindelijk versnelt de maagzuurproductie, dringt het zuur vaker de sluitspier binnen en treedt reflux op. Dat is de reden waarom artsen en voedingsdeskundigen afraden om te veel te eten en in plaats daarvan meerdere keren per dag kleine porties te consumeren.

Juist daarom wordt er veel belang gehecht aan een gezonde voeding. Vezelrijke voedingsmiddelen bevatten meestal weinig vet en kunnen daarom de productie van maagzuur verminderen. Ze bevatten ook prebiotica, waardoor probiotica gemakkelijker worden opgenomen en de spijsvertering wordt verbeterd.

Het vezelrijke dieet verbetert de werking van de onderste slokdarmsfincter

Vezelrijk voedsel voor brandend maagzuur

De vezelrijke voeding vervult nog een belangrijke functie. De voedingsvezels binden de nitraatoxiden in vet en gekruid voedsel en verminderen zo hun negatieve effect op de slokdarmsfincter. Ongezond eten kan na verloop van tijd leiden tot ontspanning van de sluitspier. De spieren bij de ingang van de maag kunnen niet meer goed sluiten en zo kan het maagzuur in de slokdarm komen. Wie kiest voor een vezelrijk dieet zorgt er daarentegen voor dat de spieren beter gaan functioneren.

Tip: om reflux te onderdrukken, moet je elke dag ongeveer 35 g voedingsvezels innemen.

Een vezelrijk dieet kan ook maagzuur neutraliseren

Havermout bevat vezels en helpt brandend maagzuur te verlichten

Maar een vezelrijk dieet kan veel meer. De onderzoekers beweren dat bepaalde vezels maagzuur kunnen neutraliseren. Dus als je havermout, volkoren brood en volkoren rijst in je dieet opneemt, doe je iets goeds voor je maag.

Meer voedingsmiddelen die effectief zijn bij brandend maagzuur

Wat te doen tegen brandend maagzuur Slaap niet op je rug

De bevinding dat vezelrijk voedsel effectief is bij brandend maagzuur is niet verrassend. Er zijn een aantal voedingsmiddelen die het ongemak effectief kunnen verlichten. Waaronder:

1. Drink stilstaand water. Maar alsjeblieft geen koffie, geen alcohol en geen sappen. Yoghurt is ook taboe omdat het de situatie kan verergeren. Melk, dat tot voor kort werd beschouwd als de belangrijkste remedie tegen brandend maagzuur, zou ook weinig of niet effectief zijn. Er zijn al verschillende onderzoeken die aantonen dat melk weinig of geen effect heeft.

2. Zuiveringszout opgelost in stilstaand water kan ook helpen. Gebruik dit huismiddeltje echter alleen na overleg met uw huisarts en slechts zelden. De kruidenbitters, die normaal gesproken de spijsvertering zouden moeten stimuleren, zijn niet effectief bij brandend maagzuur.

Wat te doen tegen brandend maagzuur Eet gezond in een restaurant

3. Als je maagzuur wilt voorkomen, ga dan na een lange maaltijd een half uur wandelen. Een dutje daarentegen kan de zaken verergeren omdat maagzuur in de slokdarm stroomt als we gaan liggen.

4. Zetmeelrijke voedingsmiddelen zoals beschuit, gebakken aardappelen of suikervrije babykoekjes zijn zeer effectief tegen brandend maagzuur omdat ze maagzuur kunnen binden.

5. Bepaalde soorten noten kunnen ook maagzuur binden. Amandelen zijn bijvoorbeeld erg goed en kunnen effectief zijn in het verlichten van ongemak als je ze heel langzaam kauwt. Eet niet meer dan 2-3 eetlepels amandelen per keer.

6. En als je onderweg bent en geen van bovenstaande voedingsmiddelen hebt, is kauwgom een ​​noodoplossing. Neem altijd een pakketje mee. De kauwgom stimuleert de aanmaak van speeksel en we slikken vaker. Het speeksel kan ook maagzuur neutraliseren.

Wat te doen bij brandend maagzuur? Preventietips

Als u vaak last heeft van brandend maagzuur, moet niet alleen uw dieet worden gewijzigd. Je moet ook veel wennen. Hier zijn enkele tips om brandend maagzuur in het dagelijks leven te voorkomen.

  1. Eet niet te veel. Zes keer per dag kleine porties zijn beter dan drie grote porties.
  2. Langzaam eten. Kleine hapjes leiden sneller tot verzadiging en je eet beduidend minder.
  3. Vermijd het volgende: dranken die cafeïne bevatten, gefrituurd voedsel, fastfood, romige sauzen, volle melk, chocolade, pepermunt.
  4. Wees voorzichtig met wat je eet, ook als je uit eten gaat met vrienden.
  5. Ga niet liggen direct na het eten.
  6. Slaap niet op je rug omdat deze slaaphouding druk uitoefent op je buik.
  7. Niet roken.
  8. Drink niet te veel alcohol. Het is beter om de alcoholische dranken te verdunnen met water.
  9. Draag comfortabele kleding die niet tegen je buik drukt.
  10. Leef zo ​​stressvrij mogelijk.