Zegen u

Welke bril voor presbyopie? Tips voor het kiezen van de juiste leesbril

Is lezen moeilijk geworden? Moet je knipperen om de kleine lettertjes te lezen? Worden uw ogen snel vermoeid bij het lezen van uw favoriete boek? Op oudere leeftijd klagen veel mensen over een verminderd gezichtsvermogen van dichtbij. Presbyopie is hier meestal debet aan. Deze aandoening treft de meeste mannen en vrouwen ouder dan 40 jaar en houdt verband met dagelijkse activiteiten zoals lezen, schrijven of internetten. Gelukkig kan het probleem heel eenvoudig worden opgelost met een visueel hulpmiddel. In dit artikel leest u waar u op moet letten bij het kiezen van een bril voor presbyopie.

Wat is presbyopie??

Welke bril tips voor presbyopie

Vanaf de leeftijd van 40 jaar treedt het natuurlijke verouderingsproces van de ogen in. Hierdoor kun je van dichtbij niet meer zo scherp zien en lijken je ogen van dichtbij naar veraf langzamer scherp te stellen. Deze aandoening wordt presbyopie of presbyopie genoemd en treedt op ongeacht bestaande visuele beperkingen. Het beïnvloedt meestal beide ogen in dezelfde mate.

Er zijn twee belangrijke redenen voor presbyopie. Enerzijds is hiervoor de veroudering van de ooglens verantwoordelijk, waardoor deze zijn elasticiteit verliest en zich niet meer kan aanpassen aan objecten op verschillende afstanden. Aan de andere kant neemt het vermogen van het oog om te accommoderen af ​​met de leeftijd, wat leidt tot wazig zicht dichtbij of veraf. Met een individueel vervaardigde leesbril presbyopie kan snel en effectief worden gecorrigeerd.

Wanneer heb ik een leesbril nodig??

Wat is presbyopie en waarom ontstaat het?

Presbyopie is een veelvoorkomende aandoening die niet bij iedereen wordt opgemerkt. De eerste tekenen verschijnen meestal op 40-jarige leeftijd, maar er zijn ook mensen die er slechts in geringe mate last van hebben. Hier hebben we een aantal indicatoren opgesomd die spreken voor de noodzaak van een leesbril:

  • Lezen wordt stressvoller en je ogen worden snel vermoeid.
  • Bij het lezen vervagen de letters voor de ogen.
  • Om een ​​tekst te lezen, moet je hem steeds verder van je ogen houden.
  • Je krijgt vaak hoofdpijn tijdens het lezen.

Als deze symptomen aanwezig zijn, kan een leesbril u helpen genieten van lezen ondanks presbyopie.

Hoe kies je de juiste bril voor presbyopie?

Leesbril met metalen montuur voor presbyopie

Een leesbril kiezen kan een hele uitdaging zijn. De verscheidenheid aan monturen, brillen en coatings is vrij groot en je verliest snel de zaken uit het oog. Veel mensen kiezen gewoon voor een kant-en-klare bril uit de drogisterij, wat het slechte gezichtsvermogen echter verder kan verergeren. De belangrijkste dingen om te overwegen bij het kiezen van uw leesbril zijn hieronder samengevat:.

Doe een oogtest

Ogen laten onderzoeken oogtest

Een leesbril is alleen goed als deze precies is aangepast aan uw oogafwijking. En de enige manier om erachter te komen wat uw gezichtsvermogen is, is door een oogtest bij de opticien. Experts adviseren vanaf 40 jaar om uw ogen minimaal één keer per jaar te laten onderzoeken. Na de oogtest kunt u aan de hand van uw eigen zichtwaarden de juiste leesbril bestellen.

Gebruik geen kant-en-klare glazen

Kant-en-klare leesbrillen worden niet aanbevolen door experts

Kant-en-klare leesbrillen zijn alleen geschikt voor noodgevallen, mocht er iets met uw conventionele bril gebeuren. Als permanente oplossing zijn ze klaar niet aan te bevelen, omdat ze gestandaardiseerde dioptriegetallen hebben en meestal niet precies in onze ogen passen. Deze goedkope alternatieven zijn volledig ongeschikt, vooral voor mensen die al ametropie hebben.

Kies de juiste bril

langwerpige monturen zijn beter geschikt voor een leesbril

Als u naast presbyopie geen andere visuele beperkingen heeft, is een bril met een plat montuur en langwerpige glazen beter geschikt voor u dan een groter model. Dankzij de smalle lenzen kijk je eenvoudig over de bril heen in de verte zonder dat je deze hoeft af te zetten. Wil je daarentegen verschillende sterktes combineren in één bril, dan ben je beter af met grote glazen en varifocale lenzen..

Metaal of plastic?

Bril voor presbyopie leesbril voor het lezen van boeken

Bij het kiezen van het montuur spelen uw persoonlijke voorkeuren een rol. Kunststof monturen zijn er in een grote verscheidenheid aan kleuren en stijlen en kunnen je bril omtoveren tot echte modeaccessoires. Lichtmetalen en titanium monturen daarentegen zijn discreet en bieden maximaal comfort.