Zegen u

Witte vlekken op de nagels: alleen puistjes of een symptoom van een ziekte?

witte vlekken verwijderen hebben mooie manicure

Nagels zijn het eerste waar je op moet letten bij een handdruk. Het is daarom belangrijk dat de manicure er ook zonder lak goed uitziet. Maar hoeveel moeite je ook doet, er verschijnen zo nu en dan witte vlekken op je nagels. Voor velen zijn het niets meer dan vervelende puistjes, maar sommigen geloven dat ze op een ziekte kunnen duiden. Vaak wordt zelfs een calciumtekort als oorzaak vermoed. We nemen het cosmetische probleem onder de loep en vatten de oorzaken, mogelijke behandelingen en preventieve maatregelen voor u samen. We proberen ook de mythes rond de witte vlekken op te sporen.

Witte vlekken op de nagels hebben meestal een onschuldige oorzaak

witte vlekken verwijderen tips trucs

Witte vlekken op de nagels hebben meestal een volkomen ongevaarlijke oorzaak. Stoten of knijpen kan de nagelplaat tijdelijk beschadigen, waardoor er holtes ontstaan. Het zijn juist deze luchtbellen die tot verkleuring leiden en bepaalde gebieden wit doen lijken. De aangetaste hoornlagen groeien echter na verloop van tijd weer aan elkaar en de witte vlekken verdwijnen. Geen behandeling nodig, de smet kan desgewenst met vernis worden weggewerkt.

witte vlekken verwijderen vingernagels tips mythen zorg

Deze tips helpen je om de kleine, onzichtbare trauma’s op de nagels in de toekomst te vermijden:

1. Zorg er bij het uitvoeren van een manicure altijd voor dat u de nagelriemen niet te hard naar achteren duwt. Je mag de nagelriem ook nooit helemaal verwijderen.

2. Draag comfortabele schoenen, te strakke schoenen kunnen de nagels beschadigen.

3. Knip de nagels niet met een nagelknipper, vijl ze regelmatig. Een glasvijl is de zachtste manier om je vingernagels in vorm te krijgen zonder te barsten. Vijl de nagels vanaf de zijkanten naar het midden toe.

witte vlekken nagels vingers verzorgingstips trucs

4. In sommige gevallen kunnen witte vlekken duiden op een droge nagelplaat. Voor de zekerheid loont het dan om een ​​nagellakremover zonder aceton te gebruiken en af ​​en toe de nagels in te smeren met jojoba- of kokosolie. Een nagellakpauze kan soms wonderen doen en echt veel helpen voor de snelle regeneratie van de nagels.

5. Of het nu in huis of in de tuin is: probeer altijd je handen en nagels te beschermen tegen stoten. Draag doorn- en prikbestendige tuinhandschoenen en wees vooral voorzichtig bij het hanteren van gereedschap.

Als u zich aan deze basisregels houdt en nog steeds nieuwe witte vlekken op uw nagels ziet, of als de vlekken na verloop van tijd niet “afdwalen” maar op dezelfde plaats blijven, is het voor de zekerheid de moeite waard om uw arts te bezoeken.

Witte vlekken op de nagels: mythen en waarheid

witte vlekken nagels puistjes geen ziekte

Mythe: De vervelende vlekken zijn te wijten aan een gebrek aan voedingsstoffen, vaak is er sprake van een calciumtekort. Een tekort aan andere belangrijke sporenelementen of vitamines zoals vitamine B wordt vaak vermoed. Vrienden en familie adviseren je dan om je eetpatroon aan te passen.

Waarheid: De witte vlekken zijn niet te wijten aan slechte voeding. De vingernagels zijn grotendeels gemaakt van keratine, een eiwit. Om ervoor te zorgen dat het lichaam gezonde vingernagels kan produceren, heeft het vitamines van de B-groep nodig, zoals biotine, die in veel voedingsmiddelen van plantaardige en dierlijke oorsprong worden aangetroffen. Voorbeelden hiervan zijn noten, sojabonen, lever, eidooiers en gist. Zelfs als er een onderaanbod is, wat zeer zeldzaam is in Europese landen, worden de nagels broos en verkleuren ze niet.

Voorkom witte vlekken op vingernagels Doe je eigen manicure

De menselijke nagels bestaan ​​uit slechts 0,03% calcium, daarom gaan de wetenschappers ervan uit dat calciumpreparaten geen effect hebben. Calciumtekort heeft ook andere symptomen. Typisch hiervoor zijn een droge huid, haaruitval en spierkrampen.

Vijl witte vlekken op vingernagels Vermijd stoten

Mythe: De witte vlekken duiden op een ziekte. Neem zeker contact op met je huisarts en laat je onderzoeken.

Waarheid: Het is eigenlijk niet zo dramatisch als het klinkt. Want witte vlekken op de vingernagels hebben vaak heel andere redenen. Artsen leggen uit dat het slechts zeer zelden een ziekte kan zijn. De medische bevoegdheden onderscheiden:

Witte vlekken om vingernagels te verbergen, vermijd manicures

1. Transversale leukonychia: dit beschrijft verkleuring van de nagels. Het komt voor met witte banden die de breedte van de nagelplaat overspannen en die parallel lopen aan de witte nagelmaan. De oorzaak van deze witte banden is vaak een klein trauma op het nageloppervlak, bijvoorbeeld veroorzaakt door een manicure of strakke schoenen. Zeer zelden kunnen ze optreden als gevolg van chemotherapie. Mazelen, malaria, stofwisselingsstoornissen of herpesvirussen Herpesvirussen kunnen zelden verkleuring veroorzaken. In alle gevallen is geen verdere behandeling nodig omdat de aangetaste plekken zullen uitgroeien.

2. Antibiotica kunnen op korte termijn een witte verkleuring veroorzaken. Ook in deze gevallen is geen behandeling nodig zolang de dermatoloog geen andere oorzaak kan vinden.

3. Volledig witte nagels zijn soms een teken van koorts, nier- of leverfalen en moeilijke eiwitopname. In deze gevallen zijn het echter meestal niet de kleine wolken, maar eerder grote vlekken met een onregelmatige rand die zich over de helft of zelfs de hele nagelplaat uitstrekken. Naast de witte vlekken hebben mensen met nier- of leverproblemen veel andere symptomen.

In principe kan het worden gecombineerd: bij gezonde mensen die geen andere symptomen hebben, zijn witte vlekken op de nagels een puur cosmetisch probleem. Iedereen die andere klachten heeft, of als er plotseling veel witte vlekken verschijnen en er steeds weer nieuwe vlekken op de nagels te zien zijn, is het de moeite waard om naar uw huisarts te gaan.

vermijd witte vlekken op nagels tips trucs