Zegen u

Zelf een mondkapje met filter maken: Welke huishoudelijke artikelen passen het beste bij een ademmasker?

Er is momenteel veel informatie over mondkapjes. Sinds de verspreiding van het coronavirus in Europa wordt er steeds weer over gesproken. De verwarring is groot, want onder een ademmasker worden zowel de speciale FFP-maskers als het chirurgische gezichtsmasker genoemd. Zelfs zelfgemaakte alternatieven zijn verkrijgbaar in tal van online winkels. Of en hoe goed deze varianten daadwerkelijk beschermen, is controversieel. We proberen de vraag te verduidelijken en uitleggen hoe je zelf een gezichtsmasker met filter kunt maken van huishoudelijke artikelen. Wetenschappers van de Universiteit van Cambridge deden een onderzoek naar de Mexicaanse griep en testten of zelfgemaakte ademhalingsmaskers echt effectief kunnen beschermen tegen infectie.

Gezichtsmasker met filter: Welke soorten ademmaskers zijn er??

Maak zelf een mondbeschermermasker Instructies voor het naaien

Voordat we je uitleggen hoe je zelf een gezichtsmasker met filter kunt maken van huishoudelijke artikelen, gaan we dieper in op de verschillende maskertypes. Dit is erg belangrijk omdat elk type masker voor een ander doel wordt gebruikt. Er zijn drie soorten maskers:.

1. De eerste zijn de non-woven ademmaskers die tijdens een operatie door artsen in ziekenhuizen worden gedragen. De mond- en neusbeschermingsmaskers bestaan ​​uit drie lagen: de binnenste voelt prettig aan, de middelste filtert de fijne deeltjes uit de lucht, waaronder virussen en bacteriën, de buitenste heeft een vloeistofafstotende werking. Ze beschermen niet de medische professionals, maar de patiënt tegen infectie met virussen en bacteriën. In verband met het coronavirus worden deze unieke mondkapjes zonder filters gedragen door zieke mensen. Als de besmette persoon hoest of niest, vangt het masker de druppeltjes op en voorkomt zo dat andere mensen besmet raken. Deze maskers moeten regelmatig worden vervangen volgens de instructies van de fabrikant.

Mondbeschermermasker met een zelfgemaakt filter beschermt je echt

Als het eenmalige chirurgische ademhalingsmasker wordt bevochtigd door onze adem of hoest, kan het de anderen niet langer effectief beschermen. De beschermende maskers beschermen dus niet de gezonde mensen. Waarom was de bevolking in China dan verplicht zulke beschermende maskers te dragen? Als iedereen echt mondkapjes draagt, kan in theorie de verspreiding van Covid-19 worden afgeremd. Aangezien er zogenaamd veel besmette mensen zijn zonder symptomen die anderen zouden kunnen besmetten, zou deze beschermende maatregel echt nuttig kunnen zijn. In Europa en Duitsland raden de autoriteiten het echter af. Want het helpt echt niet als de helft of zelfs 80% van de bevolking zulke gebitsbeschermers draagt. Inmiddels zijn er onderzoeken beschikbaar dat mensen die een ademmasker dragen een vals gevoel van veiligheid kunnen creëren. Omdat je voor de eerste keer moet wennen aan het dragen van een beschermend masker, raak je in het begin vaker je gezicht aan. Dit kan leiden tot een uitstrijkje.

2. Het FFP gezichtsmasker met filter is gemaakt van een speciaal materiaal en voorzien van een ventiel. Ze voorkomen dat virussen zoals Covid-19 er doorheen komen. Daarom worden ze vooral gedragen door medisch personeel in ziekenhuizen. Op dit moment worden ze daarom beschouwd als een effectieve beschermingsmaatregel bij nauw contact met besmette mensen. Deze maskers worden ook gedurende een bepaalde tijd gedragen, die wordt aangegeven door de fabrikant of door de lokale autoriteiten. Daarna moeten ze worden vervangen door nieuwe. De meeste FFP-maskers zijn bedoeld voor meervoudig gebruik. Dat betekent dat ze kunnen worden gedesinfecteerd of gesteriliseerd.

Maak zelf een gezichtsmasker Instructies voor beginners voor het naaien

3. Er is een derde variant: een zelfgenaaid gezichtsmasker met filter gemaakt van huishoudelijke artikelen. Het zou dezelfde functie moeten vervullen als het operatiemasker, namelijk voorkomen dat mensen die al besmet zijn anderen besmetten. Toch waarschuwen gezondheidsexperts dat deze maskers in de meeste gevallen geen effectieve bescherming kunnen bieden. Volgens EU-normen moet het gezichtsmasker uit drie lagen bestaan, de middelste wordt de “filterlaag” genoemd. De meeste ademmaskers worden echter slechts uit één laag stof genaaid zonder filter.

Anderen, zoals het stadsbestuur in Essen, vertrouwen op zelfgemaakte maskers. DIY-instructies voor een gezichts- en neusmasker zijn samengesteld op de website van de community. Als er mondbeschermers ontbreken of tegen hoge prijzen op internet worden geveild, dan zijn er DIY-varianten. Ze zijn echter niet gecertificeerd volgens EU-normen en zijn daarom meer een hulpmiddel dan een effectieve gebitsbeschermer. Zelfgemaakte ademmaskers kunnen in de volgende gevallen van pas komen:

Naaipatronen en voorbeelden van chirurgische maskers

 • Wanneer u gaat winkelen en uw medemensen wilt beschermen tegen infectie.
 • Als iedereen om je heen een masker draagt, zou je de verspreiding van mogelijke infecties in je eigen huis kunnen verminderen.
 • Bij het dragen van een ademmasker voel je je goed. Het is misschien niet altijd effectief tegen virussen, maar het kan helpen bij angst.

Een zelfgemaakt mondkapje met filter kan andere beschermende maatregelen niet vervangen. U mag uw grootouders niet bezoeken, zelfs niet met een ademmasker, omdat er een risico op infectie bestaat. Vertrouw ook niet op de maskers om je effectief te beschermen tegen het coronavirus en verwaarloos belangrijke hygiënemaatregelen zoals handen wassen. Probeer uw gezicht niet aan te raken, zelfs als u een chirurgisch masker draagt. Zo kunnen uitstrijkjes worden voorkomen.

Voorzichtigheid! Kinderen en baby’s mogen geen zelfgemaakt mondmasker dragen!! In de regel mogen kinderen alleen een gecertificeerd gezichtsmasker dragen na overleg met hun kinderarts, maar baby’s lopen risico op verstikking.

Zelf mondmasker met filter maken: Welke huishoudmaterialen zijn hiervoor geschikt?

Gezichtsmasker ademmasker knutselinstructie met huishoudmaterialen

Zoals eerder vermeld, bestaat een gezichtsmasker met een filter uit drie lagen. Wil je zelf een ademmasker maken, dan zijn de volgende huishoudelijke artikelen geschikt voor de eerste en derde shift:

 • Linnen theedoeken
 • T-shirts van een katoenmix
 • T-shirts en blouses van katoen (maar geen breigoed en truien!)
 • Antibacteriële kussens
 • Sjaals en sjaals
 • Katoenen kussens
 • Zijden beddengoed

Volgens de studie zijn linnen t-shirts en theedoeken het beste voor het maken van ademmaskers. Dat komt omdat deze huishoudelijke artikelen luchtdoorlatend zijn. In vergelijking met chirurgische maskers laten T-shirts 3% meer lucht door, linnen 11% en enkellaagse kussens 28% meer lucht. Tweelaagse antibacteriële kussens laten 4% minder lucht door dan chirurgische maskers. De twee materialen zijn niet vochtafstotend. Dit betekent dat je meerdere maskers moet maken en het masker elke 2 uur moet verwisselen.

Een ademmasker naaien: welke rol spelen de filters??

Gezichtsmasker ademmasker met filter zelfgemaakte bescherming tegen uitstrijkje

Een gecertificeerd ademmasker laat geen virussen of bacteriën door. Zelfgemaakte mondbeschermers zijn niet gecertificeerd. Waarom hebben we filters nodig als wetenschappelijk bewezen is dat de meeste huishoudelijke artikelen maar in beperkte mate kleine deeltjes kunnen filteren en niet geschikt zijn als bescherming tegen het coronavirus? Hoewel de doe-het-zelf-ademmaskers de lucht niet kunnen filteren, kunnen ze wel beschermen tegen uitstrijkjes. Een masker dat alleen van stof is gemaakt, wordt snel gehydrateerd door onze adem en is niet langer effectief. Filters van huishoudelijke artikelen kunnen echter helpen om uitstrijkjes te voorkomen.

Deze materialen zijn geschikt als filters:

 • Stofzuigers of HEPA-filters die deeltjes met een diameter van 0,10 m of kleiner kunnen opvangen.
 • Sebo filterzakken
 • Keukenpapier
 • Droge vochtige doekjes

Onze tip: Test altijd vooraf of u echt gemakkelijk door het luchtmasker kunt ademen. Als dit niet het geval is, kunt u het beter zonder gezichtsmasker doen. Voor de zekerheid kunt u ook contact opnemen met de plaatselijke autoriteiten, de fabrikant of leverancier en uw huisarts om na te gaan of het geselecteerde filter schadelijk is of niet. Er zijn momenteel geen onderzoeken beschikbaar, dus u moet altijd vooraf advies inwinnen om aan de veilige kant te blijven. Allergiepatiënten of mensen met astma moeten voor de zekerheid geen zelfgemaakte gebitsbeschermer gebruiken.

Een ademmasker naaien: instructies

Maak je eigen gezichtsmasker met filterinstructies

Mocht je zelf een ademmasker willen naaien, dan vind je hier twee patronen en voorbeelden. Je hebt stof nodig voor de eerste en derde laag en een filter naar keuze. Als u het ademmasker zelf naait, moet u ervoor zorgen dat het past bij de vorm van uw gezicht. De twee snij-instructies die we aanbieden zijn vrij eenvoudig en zelfs geschikt voor beginners.

Maak zelf een gezichtsmasker Instructies en patronen

Wij raden u aan aanvullend advies in te winnen bij de plaatselijke autoriteiten of uw huisarts. In veel steden stellen de autoriteiten ook gratis snijpatronen ter beschikking en leggen ze uit welke filters geschikt zijn en welke niet. Uw huisarts kan het beste beoordelen of de gekozen stof en filters echt niet schadelijk zijn voor uw gezondheid en of u de materialen kunt gebruiken.

Voor wie is een zelfgemaakt ademmasker niet geschikt??

 • Baby’s en peuters
 • Allergiepatiënten
 • Mensen met astma
 • Mensen met long- of hart- en vaatziekten

Naar de Studie aan de universiteit van Cambridge