Zegen u

Zelf shower bombs maken: zo tover je de douchezone om tot jouw persoonlijke spa!

Wellnessfans kennen al lang de bubbelende bath bombs die thuis garant staan ​​voor een echte spa-ervaring. Maar wat als u geen tijd heeft om te baden of een bad te nemen? Dan bieden de douchebommen zich aan. Ze worden aangeboden als bruistabletten die essentiële oliën oplossen en zo een echte feelgood-sfeer onder de douche creëren. Of het nu voor ontspanning, bij een verkoudheid of als verfrissende start van de dag is: we leggen uit hoe je zelf shower bombs kunt maken.

Zelf shower bombs maken: hoe werken ze en tips voor het gebruik ervan

Zelf shower bombs maken met een verkoudheid met eucalyptus en menthol en pepermunt

Hoe werken douchebommen eigenlijk? Shower bombs en bath bombs lijken in principe erg op elkaar. Het enige wat je hoeft te doen is de shower bomb in het water te leggen en er komen natuurlijke essentiële oliën vrij. De aroma’s verspreiden zich snel door de stoom door de douchecabine en worden ingeademd. Daarom zijn de shower bombs geschikt als remedie tegen verkoudheid en kunnen ze helpen bij een verstopte neus. De shower bombs worden voornamelijk gebruikt voor aromatherapie en zorgen voor de ultieme geurbeleving. Afhankelijk van welke toevoegingen je gebruikt om je zelfgemaakte shower bombs te variëren, hebben ze een verkwikkend, verfrissend of ontspannend effect. Mits goed opgeborgen gaan de shower bombs lang mee en behouden ze hun vorm. Daarom zijn ze ook een leuk cadeau-idee voor bijvoorbeeld Kerst, Moederdag of Valentijnsdag.

Waarom je zeker geen shower bomb in de badkuip moet laten vallen

Hoe werken douchebommen en tips voor het gebruik ervan

De shower bombs en de bath bombs lijken op elkaar, maar vervullen een andere functie. De bath bombs bevatten niet alleen geuroliën, maar ook additieven die de huid verzorgen. Dit zijn gezonde vetten zoals kokos-, amandel- of jojoba-olie. Daarentegen zijn de shower bombs alleen geschikt als aromatherapie. Om het risico van uitglijden in de douchecabine te voorkomen, wordt bij de vervaardiging van douchebommen geen vet gebruikt. Maar de shower bombs bevatten sterk geconcentreerde essences. Als ze in contact komen met de huid, kunnen ze huidirritatie veroorzaken.

Douchebommen gebruiken als aromatherapie en voor verkoudheid en doe-het-zelf-instructies

Er zijn ook andere fundamentele verschillen tussen de bath bombs en de shower bombs: terwijl de bath balls vaak bloemen bevatten, is dit bij de shower bombs niet mogelijk. De bath bombs beloven bubbelplezier en lossen snel op in het water. De shower bombs zijn gemaakt om langzaam op te lossen zodat ze de afvoer niet verstoppen. De bath bombs zijn beduidend groter en ronder. De shower bombs zijn kleiner en platter zodat ze niet over de vloer rollen.

Douchebommen gebruikt voor aromatherapie of verkoudheid

Er zijn een paar dingen waar u op moet letten, zowel tijdens de productie als tijdens het gebruik. Draag nitrilhandschoenen tijdens de fabricage, omdat citroenzuur huidirritatie kan veroorzaken. Als het mengsel voor de douchebommen langer dan 3 minuten schuimt, kun je genezende klei toevoegen. Wanneer de douchebommassa broos wordt, voeg dan wat meer water toe. Hoe snel de afgewerkte shower bombs drogen, hangt af van de luchtvochtigheid in de kamer. Hoe hoger het is, hoe langer het duurt om te drogen.

Zelf een shower bomb maken als je verkouden bent

Hoe werken douchebommen en mogelijke toepassingen?

De helende eigenschappen van eucalyptusolie zijn al eeuwen bekend. Bij inademing kan de etherische olie veel: het maakt slijm uit de sinussen los en heeft een ontstekingsremmende en antibacteriële werking. In de volksgeneeskunde inhaleren patiënten het, wrijven het in of zuigen snoep tegen keelpijn. Het is belangrijk dat de olie correct wordt gedoseerd. In principe mag het alleen in verdunde vorm worden gebruikt. Het is niet geschikt voor astmapatiënten, peuters en baby’s. Voor de zekerheid moet u altijd eerst uw arts of apotheker om advies vragen.

Maak je eigen shower bomb met eucalyptus

DIY shower bombs zelf instructies maken in vier stappen

Zolang de dokter het toestaat, kun je een shower bomb maken met eucalyptus. Voor het beste effect kun je de eucalyptusolie combineren met pepermunt, rozemarijn of tijm. Dit zijn de benodigde ingrediënten:

 • Frisdrank en citroenzuur in een verhouding van 2:1 (afhankelijk van hoeveel shower bombs je wilt maken. 120 g baking soda en 60 g citroenzuur zijn voldoende voor 5 tot 7 vormpjes)
 • 40 g maïszetmeel
 • 15 g geneeskrachtige aarde (poeder)
 • 40 ml water, gedestilleerd
 • 4 druppels verdunde eucalyptusolie (vraag uw arts of apotheker, hij kan u het beste adviseren hoe u de geurolie kunt verdunnen)
 • Siliconen mallen voor muffins of koekjes
 • 2 druppels pepermuntolie, (vraag uw arts of apotheker of het verdund moet worden)
 • Rozemarijn en tijm, in kleine stukjes gesneden
 • Op aanvraag: blauwe voedingskleurstof

Voorbereiding:

1. Meng de droge ingrediënten in een kleine plastic kom (gebruik geen metalen kom of metalen bestek om te roeren)

2. Giet het water in een andere kom en los de kleurstof erin op.

3. Voeg de eucalyptusolie en pepermuntolie toe, voeg de kruiden toe.

4. Voeg 2 eetlepels water toe aan de droge ingrediënten, onder voortdurend roeren.

5. Ga door tot het mengsel op nat zand lijkt.

6. Giet de massa in de vormen en laat ze een nacht drogen.

7. De volgende ochtend kun je de shower bombs voorzichtig uit de mallen halen.

Maak een shower bomb met spar en menthol

Douchebom gebruiken bij verkoudheid Tips en recepten om zelf te maken

Afhankelijk van de symptomen kun je het basisrecept (zie hierboven) natuurlijk variëren. Een huismiddeltje voor sinusitis is bijvoorbeeld de shower bomb met spar en menthol (niet geschikt voor astmapatiënten en kleine kinderen). De combinatie van kamille en rozemarijnolie is ideaal bij hoofdpijn. Hieronder leggen we uit hoe u dit zelf kunt doen:

Ingrediënten voor een shower bomb met spar:

 • Frisdrank en citroenzuur in een verhouding van 2:1 (afhankelijk van hoeveel shower bombs je wilt maken. 120 g baking soda en 60 g citroenzuur zijn voldoende voor 5 tot 7 vormpjes)
 • 40 g maïszetmeel
 • 15 g geneeskrachtige aarde (poeder)
 • 40 ml water, gedestilleerd
 • 20 druppels sparrenolie (vraag de apotheker of je het moet verdunnen)
 • Mentholkristallen (ze worden verkregen uit pepermuntolie, vraag uw apotheker om advies zodat u de juiste variant kunt kiezen en de kristallen correct kunt doseren!)
 • blauwe voedselkleurstof

1. Meng de droge ingrediënten in een kleine plastic kom (gebruik geen metalen kom of metalen bestek om te roeren)

2. Voeg de geurende oliën toe aan de droge ingrediënten.

3. Giet 1 – 2 theelepels water druppel voor druppel en roer het mengsel voorzichtig door. Wacht ongeveer 5 minuten en voeg druppel voor druppel nog 1 – 2 theelepels water toe. Ga door tot de consistentie lijkt op nat zand.

4. Giet het mengsel in de vormen en zet ze op een koele plaats. De douchebommen hebben ongeveer 48 uur nodig om volledig te drogen.

Wil je zelf een shower bomb tegen hoofdpijn maken, dan heb je de basisingrediënten nodig (120 g bakpoeder, 60 g citroenzuur, 40 g maïszetmeel, 15 g geneeskrachtige aarde) plus 10 druppels rozemarijnolie, 10 druppels pepermuntolie , 5 druppels kamilleolie. Indien gewenst kun je ook gedroogde kruiden toevoegen.

Douchebom maken met lavendel: instructies

Maak zelf shower bombs met lavendel Instructies en toepassing

Het zachte aroma van lavendelolie doet ons dromen van zomer en zon en werkt tegelijkertijd ontspannend en verkwikkend. Maar het kan nog veel meer: ​​dankzij zijn krampachtige en slijmoplossend effect helpt het bij aandoeningen van de luchtwegen, kan het keelpijn verlichten en het slijm in de verstopte neus losmaken. Hier komt een recept voor douchebom met lavendel:

Ingrediënten:

 • Frisdrank en citroenzuur in een verhouding van 2:1 (afhankelijk van hoeveel shower bombs je wilt maken. 120 g baking soda en 60 g citroenzuur zijn voldoende voor 5 tot 7 vormpjes)
 • 40 g maïszetmeel
 • 15 g geneeskrachtige aarde (poeder)
 • 40 ml water, gedestilleerd
 • 1 theelepel (ongeveer 15 druppels) lavendelolie (vraag uw arts of u lavendelolie onverdund of verdund moet nemen)
 • gedroogde lavendelbloemen (optioneel, voeg niet te veel toe, anders kan de afvoer verstopt raken)
 • Hartvormpjes

1. Meng eerst de droge ingrediënten in een kom.

2. Druppel voor druppel de lavendelolie en het water erbij. De vloeistoffen zorgen ervoor dat het mengsel van soda en citroenzuur gaat schuimen, dus langzaam en voorzichtig roeren. Als de massa blijft schuimen, wacht dan 10 minuten en roer dan opnieuw. Blijf doorgaan tot het stopt met schuimen.

3. De massa moet plakkerig en matig hard worden. Daarna kun je ze in de vormpjes vullen, gedroogde lavendelbloemen erover strooien en een nachtje laten drogen op een koele plaats.

Na ongeveer 12 tot 15 uur kun je de shower bombs uit de mallen halen en in een luchtdichte trommel bewaren. Plaats bij het douchen een geurbom in de buurt, maar niet direct onder de waterloop. Zodat het langzaam kan oplossen en de geurende oliën geleidelijk kan afgeven.

Shower bombs voor aromatherapie: recept met citrusgeuren

Maak een aroma-douchebom met citrusgeuren voor ontspanning

Ingrediënten voor een verfrissende shower bomb met mandarijn:

 • Frisdrank en citroenzuur in een verhouding van 2:1 (afhankelijk van hoeveel shower bombs je wilt maken. 120 g baking soda en 60 g citroenzuur zijn voldoende voor 5 tot 7 vormpjes)
 • 40 g maïszetmeel
 • 15 g geneeskrachtige aarde (poeder)
 • 40 ml water, gedestilleerd
 • 8 druppels pepermuntolie
 • 6 druppels mandarijnolie
 • 6 druppels sparrenolie
 • 4 druppels lavendelolie
 • gedroogde bloemen (optioneel)

Ingrediënten voor een verkwikkende douchebom met citrussmaak:

 • Frisdrank en citroenzuur in een verhouding van 2:1 (afhankelijk van hoeveel shower bombs je wilt maken. 120 g baking soda en 60 g citroenzuur zijn voldoende voor 5 tot 7 vormpjes)
 • 40 g maïszetmeel
 • 15 g geneeskrachtige aarde (poeder)
 • 40 ml water, gedestilleerd
 • 15 druppels grapefruitolie
 • 10 druppels sinaasappelolie
 • 5 druppels citroenolie
 • Sinaasappelschil, geraspt (optioneel)
 • gedroogde goudsbloem bloemen

Ingrediënten voor een frisse kick:

 • Frisdrank en citroenzuur in een verhouding van 2:1 (afhankelijk van hoeveel shower bombs je wilt maken. 120 g baking soda en 60 g citroenzuur zijn voldoende voor 5 tot 7 vormpjes)
 • 40 g maïszetmeel
 • 15 g geneeskrachtige aarde (poeder)
 • 40 ml water, gedestilleerd
 • 20 druppels sinaasappelolie
 • 12 druppels citroenolie
 • 12 druppels pepermuntolie
 • 6 druppels eucalyptusolie

Meng eerst de droge ingrediënten zoals gewoonlijk in een kom. Meng vervolgens het water met de geurende oliën in een andere kom. Voeg vervolgens het water druppel voor druppel toe aan de droge ingrediënten, onder voortdurend roeren. Als het mengsel schuimt, wacht dan 10 minuten en roer opnieuw. Vul het dan in de vormpjes. Zet de afgewerkte shower bombs op een koele plaats en laat ze 48 uur drogen. Daarna kun je ze uit de vormpjes halen en luchtdicht bewaren. Binnen een jaar kun je de shower bombs gebruiken. Eventueel kun je om de vier maanden een paar druppels geurolie toevoegen.

De shower bombs toveren de douchezone in huis om tot een spa. Op deze manier wordt de badkamer een ruimte om je goed te voelen en als je verkouden of griep hebt, kan het ook worden gebruikt om te genezen.