Zegen u

Zoutarm dieet: wanneer is een dieet nodig en wanneer is het gevaarlijk?

Zout is een van de meest populaire kruiden. Voedingsdeskundigen waarschuwen echter herhaaldelijk dat overmatige zoutconsumptie negatieve gevolgen kan hebben. Te veel zout zou een negatief effect hebben op de stofwisseling en de bloeddruk verhogen. Daarom wordt steeds vaker de vraag gesteld: hoeveel zout is gezond en wanneer wordt het teveel? Een zoutarm dieet of een zoutarm dieet kan het verschil maken bij patiënten met hart- en vaatziekten en bij mensen met obesitas. Maar ook gezonde mensen eten steeds meer zoutarme of zelfs zoutvrije diëten. Een dieet heet zoutarm als de dagelijkse zoutinname tussen 1,4 g en 6 g ligt (voor volwassenen!).

We nemen de vraag onder de loep en proberen te achterhalen wanneer een zoutarm dieet goed is voor het lichaam en wanneer het gevaarlijk is.

Inhoud:

 1.  Zoutarm dieet: hoeveel zout moeten we elke dag consumeren? Aanbevolen dagelijkse behoefte
 2. Wanneer is een zoutarm dieet noodzakelijk: hart- en nierfalen en hoge bloeddruk. Boodschappenlijstje.
 3. Zoutarm dieet bij gezonde mensen: gezond of gevaarlijk?
 4. Zoutarm dieet bij kinderen.
 5. Eten met weinig of geen zout: wat is beter??
 6. Zoutarm eten en afvallen: een boodschappenlijstje
 7. Een zoutarm dieet: recepten

Zoutarm dieet: hoeveel zout hebben we dagelijks nodig??

zoutarm dieet hoeveel zout per dag?

De Duitse voedingsvereniging beveelt aan om de dagelijkse consumptie van zout te beperken tot 6 g. Voor kinderen tussen 1 en 3 jaar adviseert het consumentenadviesbureau een maximale dagelijkse zoutconsumptie van 2 gram.Voor kinderen tussen 4 en 6 jaar mag de dagelijkse consumptie niet hoger zijn dan 3 gram, in de leeftijdsgroep van 7 tot 10 jaar is 5 gram Vanaf 11 jaar mogen Kinderen, net als volwassenen, maximaal 6 gram per dag bij de voeding consumeren. In werkelijkheid eten Duitsers echter gemiddeld bijna twee keer zoveel. We merken het niet eens. De meeste mensen die elke dag te veel zout eten, krijgen het binnen via voedsel zoals brood, kaas of worst. Als het diner weer goed gekruid is, zal het verbruik nog verder toenemen.

Test: Zo weet je of je minder zout moet eten

Test eet zoutarm of zoutrijk voedsel

Stel jezelf een aantal vragen. Als u twee of drie met “ja” hebt geantwoord, geeft dit aan dat u mogelijk te veel zout eet.

1. Heb je altijd dorst?? Als je te veel zout binnenkrijgt, drink je twee keer zoveel water als normaal. De reden: Zout verwijdert water uit onze lichaamscellen, wat een chemische reactie in de hersenen veroorzaakt. Het stuurt snel signalen dat we meer water moeten drinken om onze lichaamscellen weer van water te voorzien.

2. Vind je de afwas lekkerder?, als je er zout aan toevoegt? Dat kan te maken hebben met de smaakpapillen. Onze tong is de thuisbasis van smaakpapillen, die onze hersenen voorzien van belangrijke informatie over het voedsel dat we eten. Wanneer je meer zout binnenkrijgt, reageren deze smaakpapillen en sturen signalen. Naarmate we echter geleidelijk zoute worstjes, instantsoepen en andere zoute producten eten, raken ze er langzaam aan gewend. Geen wonder dus dat we het eten in het restaurant of bij onze ouders ineens niet meer lekker vinden als we er geen zout aan toevoegen. Het goede nieuws: als je overstapt op een zoutarm dieet, past je smaak zich na ongeveer 14 dagen weer aan en geniet je ook van zoutarm eten.

3. Heeft u vaak last van hoofdpijn?, waarvoor uw arts geen medische reden kan vinden? Als je elke dag te veel zout eet, loop je het risico dat je bloedvaten in je hoofd verwijden. Dit is een van de meest voorkomende oorzaken van hoofdpijn.

4. Verkeerde voeding is een van de oorzaken voor winderigheid. Als u er last van heeft, kunt u uw dieet ook met uw arts bespreken.

5. Heeft u vaak gezwollen gewrichten? aan de voeten? Een mogelijke oorzaak is de waterretentie die ons lichaam opbouwt als gevolg van een verhoogde zoutconsumptie.

6. Voel je vaker dan normaal een drang om te plassen?

Wanneer is een zoutarm dieet nodig??

Zoutarm dieet gezond voedsel groenten en fruit

In het ziekenhuis wordt vaak een zoutarm dieet voorgeschreven. Ook voor patiënten met bepaalde klachten die thuis worden behandeld en therapie met medicatie ondersteunen, kan een zoutarm dieet helpen. Volgens de WHO kan het verminderen van de zoutinname jaarlijks 2,5 miljoen doden voorkomen. We zetten de drie meest voorkomende redenen voor het voorschrijven van een zoutarm dieet op een rij. Deze omvatten nierfalen, hartfalen en hoge bloeddruk.

Zoutarm dieet voor nierinsufficiëntie

Dieet bij nierinsufficiëntie eet een zoutarm dieet

Veel medische professionals beschouwen een zoutarm dieet als een belangrijke aanvullende therapie voor elke nierziekte. Het consumeren van meer dan 6 gram zout per dag verhoogt het natriumgehalte in ons lichaam. Als gevolg hiervan vernauwen de bloedvaten en dit verhoogt de bloeddruk. Indien onbehandeld, kan het probleem nierziekte veroorzaken. In het ergste geval wordt het chronisch en raken de nieren na verloop van tijd beschadigd. Andere onderzoekers beweren dat hoge bloeddruk geen trigger is, maar een gevolg van nierziekte. Daarom wordt de nierfunctie meerdere keren per jaar gecontroleerd bij patiënten met hoge bloeddruk en wordt de bloeddruk dagelijks gemeten bij patiënten met nierproblemen.

Hier zijn de basisprincipes van voeding voor nierfalen in één oogopslag:

1. Een eiwitarm dieet. Eiwitten bevatten stikstof, dat in het menselijk lichaam wordt omgezet in ureum en vervolgens door het bloed wordt getransporteerd. De medische professionals proberen het ureum in het menselijk bloed tot een minimum te beperken. Bij nierinsufficiëntie worden daarom eiwitten van dierlijke oorsprong vermeden en in plaats daarvan plantaardige eiwitten gebruikt.

2. De hoeveelheid water die u drinkt kan sterk variëren, afhankelijk van de patiënt en het verloop van de ziekte. Als de nieren helemaal niet of slechts in geringe mate zijn beschadigd, kan de getroffen persoon ongeveer 2 liter per dag drinken. Wanneer de ziekte voortschrijdt, wordt de hoeveelheid water die u drinkt berekend met behulp van speciale formules.

3. Vanwege de hoge bloeddruk en de aanbevolen hoeveelheid water om te drinken, is het in de meeste gevallen ook noodzakelijk dat de zoutconsumptie sterk wordt verminderd. Een zoutarm dieet voor nierfalen is afhankelijk van vers fruit en seizoensgroenten. Bewerkte voedingsmiddelen worden altijd zoveel mogelijk vermeden. Volgens het consumentenadviesbureau leveren brood en pasta met een derde op, worst tot een vijfde en kaasproducten bevatten verrassend genoeg slechts een tiende van de dagelijkse zoutconsumptie. Diepvriesmaaltijden zijn meestal echte zoutbommen. Dat geldt overigens ook voor frites en gezouten noten.

Zoutarm dieet voor hoge bloeddruk

Hoge bloeddruk dieet zoutarm havermout met fruit

Landelijk is het aantal getroffen mensen dat lijdt aan hypertensie erg hoog. Meer dan 20 miljoen Duitsers worden getroffen. Bloeddrukwaarden boven 140/90 mmHg worden hypertensie genoemd. De risicofactoren zijn onder meer obesitas, leeftijd, stress en overmatig zoutgebruik. Er is gemeld dat het verminderen van de zoutinname de bloeddruk aanzienlijk kan verlagen. Ongeveer de helft van de hypertensieve patiënten ervaart de positieve effecten van een zoutarm dieet. De medicatie kan vaak volledig worden vervangen door een uitgebalanceerd, zoutarm dieet. De resultaten van het dieet zijn afhankelijk van hoe de betrokkene reageert op een hoge zoutconsumptie. Mensen bij wie overmatige zoutinname hun bloeddruk beïnvloedt, worden zoutgevoelig genoemd. De gebruikelijke medicijnen om de bloeddruk te verlagen werken niet of niet zo goed voor hen. Onderzoekers van de Universiteit van Boston hebben dat onlangs gedaan: een onderzoek en ontdekte dat nierziekten en een specifiek zenuwstelsel zoutgevoelige hoge bloeddruk kunnen veroorzaken. Als hypertensie niet tijdig wordt behandeld, kan dit ernstige gevolgen hebben voor de bloedvaten en het hart.

Zoutarm dieet voor hartfalen

Zoutarm dieet voor tips voor hartfalen

Het zwakke hart, med. Dit staat bekend als hartfalen en is een ernstige hartaandoening waarbij de hartspier niet goed kan functioneren. Dit maakt het transport van zuurstof in het lichaam uiterst moeilijk. Hierdoor kunnen ook de andere organen uitvallen. Hartfalen resulteert vaak in het vasthouden van water. Als de patiënten ook zout eten, zal er nog meer water ophopen. Om dit te voorkomen, combineren de meeste artsen medicamenteuze behandeling met een zoutarm dieet.

Zoutarm dieet voor hoge bloeddruk, hart- en nierfalen: wat te eten en wat te vermijden??

Voedingsmiddelen met een hoog en laag zoutgehalte

Hieronder vermelden we de voedingsmiddelen die u bij een van de drie ziekten moet vermijden en leggen we uit waarmee u ze kunt vervangen:

 1. Vermijd brood, broodjes en gebak gemaakt van witte bloem. Vervanger: boekweitrolletjes, gebak van volkorenmeel.
 2. Vervang pasta door volkoren- of peulvruchtpasta.
 3. Vervang frites door gekookte aardappelen.
 4. Vervang gepelde rijst door wilde rijst.
 5. Vermijd ingemaakte groenten en olijven, vervang ze door verse, blad- en seizoensgroenten.
 6. Vermijd geconserveerd fruit, vertrouw in plaats daarvan op vers seizoensfruit. Bessen zijn vooral goed voor het hart.
 7. Vervang gezouten noten door ongezouten noten.
 8. Veel soorten feta en roomkaas zijn taboe, kwark en yoghurt zijn toegestaan.
 9. Ingeblikt vlees, gerookte en gezouten vis en vlees zoals ham zijn niet toegestaan. Aan de andere kant, wat zou je goed doen, zijn stoofschotels met rundvlees of kip.
 10. Specerijen en kruiden voor het op smaak brengen van gerechten: kerrie, kurkuma, vanille, basilicum, peterselie, salie, dille, rozemarijn, oregano, venkel, koriander, tuinkers, bonenkruid.

Zoutarm dieet: gezond of gevaarlijk? Voordelen en gevolgen

Zoutarm dieet gezond of gevaarlijk in vergelijking

Een zoutarm dieet is niet altijd gunstig. In de onderzoekswereld wordt keer op keer vermoed dat een zoutarm dieet ook negatieve gevolgen kan hebben voor onze gezondheid. Vooral de combinatie met een hoge wateropname blijkt zelfs gevaarlijk te zijn. Want wie veel water drinkt, scheidt niet alleen schadelijke stoffen uit, maar spoelt ook belangrijke stoffen die het zout bevat uit zijn lichaam. Dit kan leiden tot hoge bloeddruk, vooral bij mensen ouder dan 60.

Is een zoutarm dieet dan gevaarlijk? Nee, zolang de dagelijkse consumptie binnen redelijke grenzen blijft. Er zijn al studies beschikbaar die suggereren dat een extreem lage zoutinname de sterfte verhoogt. Dit zou te wijten zijn aan de hormonen die ons lichaam in grote hoeveelheden afgeeft.

Eten met weinig of geen zout: wat is beter??

Gezonde zoutarme dieetvoeding

Een zoutarm dieet is niet alleen een optie voor mensen met chronische ziekten. Gezonde jongeren kiezen er steeds vaker voor om hun zoutconsumptie fors te verminderen. In de VS is er zelfs sprake van een extreme zoutvermijding, waarbij men probeert te eten zonder zout. De experts raden het echter af, omdat een natriumarm dieet ook negatieve effecten kan hebben op onze gezondheid. Het kan bijzonder gevaarlijk zijn als sporters of fitnessfans hun dieet overschakelen naar zoutvrij. Zoals eerder vermeld, levert het zout belangrijke mineralen en het sporenelement jodium. Iedereen die elke dag sport of traint in de sportschool, drinkt veel water. Het water spoelt deze mineralen uit en er ontstaan ​​snel tekorten. Vooral het sporenelement jodium is van levensbelang. Gelukkig zit het niet alleen in zout, maar ook in voedingsmiddelen als peulvruchten en algen. Als je je gerechten ook op smaak brengt met gejodeerd zout, vul je de reserves van je lichaam aan met voedsel. Het kan gevaarlijk zijn als je wilt afvallen en een bliksemdieet wilt volgen. De bliksemdiëten zijn meestal gebaseerd op een caloriearm, maar zeer eenzijdig dieet. Als het voedsel niet gezouten is, kan het snel gevaarlijk worden. Het trendy Himalayazout kan ook niet helpen, omdat het geen jodium bevat.

Zoutarm voedsel

Lijst met zoutarme voedingsmiddelen voor dieet

Of je nu gerechten bereidt of broodjes vult: het is belangrijk dat je altijd overzicht hebt over het zoutgehalte in je eten. Het consumentenadviescentrum wijst erop dat we hier al op moeten letten bij het winkelen. De hoeveelheid zout in gram per 100 gram staat vermeld op de verpakking van alle voedingsmiddelen. Als het hoger is dan 1,5 g per 100 g product, moet u het voedsel in porties verdelen en de porties over meerdere dagen consumeren. Als op de verpakking 0,3 g tot 1,5 g zout per 100 g voedsel staat, dan moet je de rest van het dagmenu zo zoutarm mogelijk maken. Met waarden tot 0,3 g per 100 g voer wordt het voer als zoutarm beschouwd en kunt u ervan genieten.

En als je niet zonder kaas en pasta kunt, kun je kiezen voor de volgende zoutarme alternatieven:

 • Emmentaler bevat slechts 0,9 g zout per 100 g
 • Met 0,5 g per 100 g is mozzarella ook zoutarm
 • Bladerdeeg bevat slechts 0,5 g per 100 g product
 • Tortellini en spaghetti zijn beide zoutarme alternatieven voor Maultaschen met 0,6 g en 0,3 g per 100 g
 • Kalkoenborst bevat slechts 0,04 g zout per 100 g
 • Geroosterde maar ongezouten noten bevatten slechts 0,01 g zout.

Zoutarm voedsel: boodschappenlijstje

Overzichtslijst zoutarm voedsel

Ter oriëntatie bieden wij u een boodschappenlijst aan. Dit zijn de zoutarme voedingsmiddelen die je in de supermarkt kunt vinden. Het zoutgehalte varieert afhankelijk van het soort brood en de fabrikant. We bieden u alleen oriëntatiewaarden voor elk voedsel. Kijk dus bij aankoop goed wat er op de verpakking staat. Je kunt normaal gesproken zoutarm voedsel vinden in de meeste biologische winkels.

 • Volkorenbrood 1,28 g per 100 g
 • Meergranenbrood 1,36 g per 100 g
 • Pompernikkel 1,34 g per 100 g
 • Bruine rijst 0,025 g per 100 g
 • Havermout 0,02 g per 100 g
 • Erdamame bonen 1,3 g per 100 g (vers en niet uit blik)
 • Fluctuaties in het zoutgehalte zijn mogelijk bij gevogelte, vis en vlees
 • Kip 0,01 g per 100 g
 • Kalkoen 0,01 g per 100 g
 • Eend 0,01 g per 100 g
 • Zalm 0,12 g per 100 g
 • Rundvlees 0,96 g per 100 g
 • Sojamelk 0,14 g per 100 g
 • Boter, ongezouten 0 g per 100 g
 • Yoghurt, vetarm 0 g per 100 g
 • Eieren 0,16 g per 100 g
 • Noten, ongezouten 0,05 g per 100 g
 • Balsamico 0 g per 100 g
 • Azijn 0 g per 100 g
 • Citroensap, vers geperst 0 g per 100 g
 • Appels 0 g per 100 g
 • Asperges 0 g per 100 g
 • Avocado’s 0,04 g per 100 g
 • Bananen 0 g per 100 g
 • Bessen 0 g per 100 g
 • Broccoli 0,08 g per 100 g
 • Wortelen 0,17 g per 100 g
 • Komkommers, geschild 0 g per 100 g
 • IJsbergsla 0,02 g per 100 g
 • Champignons 0,01 g per 100 g
 • Ui 0,01 g per 100 g
 • Paprika, rood 0 g per 100 g
 • Tomaten 0,02 g per 100 g

Is een zoutarm dieet zinvol voor kinderen??

Zoutarm koken voor kinderen Tips voor gezond eten

Een zoutarm dieet is niet alleen erg nuttig voor volwassenen, maar vooral voor kinderen. Zuigelingen en baby’s kunnen ook een hoge bloeddruk krijgen als ze te veel zout consumeren. Het zout kan ook de nieren van jonge kinderen beschadigen. Terwijl de nieren van volwassenen het ingenomen zout en de mineralen die het bevat uit het lichaam kunnen filteren, zijn ze bij jonge kinderen nog niet volledig ontwikkeld en kunnen ze de gifstoffen niet uitscheiden. Zoutvergiftiging kan dus snel optreden als de hoeveelheid zout die de kleintjes binnenkrijgen erg hoog is. De hoeveelheid zout die gunstig is voor de gezondheid is niet alleen gerelateerd aan de leeftijd, maar vooral aan het lichaamsgewicht. Omdat baby’s en peuters beduidend minder wegen dan volwassenen, zijn ze gevoelig voor 1 theelepel zout. Zoutvergiftiging wordt levensbedreigend wanneer het zwelling in de hersenen veroorzaakt. Ouders dienen de gerechten daarom zo spaarzaam mogelijk te zouten en letten altijd op het zoutgehalte van snacks zoals pretzelsticks, frites en nootjes. Als alternatief zijn appelchips, geroosterde noten zonder zout en brood zonder zout geschikt. In principe:

 1. Voor baby’s en kinderen jonger dan 2 jaar: kook zonder zout en breng zo weinig of geen kruiden op smaak.
 2. Vanaf de leeftijd van twee jaar kunnen bepaalde kruiden aan het voer worden toegevoegd. Deze omvatten onder andere basilicum, knoflook en peterselie. In het derde levensjaar kun je de gerechten ook heel spaarzaam op smaak brengen met paprika en peper.
 3. Vanaf vier jaar kunnen er ook andere kruiden aan het menu worden toegevoegd. Gebruik bij het koken echter geen kant-en-klaar kruidenmengsel, maar gebruik maximaal 2-3 kruiden per gerecht.

Zoutarm koken: de basisprincipes

Zoutarme kooktips voor een gezond dieet

Wil je leren koken met weinig zout? Er zijn verschillende basisregels die het werk van de hobbykok veel gemakkelijker maken. Houd je er gewoon aan als je geleidelijk de hoeveelheid zout in je eten wilt verminderen.

 • Groenten en vlees smaken beter als ze met weinig vet op de grill worden gestoomd of gekookt. De bakolie geeft ook smaak aan het gegrilde voedsel.
 • Het is beter om te zouten met een kruidenzout. Dat wil zeggen, het is beter om kruiden te mengen met heel weinig zout.
 • Voeg geen zout toe aan afgewerkte gerechten. Je hebt een heerlijke maaltijd bereid, nu kom je zout tekort en smaakt het eten ineens niet zo lekker. Probeer echter zout te vermijden. Na enkele weken wennen, wil je geen zout meer toevoegen.
 • Gejodeerd zout in plaats van Himalayazout. Gebruik zout met een jodiumgehalte, geen Himalayazout.

Zoutarm dieet: afvallen met een zoutarm dieet

Zoutarme dieetrecepten voor lekkere en eenvoudige gerechten

Dat een zoutarm dieet de gezondheid ten goede komt, is al jaren duidelijk. Maar ook gezonde mensen kunnen er baat bij hebben. Want als je zoutarm eet, kun je snel afvallen op je buik. Hoe is dat mogelijk? Een zoutarm dieet zal de hoeveelheid natrium verminderen. Natrium beïnvloedt de stofwisseling en kan de opslag van vet op de maag bevorderen. Daarom raden voedingsdeskundigen aan om een ​​zoutarm dieet te volgen. Hieronder bieden we je verschillende recepten voor een zoutarm dieet.

Zoutarm dieet: recepten en ideeën voor lekkere en eenvoudige gerechten

Zoutarme kiprecepten met basilicum, tomaten en maïs

Gegrilde kipfilet met basilicum en tomaten

Ingrediënten:

 • 200 ml balsamico azijn
 • een handvol basilicum, vers en fijngehakt
 • 2 theelepels olijfolie
 • 1 teentje knoflook, geperst
 • acht cherrytomaatjes
 • 200 g kipfilet, geschild

Bereiding: Bereid de marinade van de balsamicoazijn, de basilicum, de olijfolie en het teentje knoflook. Doe hiervoor alle ingrediënten in een kom en pureer ze fijn. Was en halveer de tomaten. Doe de kipfilet in een kom en giet de marinade erover. Zet een uur in de koelkast. Haal vervolgens de kipfilet uit de marinade, laat uitlekken en gril op 165 graden, ongeveer 6 minuten aan elke kant. Grill de tomaten 3 minuten, draai ze om en gril nog 3 minuten. Doe intussen de marinade in een pan, breng aan de kook en laat op laag vuur ongeveer een half uur sudderen. Giet indien nodig in water.

Zoutgehalte: 0,171 g zout

Tilapiafilet met champignons

Tilapiafilet met champignons zoutarm recept

Ingrediënten:

 • 200 g tilapiafilet
 • 1 theelepel boter, ongezouten
 • 200 g champignons, schoongemaakt en gewassen
 • 2 theelepels citroensap, vers geperst
 • 1 middelgrote paprika, fijngesneden
 • Peper naar smaak
 • Paprikapoeder naar smaak
 • een snufje cayennepeper
 • 1 tomaat, gewassen, geschild en in stukjes
 • een handvol lente-uitjes, fijngesnipperd

Bereiding: Doe de visfilet in een pan, besprenkel met olijfolie en bak 3 minuten aan elke kant. Voeg vervolgens de champignons, paprika, tomaat en lente-ui toe en laat nog 5 minuten sudderen op middelhoog vuur.

Zoutgehalte: 0,173 g

Volkoren pizza met groenten

Bereid volkoren pizza met groenten en eet zoutarm

Ingrediënten:

 • 200 g volkoren meel en 50 g bloem voor alle doeleinden
 • 2 pakken baking soda
 • 1 theelepel knoflookpoeder
 • snufje zout
 • 1 kopje water
 • 2 theelepels olijfolie
 • 2 theelepels kruidenmix (zonder zout), Italiaans
 • 1 el basilicum, vers, fijngehakt
 • 1/2 theelepel peper

Voor de bon:

 • 1 theelepel olijfolie
 • 1 courgette, fijngesneden
 • 200 g champignons, gewassen en in kleine stukjes gesneden
 • 1 paprika, fijngesneden
 • 1 ui, fijngesnipperd
 • een handvol mozzarella

Voor de saus:

 • Cherrytomaten, fijngesneden
 • 1 theelepel peterselie, vers en fijngehakt
 • 1/2 theelepel suiker

Bereiding: Doe de eerste vier ingrediënten voor het pizzadeeg in een kom en meng goed. Doe water en olijfolie in een pan en verwarm tot 130 graden Celsius. Voeg vervolgens het water en de olijfolie toe aan de droge ingrediënten en kneed drie minuten met een handmixer. Kneed het deeg vervolgens nog 5 minuten met de hand op een met bloem bestoven werkvlak. Doe in een kom, dek af met een doek en laat 30 minuten rijzen. Meng ondertussen de ingrediënten voor de saus in een kleine pan en breng aan de kook. Zet vervolgens het vuur lager en laat sudderen tot de saus dikker wordt. Plaats een pizzasteen in de oven en verwarm de oven voor op 400 graden Celsius. Verdeel het deeg in tweeën en rol elke helft in een cirkel uit op een pizzaschep en leg op de pizzasteen. Bak 10 minuten, tot de rand bruin wordt. Bak ondertussen de groenten voor de topping in een pan. Haal de pizza uit de oven, verdeel de saus erover en garneer met de groenten. Bak tot de kaas smelt.

Zoutgehalte: 0.234 g