Zegen u

Zoutlampen en hun effect op onze gezondheid: waar zijn ze goed voor?

Zoutlampen uit de Himalaya zijn de laatste jaren erg populair geworden. Ze spreken vooral mensen aan die hun gezondheid op een natuurlijke manier willen bevorderen of hun levensstijl natuurlijker willen maken. Waar is een zoutkristallen lamp precies goed voor, dat vertellen we je hieronder.

Wat zijn zoutlampen?

Zoutkristallamp en het positieve effect op onze gezondheid

Zoutlampen zijn gemaakt van roze Himalaya brokken zout. Daarnaast wordt het midden van de rots uitgehold en wordt er een gloeilamp in geplaatst als warmtebron. Roze Himalayazout is een zoutkristal dat afkomstig is uit het Himalaya gebergte in Pakistan. In zijn chemische structuur lijkt dit zout op tafelzout en bevat het voornamelijk natriumchloride. Het bevat ook sporenelementen van kalium, magnesium en calcium, die het zout zijn rozerode tint geven. De mineralen zijn ook de reden waarom Himalayazout een andere smaak heeft dan normaal tafelzout.

Roze zoutkristal licht mooi en gezond

Himalayazoutlampen zijn gebruikelijk in spacentra, maar ze kunnen nu online worden gekocht voor persoonlijk gebruik en in de meeste winkels. De meeste mensen gebruiken Himalaya zoutlampen omdat ze van hun uiterlijk en warm licht houden. Anderen geloven in de vermeende gezondheidsvoordelen van deze lampen.

Hoe werken zoutlampen??

wat doen zoutkristallen lampen, waar zijn ze goed voor?

De manier waarop de zoutlampen werken, is gebaseerd op een proces dat bekend staat als luchtionisatie. Dit betekent dat ze negatieve ionen in de lucht afgeven. Regenbuien, watervallen, natuurlijke radioactiviteit en warmte creëren luchtionen door de verdeling van watermoleculen. Zoutlampen kunnen dit proces nabootsen. Luchtionisatoren die op de markt te vinden zijn, kunnen ook hetzelfde effect hebben.

wat doen zoutkristallen lampen voor onze gezondheid?

Zoutlampen zouden negatieve ionen creëren door watermoleculen aan te trekken. Deze verdampen wanneer de lamp wordt verwarmd. Sommige onderzoeken laten lichte cognitieve prestatie-effecten zien van kortdurende blootstelling aan hoge ionenconcentraties in de binnenlucht. Het idee dat zoutlampen hetzelfde voordeel zouden kunnen bieden, is echter onduidelijk, omdat de geproduceerde hoeveelheden mogelijk niet zinvol genoeg zijn.

Andere studies suggereren dat waterdampen in de lucht die gifstoffen bevatten, door het zout worden aangetrokken door het gesteente. In dit geval zou het zout de gifstoffen reinigen en de verontreinigende stoffen verwijderen. Er is echter weinig bewijs om deze bewering te ondersteunen.

Zoutkristallen lamp – waar is dat goed voor??

zoutkristallen lamp en gezondheid waar is het goed voor?

Er zijn verschillende beweringen gedaan over de gezondheidsvoordelen van Himalaya zoutlampen. Zoutkristallen zijn goed voor het binnenklimaat, zouden de slaap en stemming verbeteren en het effect van elektromagnetische straling verminderen.

Verbeterde luchtkwaliteit in de kamer

Zoutkristallampen zijn ontworpen om de luchtkwaliteit binnenshuis te verbeteren. Ze worden geadverteerd als nuttig voor mensen met allergieën, astma en problemen met de bovenste luchtwegen. Natuurlijk is er geen bewijs dat zoutlampen daadwerkelijk verontreinigende stoffen uit de lucht kunnen verwijderen of de luchtkwaliteit in uw huis of kantoor kunnen verbeteren.

Zoutkristallamp en het effect ervan volgens de studie

Deze claim is eigenlijk gebaseerd op een oude, wereldberoemde praktijk genaamd halotherapie. Het woord is afgeleid van het Griekse woord voor zout “halo”. Halotherapie is een behandeling met droog zout. Bij een verblijf in een zoutgrot worden micro-elementen, mineralen en sporenelementen ingeademd, die chronische ademhalingsmoeilijkheden moeten verlichten en de immuniteit moeten versterken.

Luxe woonkamer met een open haard in roze en witte zoutlamp als decoratie op de salontafel

Een rapport uit 2014 van onderzoeken naar de therapeutische effecten van een halotherapiekamer met een kunstmatige zoutmijnomgeving concludeert dat halotherapie enig voordeel biedt bij het verminderen van de ontstekingseffecten van luchtwegaandoeningen. Dit effect is echter van korte duur en de behandelingen moeten worden herhaald. De veiligheid van halotherapie is in dit rapport niet onderzocht. Geen enkel ander onderzoek biedt voldoende ondersteuning om de effectiviteit of veiligheid van halotherapie te bevestigen.

Betere bui

Zoutkristallen lamp verbetert de stemming

Een tweede bewering van mensen die het gebruik van Himalaya-zoutlampen ondersteunen, is dat ze de stemming kunnen verbeteren. Sommige dierstudies tonen aan dat een hoge blootstelling aan negatieve ionen de productie van serotonine bevordert – een neurotransmitter die de stemming reguleert.

Zoutkristal lichteffect verbetert de stemming

Een meta-analyse en studiebeoordeling uit 2013 beoordeelden de effecten van luchtionisatie op stemming, welzijn, angst en depressie. De onderzoekers beoordeelden ook de mate van blootstelling. Ze ontdekten dat hoewel de negatieve ionen enige verlichting gaven bij depressie, de langetermijneffecten, de benodigde hoeveelheden en de frequentie van behandelingen onbekend waren. In feite werd elk voordeel aangetoond bij een zeer hoge blootstelling – wat zoutlampen niet doen.

Zoutlampen verbeteren de slaap

zoutkristallen lamp wat een betere luchtkwaliteit?

Weinig studies hebben gekeken naar de effecten van zoutlampen op de slaap. Ze kunnen echter een ontspannende slaapsfeer bevorderen, omdat het zwakke licht van de lamp je kan helpen in slaap te vallen. Fel licht daarentegen, ook het licht van elektronische apparaten, kan de aanmaak van melatonine, het slaaphormoon, verstoren. Hoewel dit niet alleen specifiek is voor de zoutlampen, kan het een bijkomend voordeel zijn.

Verminderd effect van elektromagnetische straling

Himalaya zoutkristal lamp effect

Elektromagnetische straling (EM) is een vorm van energievoortplanting die overal om ons heen is en die radiogolven, röntgenstralen en gammastralen omvat. Zonlicht is ook een vorm van elektromagnetische straling. Je televisie, computer en smartphone geven EM af in de vorm van ongezonde positieve ionen. Constante blootstelling aan EM heeft ernstige langetermijneffecten, waaronder vermoeidheid, verhoogde stress en een verzwakt immuunsysteem.

Zoutkristallamp voor gebruik binnenshuis

Er is veel onderzoek gedaan naar de negatieve effecten van elektronische velden. In een rapport uit het tijdschrift “Archives of Medicine” uit 2015 blijkt dat blootstelling aan EM met een frequentie van 1 kHz en een intensiteit van 150 V/m en 220 V/m over een periode van maximaal een uur “kan hebben nadelige effecten op het zuurstofmetabolisme van de bloedplaatjes, wat leidt tot disfunctie van de cellen. In de wereld van vandaag kan chronische blootstelling aan zelfs lage stralingsniveaus van apparaten kanker veroorzaken, de immuniteit in gevaar brengen en bijdragen aan tal van ziekten en kwalen. Omdat de Himalaya-zoutlampen natuurlijke negatieve generaties van ionen zijn, kunnen ze de effecten van positieve ionen verminderen.

Zoutkristallamp en het effect ervan volgens de studie

Conclusie

Hoewel de Himalaya-zoutlampen in populariteit toenemen, is het onwaarschijnlijk dat ze veel gezondheidsvoordelen bieden. Er is weinig studiebewijs om beweringen over verbeteringen in luchtkwaliteit, ademhalingsgezondheid, stemming of slaap te ondersteunen. Maar ze zijn mooi om naar te kijken en zorgen voor een sfeervol licht. Ongevallen met deze lampen worden zelden gemeld. Toch moet u altijd een adequate brandbeveiliging gebruiken, inclusief het buiten het bereik van kinderen en huisdieren houden van de lampen.