Zegen u

Zuivelproducten ongezond? Redenen voor een zuivelvrij dieet

Of zuivelproducten ongezond zijn, is tegenwoordig erg controversieel. Terwijl gezondheidsorganisaties zuivelproducten waarderen als essentieel voor de gezondheid van de botten, beweren sommige deskundigen dat ze schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Natuurlijk zijn niet alle zuivelproducten gelijk gemaakt. De meeste hiervan variëren sterk in kwaliteit en gezondheidseffecten, afhankelijk van hoe veehouders de melkkoeien fokken en hoe de zuivelfabriek de melk daarna verwerkt. In dit bericht proberen we je een diepgaand inzicht te geven en te bepalen of zuivelproducten ongezond of goed voor je gezondheid zijn.

Controverse over de vraag of zuivelproducten ongezond zijn

man doet afstand van glas melk zuivelproducten ongezond

Dankzij massale reclamecampagnes door de zuivelindustrie wordt koemelk al lang aangeprezen als dé plek voor calcium. Als u echter bepaalde soorten kaas, yoghurt of ijs consumeert, kan dit echter ook veel gezondheidsproblemen veroorzaken. Veel voedingsdeskundigen raden het af en raden aan om zuivelproducten uit het dieet te weren. Dit kan een groot verschil maken in de algemene gezondheid. Tegenwoordig is de zuivelreputatie voor voeding zo duidelijk als een glas melk. Zuivelproducten zijn goed of slecht voor je, afhankelijk van de laatste voedingstrend of studie.

jonge man in melkveebedrijf drinkt melk uit glazen fles

Waar is dan de waarheid? Zijn zuivelproducten ongezond of niet? Dergelijke voedingsmiddelen zijn niet essentieel in het dieet voor een optimale gezondheid, maar voor veel mensen zijn ze de gemakkelijkste manier om calcium, vitamine D en eiwitten binnen te krijgen. Mensen hebben deze nodig om hun hart, spieren en botten gezond te houden en goed te laten functioneren. Zuivelproducten bevatten ongetwijfeld voedingsstoffen zoals fosfor, magnesium, vitamine D en eiwit, terwijl het calcium dat ze bevatten ook een noodzakelijk mineraal is. Het helpt bij het bouwen van sterke botten en is nodig voor andere functies zoals spiercontractie en zenuwoverdracht. Dit zijn enkele van de belangrijkste redenen waarom de meeste gezondheidswerkers aanbevelen om zuivelproducten te consumeren.

Verbeter de botgezondheid met calcium

voedingsstoffen bronnen calcium broccoli bladgroenten amandelen melk

Een systematische review en meta-analyse suggereert bijvoorbeeld dat in sommige onderzoeken het risico op osteoporose en heupfracturen afneemt met toenemende inname van zuivelproducten. Dit was echter niet in alle studies die in de analyse zijn opgenomen het geval. Het is ook belangrijk om uit te leggen dat veel andere factoren de gezondheid van de botten kunnen beïnvloeden. Voorbeelden hiervan zijn lichaamsbeweging, roken, alcoholgebruik en enkele veranderingen in hormoonspiegels bij het ouder worden.

voedingswaarden vitamine d calcium ijzer

De calciumbronnen helpen echter de botdichtheid te behouden en kunnen het risico op fracturen verminderen. Volwassenen van 50 jaar en jonger hebben 1.000 milligram (mg) calcium per dag nodig. Vrouwen boven de 50 en mannen boven de 70 hebben 1200 mg nodig. Een normale portie yoghurt bevat ongeveer 187 mg calcium. Melk is ook verrijkt met vitamine D, die botten nodig hebben om de botmassa te behouden.

ouderen die melk kiezen in de supermarkt

Oudere volwassenen hebben ook eiwitten nodig om te beschermen tegen sarcopenie, het natuurlijke verlies van spiermassa en kracht in verband met leeftijd, en zuivelproducten kunnen een goede bron zijn. De aanbevolen hoeveelheid voor oudere volwassenen is 0,8 gram per kilogram lichaamsgewicht. Een man van 80 pond zou ongeveer 65 gram eiwit per dag nodig hebben en een vrouw van 60 pond zou ongeveer 50 gram nodig hebben, maar als het gaat om de directe gezondheidseffecten van zuivelproducten, is de bestaande wetenschap gemengd. Sommige onderzoeken waarschuwen voor het consumeren van te veel melk, terwijl andere onderzoeken enkele voordelen aantonen van het regelmatig consumeren van melk.

Zijn vetvrije en volle zuivelproducten ongezond??

boter volvette zuivelproducten maken

Voedingswetenschap blijft volwassenen aanbevelen zich te houden aan niet-vette of magere zuivelproducten. Nieuw onderzoek suggereert echter dat volvette zuivelproducten mogelijk geen grote bedreiging vormen voor de gezondheid van het hart. Een rapport gepresenteerd op het European Society of Cardiology Congress in 2018 onderzocht 20 onderzoeken waarbij bijna 25.000 mensen betrokken waren en vond geen verband tussen de consumptie van de meeste zuivelproducten en hart- en vaatziekten.

vrouw giet melk in glas met gebakken goederen op een tafel

De uitzondering was melk, maar de resultaten toonden aan dat alleen een zeer hoge melkconsumptie (gemiddeld bijna een liter per dag) geassocieerd was met een hoger risico op hartaandoeningen. Het blijkt dus dat zuivelproducten de grootste bron van verzadigd vet in onze voeding zijn. Minstens een derde van het verzadigde vet dat de wereldbevolking consumeert, is afkomstig van kaas, boter, melk en andere zuivelproducten. Aangezien verzadigd vet een belangrijke oorzaak is van hartaandoeningen en obesitas, lijkt het een goede reden om dergelijke voedingsmiddelen te vermijden.

Goede redenen om over te stappen op een zuivelvrij dieet

eiwitrijk voedsel zaden noten vlees eieren

Er zijn verschillende belangrijke gezondheidsredenen om een ​​zuivelvrij dieet te volgen. Twee ervan beheersen ontstekingen en balanceren hormonen. Melk wordt gemaakt door zoogdieren om hun jongen te voeden, en het is een rijke bron van eiwitten en groeihormonen voor baby’s om zich vanaf jonge leeftijd te ontwikkelen. Mensen zijn echter de enige zoogdieren die melk van andere dieren consumeren en ook de enigen die op volwassen leeftijd melk drinken. Hoewel zuivelproducten een geweldige bron van eiwitten kunnen zijn, kunnen er andere problemen zijn die verband houden met consumptie. Wanneer mensen zuivelproducten vermijden, zijn er mogelijkheden om ontstekingen te verminderen, hormoonspiegels in evenwicht te brengen en andere vervelende symptomen te behandelen. Er zijn dus verschillende redenen waarom zuivelproducten ongezond zijn en problemen kunnen veroorzaken.

Conventionele zuivelproducten voor diabetes

Dierenarts houdt spuit antibiotica zuivelproducten vaccinatie koe vast

Hoewel mensen een aantal van de vitamines en mineralen in melk nodig hebben, hoeven ze niet te worden blootgesteld aan de extra antibiotica en hormonen die in traditionele zuivelproducten worden gebruikt. De trieste waarheid is dat de meeste melkkoeien grote hoeveelheden antibiotica krijgen om infectie te voorkomen. Deze antibiotica komen terecht in traditionele zuivelproducten, waardoor mensen er ook aan worden blootgesteld. Het gebruik van antibiotica in de zuivelindustrie kan een van de oorzaken zijn van antibioticaresistentie. Naast de antibiotica die aan koeien worden gegeven en in de melk terechtkomen, worden mensen ook blootgesteld aan groeihormonen bij het consumeren van conventionele zuivelproducten. De meeste melkveebedrijven geven melkkoeien een synthetische versie van rundergroeihormoon (BGH) om de melkproductie te stimuleren en de insuline-achtige groeifactor (IGF) in de melkaanvoer verder te verhogen. Wetenschappers koppelen hogere IGF-1-niveaus bij mensen aan een verhoogd risico op kanker.

zwangere vrouw met glas melk in de keuken

Insuline-achtige groeifactor wordt gevonden in melk om baby’s dik te maken. Om deze reden verhoogt het consumeren van zuivelproducten het insulinegehalte dienovereenkomstig. Het drinken van melk wordt daarom niet aanbevolen voor mensen die overmatige insulineproductie moeten vermijden. Dit zouden mensen zijn met diabetes, polycysteus ovarium syndroom (PZOS) ​​en andere ernstige stofwisselingsstoornissen. Dus allerlei soorten zuivelproducten, zoals yoghurt, kaas en alles wat met caseïne en wei te maken heeft, kunnen een significante insulinerespons produceren. Een studie toonde aan dat zuivelproducten bij sommige mensen het insulinegehalte veel meer verhoogden dan wit brood. Dit is natuurlijk niet goed als je probeert een hoge bloedsuikerspiegel te vermijden of je gewicht te verminderen.

Spijsverteringsproblemen en oestrogeen in melk

vrouw die de maag vasthoudt, vermijd indigestie na het nuttigen van melk

Als je probeert om je hormonen in balans te brengen, overweeg dan om koemelk te schrappen. Melkconsumptie bevordert een teveel aan oestrogeen in het lichaam, omdat het wordt verkregen uit vrouwelijke koeien. Het eten van zuivelproducten kan tot 80% van de oestrogenen in voedsel uitmaken als je er veel van consumeert. Dit is niet gezond, aangezien een teveel aan oestrogeen uit welke bron dan ook in verband is gebracht met een verhoogd risico op het ontwikkelen van kanker bij vrouwen. Mannen lopen ook een hoger risico op het ontwikkelen van prostaatkanker als ze een teveel aan oestrogeen in hun lichaam hebben. Deze hormonale onbalans kan ook stemmingswisselingen en ongewenste reacties zoals acne veroorzaken.

Zuivelproducten ongezond in vergelijking met alternatieven voor koemelkproducten

Naar schatting 70% van de wereldbevolking is mogelijk lactose-intolerant. Zelfs mensen die lactase produceren, het enzym dat nodig is om de lactose in zuivelproducten af ​​te breken, kunnen indigestie ervaren wanneer ze zuivelproducten consumeren. Veelvoorkomende klachten van mensen die koemelk consumeren, of ze nu allergisch, intolerant of niet zijn, zijn winderigheid, prikkelbare darmsyndroom (PDS), misselijkheid en chronische constipatie of diarree. Zuivelproducten staan ​​zelfs op de lijst van de acht meest voorkomende allergene voedingsmiddelen. Hierdoor kunnen er negatieve gezondheidssymptomen optreden na het nuttigen van dergelijke voedingsmiddelen die lactose bevatten.

allergie-voor-zuivelproducten-ongezonde-lactose-intolerantie-to-go-zonder-melk

Naast indigestie is het bekend dat zuivelproducten overmatige slijmproductie in de luchtwegen veroorzaken. Dit betekent dat ze ook een astma-trigger kunnen zijn. Het vermijden van zuivelproducten kan gunstig zijn voor mensen die astma hebben of vatbaar zijn voor infecties van de bovenste luchtwegen. Mensen hebben ook veel zuivelproducten gemeld als triggers voor artritissymptomen, huiduitslag, acne, migraine, narcolepsie en onverklaarbare ontstekingen. Als gevolg van alle mogelijke reacties die hierboven zijn opgesomd, kan het consumeren van zuivelproducten leiden tot een toename van ontstekingen in het lichaam. Chronische ontstekingen zijn beslist niet gezond en kunnen tot vervelende symptomen leiden.

Alternatieven voor melk

alternatief voor melk gemaakt van amandelen havermelk amandelmelk

Dus hoe krijg je de voedingsstoffen die je nodig hebt als je geen zuivelproducten consumeert? Het eten van melk is niet de enige manier om de heilzame vitamines en mineralen in je dieet op te nemen. Naast traditionele zuivelproducten vol hormonen, antibiotica en pesticiden zijn er nog betere bronnen van calcium. Enkele uitstekende zijn boerenkool (24%), sardines (21%), broccoli (9%), amandelen (8%) en mosterdkool (7%). U kunt echter ook calcium krijgen van verrijkte melkalternatieven. Zelfs als je liever thuis je eigen zuivelvrije producten maakt, zijn er veel recepten voor cashewmelk, zelfgemaakte ongezoete amandelmelk, macadamia-nootmelk, havermelk en zelfs hennepmelk om je hierbij te helpen.

Gefermenteerde melkproducten zijn ongezond?

Bacteriën in zuivelproducten zijn ongezond na voedselinspectie

Sommige wetenschappelijke bewijzen hebben zelfs aangetoond dat de juiste soort zuivelproducten hartaandoeningen kunnen voorkomen. Uit een onderzoek onder 2000 mannen, gepubliceerd door het British Journal of Nutrition, bleek dat degenen die veel gefermenteerde zuivelproducten zoals yoghurt en kaas aten, een lager risico hadden op coronaire hartziekte dan mannen die minder van deze producten aten. Dit ondersteunt eerdere onderzoeken die aantoonden dat gefermenteerde zuivelproducten gezondere effecten hadden op het bloedvet en het risico op hartaandoeningen dan andere zuivelproducten. Er is echter geen verder voorgesteld voordeel naar voren gekomen. Verzadigde vetten komen voor in volvette zuivelproducten zoals volle melk, boter en room, en in mindere mate in magere zuivelproducten zoals 1% melk. Verzadigde vetten komen ook voor in vlees, sommige bewerkte voedingsmiddelen, kokosolie en palmolie.

Vrijlevende koeien eten gras. Maak biologische zuivelproducten

Als je weet dat je zuivelproducten kunt verdragen en je ze niet helemaal wilt vermijden, zorg er dan voor dat je ze consumeert van gecertificeerde biologische bronnen met gras. Rauwe en gefermenteerde melk van vertrouwde fabrikanten is een geweldige optie. Zorg er ook voor dat je voor de volvette versies gaat voor extra gezondheidsvoordelen. Melk, kaas, yoghurt, boter, geklaarde boter en kefir van andere dieren zoals geiten, buffels, schapen en kamelen zijn andere gezondere alternatieven.

melkveebedrijf melkkoeien man houdt kruik met melk vast

Wees echter voorzichtig met eiwitpoeders, zelfs als ze afkomstig zijn van gecertificeerde bronnen. Als u niet zeker weet of u een volledig zuivelvrij dieet moet volgen, kunt u een eliminatiedieet proberen. Zuivelproducten minimaal 3 weken uit het dieet verwijderen (sommige artsen raden tot 6 weken aan) kan je een heel goed idee geven van hoe je je voelt.