Zemljište

Kako izgraditi kućicu za ptice vlastitim rukama. Neobične kućice za ptice, dimenzije, crteži

Ptice obavljaju vrlo važnu misiju, štite stabla od štetnih insekata, čak ih nazivaju i prirodnim iscjeliteljima. U svijetu postoji nekoliko nezaboravnih datuma koji se odnose na zastavu pernatih stvorenja, u to vrijeme ljudi aktivno vješaju domaće peradnjake, čime odaju počast i hvala svojim mlađim prijateljima. U ovom ćemo članku govoriti o tome kako vlastitom rukom izraditi kućicu za ptice, istaknuti izvorne ideje za njihovo stvaranje, sastaviti korak po korak upute za glavni rad, zbog čega iz materijala koji su vam na raspolaganju , sasvim je moguće izgraditi pristojnu strukturu.

Sadržaj:

Kako odrediti veličinu kućice za ptice

Kućica za ptice “uradi sam” univerzalni je tip “stana” za ptice, u kojem ne mogu živjeti samo čvorci, već i drugi mali krilati. Budući da su takve zgrade namijenjene malim pojedincima, prije početka gradnje potrebno je odrediti veličinu ručno izrađenog proizvoda. Gospodar mora shvatiti da ptice kao stanište u prirodi koriste šuplje drveće koje aktivno proizvode djetlići, a umjetna kuća mora odgovarati njihovim parametrima. Verzija koja kaže da što je veći životni prostor krilatih prijatelja, to im je ugodnije smatra se netočnom..

To uopće nije slučaj, štoviše, loše djeluje na mladu generaciju, jer će se u prisutnosti ogromnog teritorija izleći veliki broj pilića, što znači da će biti slabi, a to će biti jako teško da bi ih nahranili, mnogi neće preživjeti i neće odletjeti u tople zemlje, jednostavno umirući … Bolje je imati 2-3 pilića u maloj kući, ali oni će biti jaki i zdravi. Stoga bi veličinu kućice za ptice trebalo svesti na minimum. Početnicima se savjetuje da ne izrađuju sami radni projekt, već da vlastitim rukama naprave kućicu za ptice, čije se crteže može posuditi od praktičara, pronađenih na Internetu, gdje su predstavljene mnoge zanimljive mogućnosti.

РеР· Ñ ?? Ð ”Ñ ?? Ñ ?? Ð ° Ñ ?? ?? Ñ ?? ?? L Ð ° Ð ° Ð ° ÐÐ ?? ÐÐ

Opcija kućica za ptice od otpadnog materijala

Jedan od uobičajenih materijala koji je dostupan u gotovo svakom domu je kartonska kutija za sok, a kako se pokazalo, ovo je pomagalo odlično za izradu kućica za ptice vlastitim rukama. Proizvod ove vrste odlikuje se prostranošću, atraktivnim izgledom, ergonomijom i jednostavnošću. Međutim, ne može se reći da će kartonska konstrukcija moći dugo služiti pticama i obrtnicima, ali se lako može zamijeniti novim proizvodom, u bilo koje vrijeme, bez ikakvih troškova. Dakle, tablica opisuje glavne faze rada koje vam, kao rezultat, omogućuju da dobijete zanimljivu, praktičnu kućicu za ptice vlastitim rukama od improviziranih materijala.

Zasebno ćemo istaknuti alate potrebne u procesu rada. Mi ćemo trebati:

 • pribor za pisanje i obični noževi;
 • kutija za sok (1,5 – 2 litre);
 • akrilne boje i kist;
 • ljepilo;
 • štapići za sladoled;
 • drvene trake;
 • uže ili uže.

Osim toga, preporučuje se priprema jednostavne olovke i kompasa za označavanje materijala..

Faze izgradnje kućice za ptice vlastitim rukama iz kartonske kutije
Faza 1. U početnoj fazi odabranu kutiju potrebno je temeljito oprati od preostalog soka, dobro isprati kako bi se uklonili višak mirisa, a zatim osušiti.
Faza 2. Kancelarijskim nožem se na jednoj strani kutije prave rupe. Kako bi rezultat bio visoke kvalitete, mjesto za ulaz u početku možete označiti pomoću kompasa. Unutarnji prostor kartonskog izuma zalijepljen je štapićima sladoleda, pa će ptice biti prikladno postaviti, leteći u kućicu za ptice. Također, štap se može koristiti i kao grgeč za sjedenje s krilima. Vanjski dio kućice za ptice ukrašavamo akrilnim bojama i kistom. Ovaj je trenutak već čisto individualan, svaki majstor primjenjuje vlastitu maštu.
Faza 3. Posljednji korak, koji će vam omogućiti da stvar dovedete do kraja, je dizajn ovjesa i stvarna instalacija kuće na predviđenom mjestu. U tu se svrhu u gornjem dijelu pomoću običnog noža ili debelog šila pravi rupa, u nju se uvlači snažno uže, nakon čega se gotova konstrukcija postavlja na drvo ili ispod krošnje.

Nemojte sipati previše hrane u sklonište sa šarkama, kako ga ne biste odrezali i ne oštetili, mameći ptice, bolje je redovito dodavati hranu u malim obrocima.

Drvena kućica za ptice, uradi sam

Mnogi obrtnici na Internetu vlastitim rukama dijele gotove fotografije kućice za ptice, za čiju se izgradnju najčešće koristi prirodno drvo. Takvi se dizajni obično nazivaju klasičnim, štoviše, imaju pouzdane performanse i dobro privlače ptice. Ali vrijedi zapamtiti da šperploča, iverica, vlaknaste ploče i drugi derivati ​​drva emitiraju otrovne tvari koje negativno utječu na krilate stanovnike, pa se ne preporuča koristiti u tu svrhu. Dakle, moramo pripremiti sirove, visokokvalitetne ploče, koje trebamo namočiti u antibakterijsko sredstvo bez mirisa. Čavli i čekić će se koristiti kao spojni elementi. Ovaj se set može zamijeniti samoreznim vijcima i bušilicom. Za mjerenje je potrebna mjerna traka, a za obradu materijala ubodna pila, jednostavna olovka, kliješta.

Slično prethodnoj opciji, kako biste dobro obavili posao i izgradili kućicu za ptice vlastitim rukama od drveta, crteže je potrebno unaprijed pronaći na Internetu. Na temelju odabranog projekta, vlasnik će moći ne samo ispravno izrezati materijal, već i sastaviti samu konstrukciju bez grešaka, čak i ako na njoj radi prvi put. Posebno se preporučuje rad s crtežima ako planirate napraviti nekoliko životnih aranžmana za ptice..

РеР· Ñ ?? Ð ”Ñ ?? Ñ ?? Ð ° Ñ ?? ?? Ñ ?? ?? L Ð ° Ð ° Ð ° ÐÐ ?? ÐÐ

Sastavni dijelovi kućice za ptice su: a) dvije bočne stjenke; b) stražnja i prednja strana; c) krovni element; d) baza. U ovoj ideji, njihove veličine su:

 • 20 * 35 cm;
 • 16 * 35 cm;
 • 20 * 25 cm;
 • 16 * 16 cm.

Duljina sjedala u ovom slučaju iznosi 4 centimetra s promjerom od 10 mm. Prije nego što nastavite sa montažom, drveni materijal se postavlja i reže na komade, koji se kasnije međusobno čekićaju. Prilikom sastavljanja konstrukcije vlasnik ne smije zaboraviti na njezinu sigurnost, to se ne odnosi samo na ugradnju na drvo ili druga mjesta. Ovaj trenutak dodiruje oštre krajeve pričvršćivača, važno je da samorezni vijci itd. nisu virili otvoreni unutar kuće, moraju biti izolirani, samo ih savijte ili izrežite metalnim alatom.

Na praznom dijelu za prednju stijenku se pomoću ubodne pile napravi rupa za slavinu. Njegova veličina varira u području od 5 cm. Stražnji zid služi kao osnova za dasku koja je namijenjena za sigurnu ugradnju. Što se tiče krova drvene kućice za ptice, on mora biti potpuno uklonjiv, stoga je dizajniran kao da je višeslojan, s rukavom koji je namijenjen za učvršćivanje krovnog dijela. Opcije zabat ne smatraju se ništa manje uobičajenim. Prilikom rada sa drvetom potrebno je zaštititi ruke, jer se za to preporučuje da cijeli postupak provedete rukavicama kako ne biste pogonili iver.

Uradi sam originalne kućice za ptice

Mreža sadrži ogroman broj zbirki fotografija koje vlastitim rukama pokazuju originalne kućice za ptice. Odlikuju ih jedinstvenost i atraktivnost..

Opcija broj 1.

Razmotrite jednu od uobičajenih opcija koja vam omogućuje da vlastitim rukama od vinskih čepova stvorite nevjerojatne ukrasne kućice za ptice.

Za rad majstor mora pripremiti:

 • drvo ili karton za okvir kuće;
 • čepovi za vino;
 • pištolj za vruće ljepilo;
 • nož itd.

Usput, vrijedno je napomenuti da se okvir kućice za ptice može kupiti gotov, pa mu samo trebate dodati ukrasne elemente. Ako će se, međutim, kao okvir koristiti domaća verzija, uzmite za osnovu dvije gore opisane upute..

Prilikom odabira predmeta za rezanje za stvaranje kuće, obratite pozornost na oštrinu oštrice, mora biti dobro naoštrena kako bi bilo prikladno rezati čepove koji su zalijepljeni na podnožje sa zarezanim stranama. Pištolj za vruće ljepilo, koji je popularan u rukotvorinama, osigurava sigurno pričvršćivanje na čestice. Raspored kora za vino može biti okomit ili vodoravan, osim toga mogu se kombinirati obrezani i puni elementi. Kako bi krov kućice za ptice bio izražen, vrijedi pripremiti drvene šipke i od njih napraviti odbojnike na krovu.

Opcija broj 2.

Dobra alternativa za drvenu kuću izrađenu u klasičnoj verziji je okrugla konstrukcija, za čiju izradu će vam trebati sljedeći materijali:

 • daske dimenzija 7 * 13 cm, u količini od 13 komada;
 • drveni diskovi – 2 kom;
 • žica;
 • bušilice, bušilica, mjerač traka itd..

Drveni diskovi, u ovom slučaju, igraju ulogu zidova, u jednom od njih napravljena je rupa za slavinu. U svih 13 dasaka bušilicom i bušilicom rade se rupe u koje će se zategnuti metalna žica pa će se djelomično odjenuti jedna na drugu u obliku kruga. Zidovi kućice za ptice također su međusobno povezani žicom. Valja napomenuti da je ova vrsta nosača vrlo prikladna, pa čak i kad prvi put radite na takvom modelu. Doista, ako se otkrije kvar, žica se može lako odmotati i moguća pogreška ispraviti..

Dakle, pobrinuli smo se da kućicu za ptice možete napraviti vlastitim rukama od raznih materijala, čak može biti i običan cvjetnjak, u kojem samo trebate napraviti rupu i popraviti uklonjivi pokrov. No, valja reći da se u tu svrhu često koriste plastične boce koje su idealne za izgradnju kućice za ptice, o tome će se dalje govoriti.

Upute za izradu kućica za ptice vlastitim rukama od plastičnih boca

Upute u nastavku reći će vam više o tome kako vlastitim rukama izgraditi kućicu za ptice iz plastičnog spremnika. Snaga, proračun i pouzdanost smatraju se prednostima takvog izuma. Pripremivši kuću iz boce, možete biti sigurni da će to biti više nego dovoljno za jednu generaciju. Prije početka rada svakako odaberite čiste, nekamijske posude, isperite ih i ostavite da se osuše. Zatim slijedite cijeli postupak prema opisanim koracima..

1. Okrenite bocu u vodoravan položaj i oštrim nožem prerežite je na pola. Kao rezultat toga, vrh će biti odjeven preko dna. Tako će krovni dio biti uklonjiv, kao što bi trebao biti u pravilno izgrađenoj kućici za ptice..

2. Zatim bojama i četkom obojite komponente željenom bojom, upotrijebite maštu do kraja, ne bojte se eksperimentirati. Ali ne zaboravite da je prije toga u donjem elementu bilo potrebno izrezati zarez.

3. Rub krova preporuča se ukrasiti oštrim škarama koje se mogu koristiti za izradu valova ili geometrijskih oblika..

4. Zadnji korak je rad na nosaču. Da biste to učinili, bušilicom se u poklopcu boce napravi rupa u koju se umetne uže ili žica savijena u obliku ručke.

РеР· Ñ ?? Ð ”Ñ ?? Ñ ?? Ð ° Ñ ?? ?? Ñ ?? ?? L Ð ° Ð ° Ð ° ÐÐ ?? ÐÐ

Dizajni izrađeni od plastičnih boca mogu biti toliko raznoliki i originalni da će se svidjeti ne samo samim obrtnicima, već će postati i omiljeno mjesto za mnoge male čovjekove leteće prijatelje. Uostalom, vanjski dio kućice za ptice može se nadopuniti plastičnim cvijećem izrezanim iz drugog spremnika ili omotanim vunenim nitima, koncem ili zalijepljenim svijetlom krpom. Dizajnu možete pristupiti s druge strane, obraćajući posebnu pozornost na krovni dekor, koristeći slamu, CD -ove, gumbe, pletenicu i tako dalje..

To mogu biti i plastični proizvodi na više razina, čiji otvor za slavinu neće biti samo izrezan u sredini spremnika, već je izrađen u obliku ulaza s umetnutog grla drugog elementa boce. O tome kako pravilno izgraditi kućicu za ptice vlastitim rukama, čija veličina treba odgovarati malim pticama, potražite informacije u raznim internetskim člancima, a dodatno pogledajte i video: