Zidovi

Ukrašavanje verande vlastitim rukama

Jedna od najznačajnijih prednosti života u privatnoj kući je mogućnost u bilo koje doba dana i noći izaći na svježi zrak i uživati ​​u mirisu cvijeća ljeti ili očaravajućem mirisu trulog lišća u kasnu jesen. I kako je ugodno sjediti sa šalicom čaja na otvorenoj verandi tijekom prve svibanjske oluje, kad je zrak ispunjen ozonom, a nježno mlado zelenilo šušti pod elastičnim potocima. Zatvorena veranda u seoskoj kući lako se može pretvoriti u blagovaonicu, gdje će se cijela obitelj okupiti na nedjeljnom ručku: podijeliti dojmove, napraviti planove i samo komunicirati. Važnu ulogu u stvaranju potrebnog raspoloženja ne igra samo pogled koji se otvara s prozora, već i ukras verande. Ona će vam pomoći stvoriti ozračje domaće udobnosti i mira..

Izbor materijala

Izbor materijala za završnu obradu verande nije samo estetski, već i praktičan. U pravilu, riječ “veranda” znači nezagrijana soba. U nekim slučajevima otvorena veranda više liči na sjenicu pričvršćenu za kuću, tako da ovdje uopće nije riječ o grijanju.

To znači da dekor ne bi trebao biti samo lijep, već i otporan na visoku vlažnost i temperaturne promjene..

Zaštita drvenih konstrukcija i toplinska izolacija

Najpopularniji građevinski materijal za izgradnju verande je drvo. Prije nastavka završne obrade, sve drvene konstrukcije moraju se obraditi posebnim antiseptičkim sastavom..

Osim toga, za ostakljene verande od velike je važnosti odgovarajuća toplinska izolacija donjeg dijela zidova (ispod prozora) i stropa. Unutarnje uređenje verande počinje s njom. Ako je izolacija pravilno izvedena, u prostoriju se može boraviti do kasne jeseni..

Strop verande možete izolirati gotovo svim termoizolacijskim materijalima: mineralnom vunom, ekstrudiranom polistirenskom pjenom (EPS), pjenom ili poliuretanskom pjenom s tekućinom. Odabirom pjene morate biti spremni na činjenicu da ćete za visokokvalitetnu toplinsku izolaciju morati položiti dovoljno debeli sloj ovog materijala, što će neizbježno dovesti do smanjenja razine stropa za 10-15 cm. Raspršena poliuretanska pjena učinkovita je, ali skupa izolacija. No, EPS i mineralna vuna po prilično pristupačnoj cijeni mogu savršeno zaštititi vašu verandu od jesenske hladnoće.

Izolacija se postavlja na zidove i strop prema istoj shemi. Prije svega, potrebno je osigurati hidroizolaciju. Da biste to učinili, vodootporni film se širi duž cijelog zida, a spojevi između njegovih listova hermetički su zalijepljeni metaliziranom trakom. Zatim postavljamo okomite drvene blokove na jednakoj udaljenosti jedan od drugog, a između njih stavljamo izolaciju.

Važno! Treba zapamtiti da se mineralna vuna jako boji vlage. Pod utjecajem vlage, samo nekoliko godina kasnije, takva se izolacija pretvara u prašinu..

Posljednji sloj bit će reflektor topline, koji je postavljen unutar prostorije metaliziranim filmom i zapečaćen trakom.

Na isti način izoliramo strop.

Završetak zidova i stropa verande

Kad završe svi pripremni radovi, vrijeme je da razmislite o unutrašnjosti svoje verande. Njegov razvoj možete povjeriti profesionalnom dizajneru, ili se sami možete nositi s tim zadatkom.Ima mnogo mogućnosti za uređenje otvorenih i zatvorenih terasa. Razmotrimo najpopularnije.

Završna obrada PVC pločama

Najproračunskija opcija za ukrašavanje zidova verande posljednjih godina bile su plastične ploče. Ovaj materijal je otporan na visoku vlažnost i ekstremne temperature. Osim toga, prilično je jednostavno sastaviti i očistiti. Pomoći će vam da zamislite koliko zanimljivo uređenje interijera verande od PVC -a može biti fotografija snimljena u jednoj od prodavaonica željeza.

Nedostaci plastike mogu se pripisati samo niskoj ekološkoj prihvatljivosti i krhkosti – vrlo ju je lako slomiti ako nenamjerno gurnete stolicu unatrag ili slučajno udarite koljenom o zid.

Kao okvir za PVC ploče mogu se koristiti drvene letvice presjeka 30 * 20 ili 30 * 10 mm ili metalni profil za montažu suhozida. Kada se koristi drvo, mora se prethodno obraditi antiseptikom.

Korisni savjeti! Na zidovima verande okrenute prema ulici bolje je koristiti drvene letvice za letvu. Pričvršćivanje metalnih profila može stvoriti “hladne mostove” koji značajno smanjuju kvalitetu toplinske izolacije. Ali za ne previše ujednačene unutarnje zidove, bolje je koristiti profil na posebnim ovjesima..

 • Lamele moraju biti fiksirane okomito na smjer ugradnje ploča. Dakle, ako se plastika postavlja okomito na zid, tada se letvice pakiraju vodoravno s korakom od najviše 50 cm.

Važno! Zidovi verande ukrašeni su šarenim pločama slijeva nadesno. Montažu monokromatskih ploča možete započeti s obje strane zida..

 • Kad je sanduk spreman, početni profil ili kut za montažu pričvršćuju se u kutu prostorije uz pomoć čavala ili samoreznih vijaka. Prvi se koristi ako je susjedni zid završen s drugim materijalom, a drugi će omogućiti međusobno spajanje PVC ploča..
 • Zatim se prva ploča umetne u profil vodilice tako da je široka montažna polica usmjerena prema instalaciji.
 • Da biste pričvrstili ploču na sanduk, možete upotrijebiti metalne držače ili je jednostavno jednostavno pričvrstiti vijkom na tračnicu.

Važno! Ako ne upotrebljavate držače za postavljanje ploča, nemojte previše zatezati samorezni vijak. U suprotnom će ploča “voditi”.

 • Umetnite sljedeću ploču tako da nema praznina i pričvrstite je.

Zapamtite da su PVC ploče podložne toplinskom širenju. Da bi se to nadoknadilo, potrebno je ostaviti razmak od 2-3 cm na vrhu i dnu zida i zatvoriti ga postoljem.

MDF – jeftino imitacija drva

Drugi popularan završni materijal su MDF ploče. Nešto su jači od plastike, ali manje otporni na vlagu. Ne vrijedi koristiti ovaj materijal na otvorenim verandama, ali za zatvorene je sasvim prikladan.

MDF ploče ugrađuju se na isti način kao i plastične.

Drvena podstava – klasik žanra

Kada popisujete materijale za završnu obradu verande, nemoguće je ne spomenuti najtradicionalnije od njih – drvo. Najčešće je to takozvana podstava.

Podstava – ploča za oblaganje, debljine do 22 mm sa posebnim utorima koji olakšavaju ugradnju i spajanje.

Ovaj materijal nije obložen samo na zidovima, već i na stropu verande. Nakon tretmana antisepticima, podstava će vam služiti do 20 godina. O prednostima drva u odnosu na umjetne materijale ne treba dugo govoriti. Što je samo ukusan drveni miris koji će se osjećati na vašoj verandi dugi niz godina.

Izbor drvene obloge

Prije svega, valja reći da se prema načinu proizvodnje podstava dijeli na spojene i čvrste. U prvom slučaju, najkvalitetniji drveni komadi spajaju se na poseban način. Unatoč činjenici da ovaj materijal izgleda izvrsno – na njemu nema čvorova, pukotina i drugih nedostataka kita – nije prikladan za završetak otvorene verande. Pri visokoj vlažnosti na spoju mogu nastati pukotine koje će uvelike pokvariti izgled završne obrade..

Osim toga, podstava je podijeljena u 4 klase. Najskuplji i najkvalitetniji – klasa “ekstra” – gotovo uvijek spojen. No materijal klase A, B ili C u pravilu je izrađen od masivnog drva. Na takvoj podstavi postoje čvorovi i rupe. Najčešće se tijekom proizvodnje tretiraju kitom..

Važno! Prilikom kupnje materijala svakako ga raspakirajte. Vrlo često se u sredini pakiranja nalaze neispravne ili niskokvalitetne daske..

Priprema i ugradnja obloge

Priprema obloge za ugradnju svodi se na tretiranje antiseptikom i prilagodbu materijala. Obloge je potrebno ostaviti u prostoriji da budu gotove nekoliko dana, a zatim ih prekriti zaštitnom smjesom.

Kada se koristi podstava, veranda je obrubljena drvetom gotovo na isti način kao i PVC ili MDF ploče. Lepljenje se vrši prema istoj shemi, ali postoji nekoliko načina pričvršćivanja:

 • Učvršćivači s pocinčanim čavlima. Ovo je najjednostavniji način. Čavao se jednostavno zabije u središte ploče, a zatim se šešir utopi uz pomoć doboinera..
 • Pričvršćivanje klamericom. U tom slučaju, pomoću pneumatskog ili mehaničkog spajalica, montažni držači se zabijaju u instaliranu ploču..
 • Učvršćivači sa stezaljkama. Na stražnju stijenku utora prve ploče mora se pričvrstiti kopča. Zatim se ploča pričvršćuje čavlima ili samoreznim vijcima na zid i tek tada se kleimer učvršćuje. Na sljedećoj ploči kleimer je ponovno instaliran. Umetnut je u utor prethodnog i kleimer je pričvršćen na sanduk.

Važno! Uz pomoć kleimera može se dovršiti samo unutrašnja veranda.

Kada je ugradnja obloge dovršena, morate uglove i spojeve u području vrata i prozora zatvoriti kutom i nastaviti s završnom obradom. Da bi drvo dobilo hlad, koriste se lakovi u boji ili mrlje.

Važno! Prije početka rada prekrijte izrezujući izrez odabranim lakom i ostavite da se osuši. Ponekad, nakon sušenja, boja postaje potpuno drugačija od one kada se nanese. Lak koji vam se ne sviđa bit će jako teško ukloniti sa zidova. Iz istog razloga nemojte kupovati veliku količinu laka odjednom: kupite malo, isprobajte, a ako vam se sviđa, kupite ga..

Ako želite sačuvati izvorni izgled drva, nanesite bezbojnu glazuru s ultraljubičastim filterom. To će spriječiti promjenu boje materijala pri izlaganju sunčevoj svjetlosti..

Morate nanijeti lak odozgo prema dolje: prvo pokrivamo strop, a zatim zidove.

Vanjska završna obrada

Dakle, ispitali smo glavne mogućnosti završetka verande iznutra. Kako ga obložiti izvana? U načelu, ovdje možete koristiti podstavu, ali isplati li se to? Unatoč svim vrstama impregnacija i antiseptika, stablo, koje je stalno izloženo negativnim utjecajima okoliša, brzo gubi svoj dekorativni učinak. To znači da ćete ga morati ponovno obrađivati ​​godišnje..

Odlučite li se ipak za odabir drva, zapamtite da zidne obloge možete postaviti vodoravno samo izvana s šiljkom prema gore. Istodobno, mora se učvrstiti u dva reda – sa strane trna i sa strane utora..

Prilaženje

Posljednjih godina posebna je popularnost stekla dekoracija verande. Čak i ako je kuća popločana opekom ili prekrivena ukrasnom žbukom, lako možete odabrati nijansu sporednog kolosijeka koja se savršeno uklapa u ansambl..

Najčešće korištena vrsta ovog materijala je obloga od vinila. Svoju popularnost duguje prilično demokratskoj cijeni, dobrim performansama i jednostavnosti instalacije..

Za fasade se najčešće koristi vodoravna obloga s bravom. Detaljnije ćemo razmotriti tehnologiju njegove instalacije:

 • I opet, završavanje verande vlastitim rukama počinje ugradnjom letvica. U ove svrhe možete koristiti neobrađenu ploču debljine 30 mm ili šipku 40×50 mm. Po cijeloj površini zida učvršćujemo ga okomito s korakom od 40-50 cm. Osim toga, ugrađujemo dodatne grede oko prozora, u uglovima kuće te uz gornje i donje rubove budućeg ukrasa..
 • Ugradite početni profil na dno i pričvrstite ga na sanduk pomoću samoreznih vijaka. Pazite da se nalazi strogo vodoravno..
 • Sada montiramo kutne profile u unutarnje i vanjske kutove, kao i oko prozora i vrata.
 • Važno! Donji rub kutnog profila mora se spustiti ispod početne šine za 5-6 mm.

Prelazimo na rezanje i ugradnju ploča. Rezanje vinilne obloge dovoljno je jednostavno. To se može učiniti škarama za metal, motornom pilom ili ubodnom pilom..

Važno! Vinil je vrlo osjetljiv na toplinsko širenje. Stoga bi svaka ploča trebala biti 5-7 mm kraća od zida..

 • Blago savijte ploču u sredini i postavite njezine rubove u utore kutnih profila.
 • Poravnajte ploču i postavite njezin donji rub u početnu traku.
 • Gornji rub ploče pričvršćujemo samoreznim vijcima kroz pripremljene rupe.

Važno! Ne možete pritisnuti samorezni vijak čvrsto do sanduka. Ovalna rupa za pričvršćivanje oblikovana je tako da se materijal može slobodno kretati uz samorezni vijak tijekom temperaturnih fluktuacija. Razmak između glave i sanduka trebao bi biti 1-1,5 mm.

 • Sljedeću šipku također stavljamo u kutne profile, stavljamo je u utor prethodne i pričvršćujemo na sanduk.
 • Prije postavljanja posljednje daske na razinu montiramo završni profil, odrežemo potrebnu širinu trake sporednog kolosijeka, umetnemo je u prethodnu dasku i jednostavno umetnemo slobodni rub u završni profil.
 • Evo detaljne video upute za ugradnju ovog materijala:

To je sve. Izvana vaša veranda izgleda savršeno.

Završetak verande – odabir fotografija

Kako bismo vam olakšali konačan izbor u korist jednog ili drugog završnog materijala, pripremili smo mali izbor fotografija: