Zwembad ontwerp

Zwembadonderhoud bij regen: dit doe je voor en na de storm!

Op deze ongewone dagen in juli hebben we te maken met ongekende stormen en overstromingen. Het is u vast al opgevallen dat teveel regenwater niet alleen uw moestuin maar ook uw zwembad aantast. Alle zwembadeigenaren die hun zwembaden zelf onderhouden, krijgen op een dag te maken met het probleem: wat moet je doen als het regent? Hier zijn enkele tips om uw zwembad te beschermen tegen regen en om daarna de goede waterkwaliteit te herstellen.

Kan regen een zwembad overstromen?

Zwembadwater 10 cm afvoeren als het regent

Allereerst is het niet nodig om uw zwembad voor de storm leeg te maken, omdat dit grote schade kan veroorzaken omdat het water de bekleding van de wanden en bodem beschermt. Als u zich echter zorgen maakt dat regen het zwembad kan overstromen, laat dan wat water weglopen. 10-20 cm tot de rand moet altijd vrij zijn.

Laat het zwembadwater een beetje weglopen als het regent

Als u een zwembad in de tuinvloer laat plaatsen, hoeft u zich meestal geen zorgen te maken over een overloop, omdat de waterafvoersystemen zoals de skimmer of de overloopgoot als overloopbeveiliging dienen, zoals bij een wastafel. Het overlopende water wordt normaal gesproken in een filter gevoerd, waar het wordt gereinigd en vervolgens via een pomp terug in het zwembad wordt geleid.

Bovengronds zwembad met verlichting en mulch

Bij een opzetzwembad of een Intex zwembad kan overlopen pas een probleem worden als de bodem rond het zwembad instabiel wordt door het overstromende water of als de waterdruk te hoog wordt en de wanden dreigen te verslappen. Overlopen heeft echter zelden zulke ernstige gevolgen. Ook als het opgezette zwembad overloopt, loopt alleen het water dat te veel is weg en niet de gehele inhoud van het zwembad. Als het zwembad te vol is door de regen, kunt u wat water via een slang in de afvoer of in een plastic bak laten lopen.

Ter informatie: 1 mm neerslag komt overeen met één liter per vierkante meter. In juni 2021 viel er in Duitsland gemiddeld 95 liter per vierkante meter. Dat is dus 95 mm of ongeveer 1 cm per vierkante meter. Een bassin van 30 vierkante meter kan 37.500 liter water bevatten.

Bedek het zwembad of niet als het regent?

Bedek het zwembad of niet als het regent

Het is niet nodig om een ​​afdekking aan te brengen, omdat bij hevige regen en wind stof en vuil toch in het water kunnen komen en het zeildoek ernstig kan worden beschadigd. Bovendien moet je daarna nog op de een of andere manier het regenwater dat zich op de hoes heeft verzameld, wegpompen. Zo kun je je zwembad open laten staan ​​als het regent.

Dek het zwembad af als het regent

Sommige zwembadeigenaren zijn ook van mening dat de inspanning om het zwembad bij slecht weer 1 of 3 dagen lichtdicht af te sluiten te groot is. Dat is logischer als je 2 of 3 weken op vakantie gaat of gewoon niet thuis bent.

Om het schoonmaken na de regen gemakkelijker te maken, raden we aan om de bladeren rond het zwembad voor de regen schoon te maken en een beetje algendodend middel aan het water toe te voegen om de vorming van algen te voorkomen.

Mocht u de zwembadpomp in de regen laten draaien??

Zwembadwater als het regent wordt vies en troebel

Als het miezert, is het mogelijk om het filter te laten werken. Bij hevige regen- en onweersbuien kunnen echter vaak stroomstoringen optreden. Experts raden aan om de zwembadpomp en het filtersysteem uit te schakelen en ervoor te zorgen dat ze beschermd zijn tegen de regen. Zo voorkom je ook dat de skimmer verstopt raakt met bladeren en grof vuil.

Indien hoogwater de zwembadpomp dreigt onder te dompelen, kunt u het beste de stroomtoevoer van het zwembad uitschakelen via het hoofdbedieningspaneel. Als u de pomp veilig kunt verwijderen, berg hem dan binnen op. Mocht de pompmotor onder water komen te staan, dan moet deze waarschijnlijk worden vervangen.

Regen beschadigt de zwembaduitrusting meestal niet, zelfs niet als het dagen aanhoudt. Als u zich zorgen maakt, kunt u een soort weersbescherming bouwen voor uw filterpomp. Overstromingen zijn echter het echte probleem.

Zwembad is bewolkt, melkachtig of groen na hevige regen?

Groen water in het zwembad wat te doen?

Het is niet ongewoon voor zwembadeigenaren dat het water na een regenbui groen en/of troebel is geworden. Dat komt omdat regenwater stof, pollen, zand en andere verontreinigingen bevat. Als er tijdens een onweersbui zware regen op het zwembad valt, wordt het zwembadwater door het regenwater zelf vervuild. Deze vervuiling verstoort de waterparameters, met name de pH, aangezien regenwater een pH van 5 tot 6 heeft, terwijl zwembadwater een pH tussen 7 en 7,4 nodig heeft. De kwaliteit van het zwembadwater wordt dan aangetast, wat snel leidt tot de vermenigvuldiging van algen en micro-organismen, evenals groen water en een troebel uiterlijk. Het wordt noodzakelijk om van het groene water af te komen, zodat het weer kan worden gebruikt om te zwemmen.

Maak het zwembad schoon na de regen

Maak het zwembad schoon na de regen

Nadat de storm voorbij is, is het eerste wat we moeten doen het waterpeil verlagen voor het geval het te veel is gestegen. Dit zal het zwembadwater op een geschikt niveau brengen voor een goede reiniging. Zet de filterklep in de modus “Waste” en start de pomp tot de Waterpeil op de helft van de skimmer staat. Als u een zandfilter met een meerwegklep heeft, kunt u deze eenvoudig overschakelen van de vacuüm- naar de afvalmodus om een ​​deel van het water uit het zwembad af te voeren zonder het door het filter te laten gaan.

de skimmer of het overloopkanaal dienen als overloopbeveiliging

Verwijder ze dan allemaal Stortingen van de skimmer en de pompmanden. Met een schepnet verwijdert u oppervlaktevuil, d.w.z. insecten, bladeren en andere elementen die op het oppervlak drijven. Maak ook het zwembadterras schoon, zodat vuil niet terug in het zwembad komt.

Draai de Pomp- en filtersysteem weer aan, zodat ze de kleine vuildeeltjes eruit kunnen filteren. Gebruik een borstel of een zwembadstofzuiger om de wanden en vloer van het zwembad schoon te maken. verduidelijken en vlokmiddelen kan het reinigingsproces aanzienlijk versnellen en kan nodig zijn voor zandfilters.

Regenwater verandert de pH van het zwembadwater en het chloorgehalte

Nu moet je Waterparameters meten, om erachter te komen welke niet kloppen. Let vooral op de pH-waarde van het zwembadwater en de concentratie van desinfectie- en reinigingsmiddelen, zoals chloor, broom of actieve zuurstof. Als er namelijk veel regen in het zwembad is gevallen, zal dit ervoor zorgen dat het verdund wordt. Als gevolg hiervan wordt hun effectiviteit verminderd.

Nadat je de pH op 7,2 hebt ingesteld, zou je er ‘s avonds een moeten hebben Shock chlorering uitvoeren en een beetje algicide toevoegen. Stop dat Laat het filtersysteem vervolgens ‘s nachts draaien. De volgende dag moet u de pH- en chloorwaarden opnieuw analyseren.