Zwembad ontwerp

Zwembadrand van hout of WPC – tips en ontwerpmogelijkheden

Bij de inrichting van de tuin en de buitenruimte wordt vaak een zo natuurlijk mogelijke uitstraling nagestreefd. Geschikte vlonderplanken voldoen aan de esthetische en tegelijkertijd puur praktische eisen voor buitenvloeren. Zorgt voor duurzaamheid en een aangename uitstraling Zwembadrand van hout evenals WPC – een nieuw materiaal, een combinatie van houtvezels en plastic. Welke eigenschappen de twee op elkaar lijkende overkappingen en ook moderne zwembaden bieden, leest u in het artikel.

Zwembadrand van hout of WPC?

Zwembadrand van hout -exotische-materialen-parasol-ligstoel-strandhuis

Hout bekoort door zijn natuurlijke uitstraling en behaaglijke uitstraling, waar vooral in de buitenruimte veel vraag naar is. Het is belangrijk om te bedenken dat de tuin een leefgebied is voor dieren en planten en dat alle gebruikte materialen weerbestendig en tegelijkertijd niet te chemisch agressief voor het milieu moeten zijn. Regelmatige behandeling van de vlonder tegen schimmels is noodzakelijk, maar kost ook veel tijd. Waarom is het niet te onderschatten welke houtsoort of houtmateriaal je zou kiezen?.

Zwembadrand van hout – Resistente houtsoorten

Zwembadrand van hout -rond-exotisch-terras-hal-huis-modern

Bij het kiezen van het juiste hout voor de zwembadrand kunt u kiezen tussen inheemse of tropische houtsoorten. Lariks en douglas zijn zeer goed bestand tegen schimmels en insectenaanvallen. De kwaliteit van het hout is bepalend voor de levensduur van de bekleding – het moet zo schoon mogelijk uit het kernhout worden gesneden.

Zwembadrand van hout -wpc-exotisch-landschap-longen-vakantie-ligstoelen-palmbomen

Na verloop van tijd verliest het hout zijn roodbruine kleur en wordt het langzaam grijs. Of het nu een edele, vaak gerichte uitstraling creëert of juist een gebrek, het is puur een kwestie van smaak. De vergrijzing weerspiegelt echter niet de stabiliteit en duurzaamheid van het hout, daarom is behandeling niet nodig.

Maak een zwembad voor een kleine tuin praktisch en ruimtebesparend

Zwembad in je eigen tuin – zo makkelijk is het om een ​​droomzwembad te creëren

Tuin met zwembad – 90 foto’s en inspirerende voorbeelden

Zwembadrand van hout – tropische soorten zoals teak

Zwembadrand van hout -teak-gebogen-design-huis-gazon

Tropische houtsoorten worden gekenmerkt door een hogere dichtheid en dus een hogere weerstand tegen weersinvloeden. Bij het winkelen is het belangrijk om aandacht te besteden aan het FSC-keurmerk, omdat dit de enige manier is om ervoor te zorgen dat het uit duurzame bosbouw komt.

Zwembadombouw van hout en badrandsteen met een edele uitstraling

poolborder-hout-rechthoekig-exotisch-terras-palm-tuin

Niet alleen de houtsoort, maar ook de constructieve verwerking van de vlonders speelt een belangrijke rol in hun duurzaamheid en duurzaamheid. Vooral in het zwembad, waar de afdekking vaak wordt blootgesteld aan opspattend water en vocht, moet u voorzichtig zijn met de bevestiging en de structurele plaatsing van de planken. Een paar eenvoudige regels kunnen de levensduur van het hout aanzienlijk verlengen en dichter bij de eigenschappen van tropisch hout komen.

De vlonder van hout bevestigen

zwembadrand-hout-terras-trap-fundering-glazen balustrade-modern-design

Bij het monteren en bevestigen van de houten zwembadrand is het raadzaam om de vlonderplanken niet van bovenaf te bevestigen met schroeven of klinknagels, maar van onderaf te bevestigen met speciale clips. Er valt geen water door de schroefgaten in het binnenste van het materiaal en er komt geen extra vocht in de houtvezels. Deze bevestigingsmethode geeft een strakke en elegante uitstraling. Alle bevestigingsmiddelen en klinknagels moeten in principe van roestvrij staal zijn.

Afvalverwerking – hout en composieten

zwembadrand-hout-terras-tegels-natuurlijk hout-tuin-zwembad

Na jaren kan het nodig zijn deze of andere vlonderplanken te vervangen. In het geval van eiken vloeren is er geen belemmering voor verwijdering, omdat het materiaal 100 procent biologisch afbreekbaar is. Aan de andere kant moet hout dat met chemische middelen is behandeld of vervaardigd uit composietmaterialen als gevaarlijk afval worden afgevoerd.

Als alternatief voor zwembadranden van hout – WPC-terrasplanken

zwembadombouw-hout-wpc-antislip-structuur-bruin-composiet-materiaal-kunststof-houtvezel

WPC is een nieuw type composietmateriaal gemaakt van hout en kunststof, ook bekend als houtkunststofcomposiet, en is gemaakt met een groot deel van het ene of het andere materiaal – in de VS tot 90 procent van plastic, terwijl in Europa tot 75 procent uit houtvezels. Het hogere aandeel hout biedt een oppervlak dat lijkt op hout, wat zorgt voor een prettiger gevoel tijdens het lopen.

WPC vlonderplanken in verschillende looks en designs te kiezen

zwembadborder-hout-wpc-terras-zeezicht-exotische-planten-bomen-landschap

WPC-platen kunnen duurzamer zijn wanneer ze worden blootgesteld aan direct water dan bepaalde houtsoorten, die na verloop van tijd ook beginnen te splinteren. Terrasplanken gemaakt van composietmateriaal splinteren bijna nooit, wat een aanzienlijk voordeel kan zijn, vooral in het zwembad, waar u op blote voeten van het zwembad wilt genieten.

WPC-terrasplanken in donkerbruin met een natuurlijk ogende nerf

pool border-wood-wpc-dark-eik-optics-donkerbruin-kindergazon

Het grote aandeel polymeerharsen (PP, PE) en de verhoogde sterkte maken het materiaal zeer goed bestand tegen vocht en het neemt geen water op. Desalniettemin mag het composietmateriaal, net als het natuurlijke houtmateriaal, niet permanent in het water zijn.

WPC-terrasplanken zijn bestand tegen zout en chloorwater 

pool surround-wood-wpc-terras-step-foundation-level-whirlpool

Het water in het zwembad wordt regelmatig beschermd tegen ziektekiemen door chloor-persistente middelen. Natuurlijk krijgt het spatwater ook chloorwater op de zwembadrand. WPC-platen zijn bestand tegen chloor en zout water, al moet worden benadrukt dat sterk geconcentreerde chlooroplossingen, d.w.z. hoger dan in zwembadwater, tot vlekken kunnen leiden.

Per punt –WPC-terrasplanken zijn: makkelijk in onderhoud 

zwembadrand-hout-wpc-rechthoekig-tuingazon-natuursteen-struiken

Een belangrijk punt bij een buitenoppervlak is het onderhoud. Bij WPC-terrasplanken is dit veel lager, omdat deze achteraf niet geschuurd of geïmpregneerd (of geolied of gewaxt) hoeven te worden.

WPC – duurzaam en ecologisch alternatief voor tropisch hout

poolborder-hout-wpc-terras-zwembad-tuintafel-stoelen

WPC-terrasplanken bieden een moderne en duurzame oplossing als alternatief voor natuurlijk hout, waarvan de kwaliteit gelijkwaardig is aan de eigenschappen van tropisch hout. Dit zal het houtverbruik verminderen en de tropische bossen beschermen. Verantwoordelijke fabrikanten gebruiken alleen gecertificeerde en EU-goedgekeurde grondstoffen die kunnen worden gerecycled.

Zwembadrand – combinaties van materialen

zwembadrand-hout-design-baksteen-schaduw-natuursteen-rond

Ook moet worden opgemerkt dat de planken niet direct in het water liggen. Het afkanten van het eigenlijke zwembad, bijvoorbeeld met badrandstenen in een fraaie look, kan prachtig gecombineerd worden met de natuurlijke uitstraling van het hout. Geschikte steensoorten zijn: travertijn, zandsteen, kwartsiet, graniet en kwartszandsteen. Uit praktisch oogpunt is een scheiding van water en houtbekleding aan te bevelen.

Ontwerp van de zwembadrand van hout

zwembad surround-hout-wpc-ronde-ovaal-edge-bank-bakstenen-huis

Een zwembadrand van hout of WCP-vlonderplanken kunnen de omgeving van het zwembad omtoveren tot een echte oase en trekpleister. De tijdloze houten vlonder-look kan zeer modern vormgegeven worden en zorgt voor een naadloze overgang tussen buiten en binnen. Wij bieden een overzicht van de mogelijkheden.

Waterspelletjes en extra’s in het zwembad garanderen ontspanning in je eigen tuin

zwembadrand-hout-waterpartij-zwembad-rechthoekig-rand-natuursteen-verlichting

In de eenvoudige, klassieke variant voor een houten vlonder van massieve planken worden de elementen met schroeven aan de onderconstructie bevestigd en blijven ze zichtbaar. De planken konden variabel worden geïntegreerd en geassembleerd volgens het tand-en-groefprincipe. Dat hangt natuurlijk af van het ontwerp en model van de houten planken.

In deze video ziet u hoe de houten onderconstructie voor een zwembadrand wordt opgebouwd:

Rechthoekige houten zwembadrand in de tuin

zwembadborder-hout-tuin-gazon-natuursteen-terras-tegels-buiten

Naast de rechthoekige vorm zijn ook gebogen en speelse vormen, bijvoorbeeld voor ronde zwembaden, mogelijk bij het omranden van het zwembad met vlonders. Er kan ook een praktische en tegelijkertijd gezellige bank van worden gemaakt met een uniforme uitstraling om een ​​houten terras te creëren.

WPC – een composiet gemaakt van kunststof en hout voor terrasplanken

zwembadrand-hout-wpc-materiaal-detailweergave-planken-kunststof

WPC-terrasplanken – eenvoudigere montage

pool-randen-hout-wpc-verwerking-round-cutting-easy-to-clean

Zwembadrand WPC-terrasplanken

poolborder-hout-wpc-rond-rechthoekig-schaduw-vergroening

WPC vlonderplanken hebben na het leggen nauwelijks onderhoud nodig

zwembadrand-hout-wpc-rond-ovaal-terras-ligstoelen-groot-zwembad

WPC vlonderplanken verkrijgbaar in verschillende looks

zwembadrand-hout-wpc-grijs-optisch-kleur-terras-schuifdeur

Zwembadrand van hout voor een natuurlijke uitstraling

zwembadranden-hout-wpc-palmen-natuursteen-zandsteen-ligstoelen-planten

Zwembadrand van hout – terras met zwembad gescheiden van de tuin

zwembadborder-hout-terras-tuin-ligstoel-planten-bluehnd

Exotisch privézwembad met uitzicht op zee

Zwembadrand-hout-terras-planken-natuursteen-baksteen-zeezicht-hek

Zwembadrand en privacyscherm gemaakt van hetzelfde materiaal – natuurlijk hout 

zwembadranden-hout-privacy-bescherming-natuurlijk-hout-rechthoekige-tuin-zwembaden

Zwembadrand van hout – de schroeven blijven zichtbaar

zwembadrand-hout-ronde-plank-schroeven-terras-schaduw